Register

A password will be e-mailed to you.

“Červená planéta” je nám všetkým známa a odborníci na ňu upierajú svoju pozornosť už nejaký čas. Počet hier situovaných na Mars je však pomerne skromný, preto sa pozrime aspoň na to málo, čo je k dispozícii. Ak teda máte chuť na videoherný Mars, náš rebríček TOP 10 hier odohrávajúcich sa na Marse by vás mohol zaujať viacerými tipmi.

Rebríček je pochopiteľne subjektívny a jeho poradie preto neberte ako vytesané do kameňa. Až na výnimky sme sa snažili zhrnúť kvalitné herné tituly, ktoré Mars využívajú po väčšinu diania, aby ste si planetárneho suseda Zeme naozaj vychutnali. Darmo by ste tu teda hľadali tituly ako napríklad Descent alebo Wipeout, v ktorých pasáže na Marse zaberajú iba na zlomok herného času. Ako si isto všimnete, vo vybraných prípadoch sme priradili umiestnenie značke ako celku a nie konkrétnemu dielu série.

Vynechali sme nedokončené tituly, ale aspoň v úvode vám môžeme odporučiť niekoľko pripravovaných hier, v rámci ktorých sa vydáte na povrch Marsu. Budúci rok by zádumčivejších hráčov mohol potešiť Surviving Mars, stratégia od tvorcov série Tropico. Pre rodených prieskumníkov, ktorým sa nechce čakať, sme spracovali dojmy z hry Lacuna Passage, ktorá je už teraz dostupná v predbežnom prístupe. Z podobného súdka je aj ROKH, aj keď ho ešte čaká dlhá cesta k úspechu. Okrem toho vás odkážeme na starý slovenský titul Chaser, ktorý sa síce neodohráva celý na Marse, ale nachádza sa tam časť príbehu a zároveň si zahráte jednu z vydarených slovenských hier. Ale dosť už bolo rečí, poďme na samotný rebríček.

10. Take on Mars

Čestné miesto v rebríčku si zaslúži tento počin od našich bývalých bratov. Vývojári z Bohemia Interactive si v Take on Mars oddýchli od vyvíjania vojenských simulátorov v podobe série Arma a svoj bočný projekt vyvíjali dlhú dobu v predbežnom prístupe, za ktorý aj schytali vlnu kritiky. Tento rok však už Take on Mars vyšiel v plnej verzii a aj keď sa nejedná o masovú zábavu, atmosféru pomalého prieskumu Marsu dokáže navodiť skvele. V roli operátora rôznych sond si tak prežijete postupné odoberanie vzoriek z povrchu a neskôr aj vysielanie ľudskej posádky. Ak sa obrníte trpezlivosťou voči pretrvávajúcim technickým chybám, pri Take on Mars by ste mali cítiť tú pravú atmosféru vedeckého prieskumu “červenej planéty”.

9. Martian Memorandum

Ak ste o Martian Memorandum nepočuli, nebudeme vás súdiť. Túto starú adventúru ste si totiž mohli na svojich počítačoch zahrať už v roku 1991. Jedná sa o druhý diel ságy Texa Murphyho, súkromného detektíva na dne svojho života. Bez peňazí a bez prípadu je jeho poslednou záchranou telefonát od vplyvného mocipána na Marse. Úlohou bude nájsť jeho stratenú dcéru a počas vyšetrovania sa pochopiteľne na dlhý čas pozriete aj mimo Zem. Mladších hráčov však musíme varovať – táto stará FMV adventúra vám svojou náročnosťou nič nedaruje zadarmo.

8. UFO Afterlight

Česká stopa na značke UFO/XCOM je pomerne významná, pretože medzi rokmi 2003 až 2007 vydali hneď trilógiu hier pod touto licenciou. UFO Afterlight je posledným dielom v sérii a ako jediný sa odohráva na Marse. Práve tam sa musel zbytok ľudstva presunúť po tom, ako Zem zostala neobývateľná kvôli pôsobeniu mimozemšťanov. Zachované ostali spoločné prvky celej série, teda manažment vlastnej základne, vedenie výskumu a výroby a v neposlednom rade aj taktické súboje, ktoré sa odohrávali v reálnom čase.

7. Earth 2160

Poľská séria stratégií v reálnom čase bola vo svojej dobe pomerne obľúbená. Na Mars sa presunul až posledný diel, ktorý vyšiel už pred dlhými dvanástimi rokmi. V predchádzajúcich tituloch Earth 2140 a Earth 2150 sa totiž dve súperiace strany bili iba na Zemi a inde sa presunuli až po jej zničení. Ľudia sa skrátka nikdy nepoučia. Nakoľko sa však Mars v hre nachádza v značnej fáze teraformácie, miesto červeného povrchu sa tak pripravte na čiastočne zelené prostredie prijateľnejšie pre ľudský život.

