Register

A password will be e-mailed to you.

Ako každý rok, tak aj tento pripravili EA Canada ďalší ročník zo série NHL. Hovorieva sa, že za rok sa toho nedá vymyslieť mnoho. Je toho dôkazom aj NHL 18, alebo sa vývojári posnažili a dokázali prekvapiť svojich priaznivcov?

Recenzovaná verzia: PS4

Každému je zrejmé, že herný hokej ťahá v porovnaní s inými hrami od EA Sports za kratší koniec. Dôkazom sú aj neporovnateľne menšie predaje, ktoré bohužiaľ brzdia evolúciu NHL. A tak tu opäť máme starý engine, ktorý dnes už nedokáže spraviť dieru do sveta. EA Canada však, našťastie, venovali čas iným vylepšeniam, ktoré si priblížime nižšie.

Hockey Camp Canada

Pre hráčov, ktorí tento titul hrajú po prvý raz je v hre pripravený tréningový kemp Hockey Camp Canada v podaní Toma Renneya v spolupráci s Rayom Ferrarom. Tu sa naučíte NHL hrať a pochopíte hru od úplných základov. Na začiatku sa naučíte streľbu, nasledovať budú prihrávky, obrana, vhadzovanie a predstavené sú aj nové útočne finty a kľučky, tzv. dekes. Ďalej sa je v tréningovom kempe možné naučiť pravidlá hokeja v pekných animovaných a reálnych videách. Samozrejme, tento kemp nie je vyslovene určený len pre začiatočníkov. Aj skúsenejší hráči sa priučia niečo nové, ako napríklad útočné kľučky a finty. V tréningovom režime, samozrejme, nechýba ani voľné korčuľovanie alebo tréning brankára.

NHL Threes

Ako už napovedá názov, jedná sa o režim, kde sa proti sebe postavia tímy o počte 3 vs. 3. Tento režim je možné hrať lokálne alebo online. V online režime sa nachádza okruhový režim, v ktorom cestujete po Severnej Amerike a súperíte s online hráčmi. Na výber máte v takom prípade Pacifický okruh, Centrálny okruh, Atlantický okruh alebo Metropolitný okruh. Tu môžete zbierať body, na základe ktorých si viete “kupovať” nové štadióny, maskotov a podobne. Nečakajte tu však žiadne trestné minúty za zlú disciplínu. Jediný trest, ktorého sa môžete dočkať je trestné strielanie. V tomto režime si môžete otestovať svoje schopnosti s hokejkou a overiť šikovnosť.

Aby sa nenarúšalo tempo zápasu, vhadzovanie sa uskutočňuje iba na začiatku tretiny a po strelenom góle. Aby to nebola nuda, autori v tomto režime prišli s nápadom, ako súboj okoreniť. Najzaujímavejšia je možnosť moneypuck, kedy každý jeden gól má inú bodovú hodnotu. Raz môžete vsietiť gól, ktorý bude za dva body, respektíve vy dostanete bod a súperovi dva odpočíta, skrátka variant je hneď niekoľko. Čiže stav 5:4 sa pokojne môže veľmi rýchlo otočiť. NHL Threes je režim, v ktorom padá viacej gólov a tvrdých hitov, komentátor je naladený na vtipnej vlne, dokonca zápas komentuje akoby priamo zo štadiónu. Všetky tieto prvky prispievajú k tomu, že zápasy majú skvelú atmosféru a nuda vám hroziť nebude.

Liga majstrov

Ďalšou novinkou v NHL 18 je možnosť zahrať si aj známu Ligu majstrov, v ktorej sa nachádzajú aj slovenský “barani” HC 05 iClinic Banská Bystrica. V lige sa nachádza 32 tímov, z ktorých si vyberiete svoj obľúbený a s ním sa pokúsite prebojovať až do finále. Nakoľko sa hodnotenie týmov pohybuje od hodnoty 64 do hodnoty 74, je tomu prispôsobená aj rýchlosťou hry, streľba a dokonca aj hity jednotlivých hráčov. Čo však zamrzí je, že komentátor pozná iba hráčov z NHL tímov, a tak miestami prichádza s dosť nezáživným a nudným komentovaním. Našťastie to zachraňuje aspoň atmosféra, ktorú budujú fanúšikovia na tribúnach.

