Register

A password will be e-mailed to you.

Bitcoiny momentálne atakujú približnú hranicu 13 500,00 $ za kus, čo predstavuje určitý pokles oproti predošlému týždňu. Miningová horúčka zrejme môže ovplyvniť cenu grafických kariet. 

Zrejme ste už počuli o Bitcoinoch. V prípade, že je tento pojem pre vás neznámou – ide o virtuálnu menu, ktorú možno nakúpiť za reálne peniaze. 1B, teda jeden bitcoin stojí momentálne vysoko nad 10 000 dolárov za kus podľa coindesku. Bitcoiny sa, ako virtuálna kryptomena, ťažia pomocou počítačového hardwaru, respektíve jeho výpočtovým výkonom. Dnes sú pre tento výkon najpoužívanejšie grafické karty.

Profesionálni ťažiari – mineri začali menu ťažiť doma na klasických desktopoch. Avšak to bolo čoskoro málo a zapojili do procesu viac grafických kariet. Dnes taká malá bytová fabrika na Bitcoine môže obsahovať desiatky kariet. Samozrejme, tieto karty sú špeciálne upravené, takže si na nich veľa hier nezahráte a to hlavne vďaka absencii výstupných portov.

Avšak výrobcovia grafických kariet nestíhajú svojimi kapacitami doplňovať dopyt (minerov) a tak ceny grafických kariet stúpajú vysoko nad ceny doporučené za kus výrobcom. To môže v budúcnosti znamenať ťažké časy pre nás hráčov. Už teraz možno zaznamenať mierny nárast cien grafických kariet. Prejavilo sa to hlavne na kartách AMD RX 570/580, ktoré zdvojnásobili svoju cenu v minulosti a rovnako tak pri nVidii GTX 1070, ktorej cena rovnako takmer zdvojnásobila.

Čo teda momentálne robiť? Nuž, na odhady a predikcie sú zamerané mnohé weby. Momentálne kryptomeny nezažívajú najlepšie obdobie a bitcoinové šialenstvo môže prasknúť rovnako rýchlo ako môže neskôr znova začať stúpať. Rovnako s tým súvisia aj Vianoce. Pod stromček si budete musieť zrejme vybrať iný darček než novú grafickú kartu – ak ju teda nechcete preplatiť.

Komentuj!