6. Waking Mars

Svoje miesto v rebríčku si zaslúži aj nezávislá hra Waking Mars. V roli vedca sa vyberiete preskúmať podzemné jaskyne “červenej planéty”, pretože práve tie podľa všetkého ukrývajú akýsi život. Veľmi rýchlo tam odhalíte rôzne druhy rastlín a prieskum tak môže pokračovať. Táto 2D plošinovka disponuje zaujímavým príbehom a autori sa rozhodli oživiť hrateľnosť strategickými prvkami, takže okrem prieskumu budete na rôznych miestach budovať vlastné záhrady zo získaných semien.

5. Martian Gothic: Unification

Tento titul z roku 2000 je u nás málo známy, avšak svoje kvality istotne má. Hra začína jednoducho – výskumné pracovisko na Marse sa prestalo ozývať a je preto potrebné zistiť, čo sa stalo. Chopíte sa tak rovno trojice hrateľných postáv a začnete vyšetrovať záhadu prázdnej stanice. Rýchlo odhalíte, že miestna posádka zmutovala a vaše postavy sa musia vyvarovať vzájomnému styku, lebo ich čaká rovnaký osud. Vtedy totiž začne pôsobiť škodlivá baktéria. Ak máte chuť na hororový titul podobný starším dielom série Resident EvilMartian Gothic: Unification by vás určtite mohol zaujať.

4. Destiny

Miernou výnimkou v rebríčku je práve titul od štúdia Bungie. Destiny je známa online FPS určená pre konzoly a okrem Marsu si užijete napríklad aj Venušu alebo Mesiac. Stále však môžete na povrchu Marsu stráviť pomerne veľa času, preto sme sa rozhodli titul zaradiť do nášho rebríčka. Prvotné prijatie hry bolo iba vlažné, avšak po pridaní viacerých rozšírení sa hra postupne zlepšovala a dnes sa jedná o kvalitnú online akciu. Tá navyše už zanedlho dostane pokračovanie, ktoré by malo zážitok vylepšiť po všetkých smeroch.

3. Red Faction

Séria Red Faction je v našich končinách pomerne známa, veď je tu s nami už od roku 2001. Hneď prvý diel vás presunul do baní na Marse a hráč sa v roli obyčajného baníka zapojil do revolúcie utláčaných robotníkov proti zlému korporátu. Pokračovanie z roku 2003 bohužiaľ opustilo povrch “červenej planéty”, ale ďalšie diely s podtitulmi GuerillaArmageddon sa tam vrátili. Každý z nich pritom priniesol niečo iné – Guerilla otvorenejší svet a Armageddon zase prechádzky interiérmi. Pri oboch však platí, že sa z preorientovali z klasickej FPS na third person akciu čo trochu kazí odkaz pôvodných dielov. Ak si však chcete užiť akciu obohatenú o deštrukciu prostredia, táto séria vás rozhodne uspokojí.

2. Offworld Trading Company

Ak si chcete Mars prehliadať ešte viac zvrchu, je tu pre vás Offworld Trading Company. V tejto netradičnej RTS z roku 2016 sa totiž v roli súkromnej spoločnosti pustíte do ťažby surovín. Ako správni kapitalisti sa samozrejme orientujete na najväčší zisk a miesto armády vojakov tu budete bojovať na burzovom trhu. Svojich protivníkov totiž môžete postupne odkúpiť a rozširovať tak svoje impérium. Rôzne vyťažené suroviny potom budete posielať späť na Zem. Ak vám nevadí nebojová RTS, Offworld Trading Company vás rozhodne zabaví.

1. Doom

Na Mars vás preniesol už prvý diel legendárnej série Doom. Pokračovanie sa zameralo na záchranu Zeme a tretí diel opäť v plnej paráde predstavil futuristický pohľad na “červenú planétu”. Po dlhých rokoch nakoniec prišiel aj štvrtý diel a aj v ňom si nižšiu gravitáciu užijete do sýtosti. Práve pre mladších hráčov môžeme odporučiť najnovší DOOM, nakoľko sa jedná o skvelú a brutálnu FPS. Zabíjanie démonov na Marse sa totiž len tak neomrzí a túto planétu si okrem iného vychutnáte pekne zblízka.

Dúfame, že sme týmto rebríčkom navnadili nejedného hráča na atmosféru “červenej planéty” a prípadne mu poskytli viacero tipov na zaujímavé hry. Ak sme na nejaké kúsky zabudli, môžete náš výber doplniť vlastnými kandidátmi. My si zatiaľ oblečieme skafandre a vydáme sa kolonizovať Mars v niektorom zo spomínaných titulov.

Komentuj!