Hratelnosť a ovládanie

Keďže už mám v sérii NHL čo-to nahrané, hru som mal po celý čas nastavenú na obtiažnosti profesionál a úplná simulácia. Schémy ovládania sú NHL 94, hybridné a Skill Stick. Ovládanie je aj tento krát veľmi dobré, avšak rozloženie tlačidiel muselo byť mierne zmenené v dôsledku doplnenia vylepšenia zvaného Defensive Skill Stick. To konečne hráčovi umožňuje mať úplnú kontrolu nad hokejkou aj pri defenzíve. Za pomoci vypichnutia puku alebo zametania hokejkou dokážete lepšie brániť svoje územie a zabrániť  tak protihráčovi v nahrávke. Okrem defensive skill stick je aj vylepšená možnosť prikľaknúť puk, ktorú je možné kontrolovať spolu s ovládaním hokejky. Nechýba ani možnosť zaseknúť puk, podvihnúť protihráčovi hokejku. Keď to nejde po dobrom, na rad prichádza starý dobrý bodycheck. Treba si ale uvedomiť, že pri nesprávnom načasovaní týchto úkonov môže dôjsť k vylúčeniu hráča.

Umelá inteligencia

Správanie umelej inteligencie je na slušnej úrovni. Spoluhráči si nabiehajú do voľného priestoru, pri hraní na opačnú stranu (ľavé a pravé krídlo) sa vedia prispôsobiť a vymenia sa, taktiež clonia v bránkovisku a znemožňujú brankárovi vidieť puk. Pri hraní v režime za jedného hráča však pri naznačení prihrávky nemusí počítač – spoluhráč vždy prihrať. Mal som pocit, akoby vyhodnocoval čo je dobré a čo nie. Občas sa mi stalo, že sa hráči pri voľnom puku len pohybovali okolo a nebolo možné ho vziať. Pomohlo použiť už spomínané vypichnutie puku a potom sa hráči “zobudili” a hralo sa ďalej. Je to trochu nepríjemné, no našťastie sa tento problém neobjavuje až tak často.

Čo sa týka grafického spracovania, tu sa toho veľa nezmenilo. Hráči sú spracovaní o trochu lepšie, no inak tu mnoho zmien nenájdete. Pridané boli nové animácie, pohľady kamier pri vhadzovaní alebo pri opakovanom zábere a podobne. Komentátor taktiež zostal nezmenený až na jednu drobnosť. Niekedy som mal pocit, že pri kričaní komentátora gól až zachrípol.

Každá akcia vyžaduje reakciu.

Poriadny náprah od modrej, strela a gól? Z predchádzajúceho ročníka som bol zvyknutý, že stačila tvrdá strela a väčšinou skončil puk za bránkovou čiarou. Tento raz to nieje až tak jednoduché. Brankári chytajú dobre, dokážu slušne čítať hru a predvídať. Dokonca som mal problém vsietiť gól aj pri akcii dvoch hráčov na jedného. Sú to síce na prvý pohľad malé zmeny, no pri detailnejšom skúmaní hráč zistí, že prispeli k tomu, aby NHL 18 spravila krok správnym smerom.

Záverečné zhrnutie

Tohtoročná NHL sa vývojárom vydarila a vidieť zlepšenie oproti predchádzajúcemu ročníku. Hoci hra stále beží na starom engine, nič to nemení na fakte, že herný zážitok je viac než dobrý. Vývojári sľubujú, že v ďalšom ročníku už NHL prejde na Frostbyte engine. Tento rok to krátka nestihli, keďže sa zameriavali na iné vylepšenia.

Možností, akým spôsobom budete NHL 18 je skutočne dosť. Môžete si vytvoriť svoj 32. tým v NHL a prebojovať sa až do finále. Vytvoriť si môžete aj svojho vlastného hráča a ukázať, že práve vy máte na to, aby ste hrali v najlepšej hokejovej lige sveta a preslávili sa. Poprípade môžete zavolať svojich priateľov a zahrať si co-op v offline.  Opomenúť nemožno ani nový tím v NHL, a to Las Vegas Knights. Keďže hra obsahuje oficiálnu licenciu, nejde o žiadne veľké prekvapenie. Suma summarum, NHL 18 je titul, ktorý neprešľapuje na mieste a ponúka mnoho menších, no pre herný zážitok podstatných, vylepšení. Ak ste fanúšikmi hokeja, nie je dôvod váhať, s hrou strávite mnoho hodín kvalitnej zábavy.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

NHL 18 - Hokejové šialenstvo pokračuje
NHL 18 dopriala hráčom veľa noviniek, ktoré však nemusia byť vidieť na prvý pohľad. Herný zážitok je však podstatne lepší ako minulý rok a jediná škoda je, že autori nestihli vymeniť engine Ignite za Frostbyte. Hru i napriek tomu odporúčam aj hráčom, ktorí vlastnia predchádzajúci ročník, nudiť sa určite nebudete.
Pozitíva
  • Treningový kemp a Režim Threes
  • Lepsia UI a fyzika puku
  • Novinky ohľadom práce s hokejkou - finty, kľučky, defensive skill stick
Negatíva
  • Menšie bugy v hre
  • Starý engine
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (6 Hlas)
64%

Komentuj!