Register

A password will be e-mailed to you.

Prvý školský mesiac je za nami a my vás tak môžeme opäť privítať pri ďalšom pokračovaní našej pravidelnej rubriky nazvanej Hity a prešľapy. Tentokrát sa teda pozrieme na september 2017. Opäť platí, že ak vás zaujíma aké hry boli minulý mesiac najúspešnejšie a naopak akým by ste sa mali radšej vyhnúť, tak v tom prípade je táto rubrika práve pre vás.

Hneď na úvod sa spoločne pozrieme na tie najlepšie tituly aké nám mesiac september 2017 ponúkol. Opäť chceme na začiatok upozorniť, že rebríček hier nie je tvorený našou redakciou ale priemernými hodnoteniami hráčov a kritikov z celého sveta. Informácie pritom čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý priemeruje hodnotenia z najznámejších herných serverov.

1. Divinity: Original Sin II (PC)

Ak ste fanúšikmi RPG zo starej školy, tak ste už o sérii Divinity určite počuli. Prvý diel zavítal na obrazovky našich herných monitorov ešte v roku 2014. Následne sa ešte dočkal vylepšenej verzie a portov na konzoly novej generácie. Pôvodný titul bol chválený za výbornú hrateľnosť, ktorá v sebe zahŕňa ako taktické akčné pasáže tak aj elementy logických hier a komplexné RPG prvky. Hru si veľmi rýchlo obľúbili ako bežní hráči tak aj kritici a bolo iba otázkou času kedy vyjde pokračovanie. Divinity: Original Sin II vychádza 3 roky po prvom dieli a vyzerá to tak, že sa opäť jedná o skvelý titul. Kritici pritom vyzdvihujú rovnaké aspekty ako minule s tým, že autori odstránili aj tých pár neduhov, ktoré mal jeho predchodca. Titul sa tak vyšplhal na metascore o hodnote úžasných 95% pričom našu recenziu na hru môžete prečítať na tomto odkaze.

2. Cuphead (PC, Xbox One)

Mali ste v poslednej dobe chuť na jednoduchý akčný titul s adrenalínovou hrateľnosťou a vizuálom ako zo starých grotesiek z 30. rokov minulého storočia? V prípade, že je odpoveď na túto otázku áno, tak by ste titul Cuphead rozhodne nemali minúť. Kritici Cuphead ospevujú vďaka jej jedinečnému vizuálnemu spracovaniu, retro atmosfére ale hlavne výbornej hrateľnosti, ktorá je okorenená o skvelé boss súboje. Tú vyzdvihuje aj fakt, že hru môžete hrať v kooperácii s ďalším hráčom čo len pridáva na zábavnosti. Najmä tieto aspekty zavážili pri celkovom hodnotení a hra sa tak vyšplhala na metascore o hodnote 90%.

3. SteamWorld Dig 2 (PC, PS4, Xbox One, Switch)

SteamWorld Dig 2 je pokračovanie úspešného platformového titulu v ktorom preskúmavate rozmanité podzemné oblasti. Predchodca bol chválení najmä za množstvo vylepšení hlavnej postavy a chytľavú hrateľnosť od ktorej sa nebudete vedieť odtrhnúť. Pokračovanie prichádza z niekoľkými vylepšeniami, ktoré dopĺňajú už tak návykovú hrateľnosť. Ďalej sa chváli zaujímavý príbeh a postavy, ktoré vám nebudú ľahostajné. Za zmienku vraj stojí aj vizuálna stránka titulu a soundtrack. SteamWorld Dig 2 tak prekonal svojho predchodcu a vyšplhal sa na úctyhodné metascore 88%. Titul obstál aj v našej recenzii.

4. Metroid: Samus Returns (Nintendo 3DS)

V prípade Metroid: Samus Returns sa jedná o remake klasiky menom Metroid II: Return of Samus. Vizuál hry bol kompletne prerobený na štandardy konzoly 3DS. Autori taktiež uľahčili ovládanie a pridali nové prvky do hrateľnosti, ktoré ju učinili dynamickejšou a zároveň aj zábavnejšou. Tieto aspekty stačili ako nostalgickým hráčom tak aj nováčikom v sérii, aby udelli titulu veľmi priaznivé známky. Hra tak dosiahla metascore 88%, čo je viac než slušné.

5. Destiny 2 (PC, PS4, Xbox One)

Posledným hitom mesiaca september sa stalo očakávané pokračovanie akčného titulu Destiny. Už prvý diel patril medzi najočakávanejšie tituly roka 2014, no obrovské očakávania nedokázal úplne naplniť. Nejednalo sa pritom o zlý titul, avšak trpel mimo iné nedostatkom end-game obsahu a nezaujímavým multiplayerom. Pokračovanie je však na tom omnoho lepšie. V Bungie si na na ňom dali záležať a tentokrát už vydali naozaj kvalitnú first person akciu. Hra nedopadla najhoršie ani v našej recenzii a dosiahla metascore o hodnote 87%.

To by bolo z tohto mesačných hitov všetko. Teraz sa ale presunieme k tým horším titulom minulého mesiaca. Rebríček prešľapov však nie je dlhý a výraznejšie prepadol len jeden titul, ktorý sme sa vám rozhodli spomenúť

1. Drive Girls (PS VITA)

Podľa kritikov mal titul Drive Girls veľký potenciál, avšak ten nebol ani zďaleka využitý. Bojové sekvencie okorenené o pretekanie zneli na papiere určite zaujímavo, ale autorom sa nepodarilo dva aspekty ideálne skĺbiť. Hra vraj trpí nezáživnou až ubíjajúcou hrateľnosťou, nudným príbehom a nepeknou grafikou aj na pomery tejto maličkej konzoly. Keď k tomu ešte pridáme aj prekomplikované ovládanie, tak dostaneme titul, ktorý za váš čas a peniaze rozhodne nestojí. Vypovedá o tom aj nepriaznivé metascore 39%.

Žiadne ďalšie väčšie prešľapy však september nepriniesol. Za zmienku ale stoja nepriaznivé hodnotenia NBA 2K18 zo strany hráčov, ktorým vadia hlavne mikro-transakcie a dávajú to titulu aj patrične najavo. U nás totiž najnovší ročník NBA dopadol výborne, zatiaľ čo hodnotenia bežných hráčov sú takmer na úplnom dne (Momentálne hodnotenie je 1.9). To už je však z tohtomesačného sumára naozaj všetko. Ak sa vám výsledný rebríček nepozdáva, tak sa pokojne podeľte o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!