Register

A password will be e-mailed to you.

Nemecké štúdio Daedalic Entertainment sa zapísalo do sŕdc mnohých hráčov najmä vďaka ich humornej sérii Deponia. V ich najnovšom titule však opustili komické vody a rozhodli sa spracovať jeden z najznámejších historických románov Pillars of the Earth. Dokázali autori preniesť atmosféru a napätie knihy na obrazovky našich herných monitorov a dodať kvalitnú hernú adaptáciu rozsiahleho románu?

Recenzovaná verzia: PC

Knižná verzia Pillars of the Earth sa dočkala hneď niekoľkých adaptácií, či už sa jednalo o spoločenské hry, muzikály alebo seriály. Najnovšie sa pridáva aj videohra. Vždy sa jednalo o kvalitné počiny a v tejto tradícií sa pokračuje aj tu. Jedná sa síce len o prvú epizódu z pripravovaných troch, no zatiaľ ide o veľmi príjemný prológ.

Príbeh začína odvíjať v momente prvej kapitoly knižnej predlohy. Autori nás zoznamujú s prvou hrateľnou postavou, ktorou nie je nikto iný ako murár Tom Builder. Ten spolu so svojou tehotnou manželkou Agnes, synom Alfredom a dcérou Marthou prechádza zasneženým lesom. Tomovi chýbajú ako suroviny na založenie ohňa, tak aj potraviny na nakŕmenie jeho početnej rodiny. To však ešte ani netuší, že čoskoro sa bude musieť starať o ďalšieho člena rodiny. Agnes totiž začala rodiť a je na Tomovi aby za nepriaznivých podmienok pomohol svojmu potomkovi dostať sa na svet. Dieťatko sa narodí zdravé, Agnes však pôrod neprežije. Jej posledné slová sú, aby si Tom splnil svoj sen o postavaní Katedrály.

Druhá dejová línia začína s príchodom Philipa z Gwyneddu do dedinky menom Kingsbridge. Čoskoro však zisťuje, že tunajší kňaz zomrel za pomerne záhadnejších okolností a nikto presne nevie čo sa mu stalo. Po zvítaní sa so svojimi bratmi v sutanách sa stretáva aj so svojím biologickým bratom Francisom. Ten mu prezradí, že sa tu mal stretnúť s rytierom, ktorý mu mal predať dôkazy o pripravovanom útoku na kráľa Stephena. Philip tak musí odhaliť tento tajomný komplot, ktorý ho zatiahne do špinavých politických praktík a môže ho stáť dokonca aj život.

Stredobodom poslednej dejovej línie je chlapec Jack a jeho matka Ellen. Tí prežívajú v lese už nejakú dobu a Jack sa tak naučil postarať sa o seba. Ich cestu im však skríži Tom s jeho rodinou. Tom sa rozhodne zanechať svojho novonarodeného syna v lese, kde ho nachádza Francis. Svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu oľutuje a chce si syna vziať späť. To sa mu však nepodarí a preto poprosí o pomoc skúsenú Ellen. Vydávajú sa teda na ďalekú cestu za Francisom, ktorá ich dovedie až do Kingsbridge. Tom sa však k synovi nemôže prihlásiť, nakoľko by bol odsúdený na smrť za to, že ho opustil. Po nešťastnom požiari sa však osud postará, aby bol Tom tým kto vráti zašlú slávu zničenej katedrále a v dôsledku toho mohol zostať v blízkosti svojho syna.

Hlavná dejová línia Pillars of the Earth sa síce nezmenila, no Daedalic sa ju pokúsil oživiť množstvom interaktívnych momentov. Autori vám navyše umožňujú priamo zmeniť niektoré udalosti, prípadne si vytvoriť vlastný názor na jednotlivé postavy. Vždy pritom ide o morálne rozhodnutia, nad ktorými sa musíte poriadne zamyslieť. Jedná sa o príjemný doplnok a aj keď sa nejedná o nič prevratné, tento aspekt funguje lepšie ako v prípade Telltale hier. Vopred totiž viete, že hlavnú dejovú líniu zmeniť nemôžete a hra sa vás ani nesnaží presvedčiť o opaku. To však neznamená, že na vašich rozhodnutiach nezáleží. Sú momenty kedy naozaj môžete ovplyvniť vývoj zápletky, ale hra vás aj tak v konečnom dôsledku nenásilne dovedie na vopred napísanú cestu.

Herná náplň sa skladá z klasických adventúrnych prvkov. Budete teda prechádzať rôznymi oblasťami a hľadať potrebné predmety. Tie následne odovzdáte niektorej z postáv, alebo ich použijete na príslušnom mieste. Nič zložité. Prvá epizóda je však okorenená i jednoduchšími minihrami. Tie spočívajú v stlačení ľavého tlačidla myši v správnom čase. Opäť sa nejedná o nič zložité, avšak tieto minihry môžete aj prehrať. V takomto prípade hra síce neskončí ale úkon sa vám nepodarí a nezískate tak predmet, ktorý by vám mohol v budúcnosti pomôcť nadobudnúť priateľskejšie vzťahy s niektorou postavou. Osobne ma však zamrzel hlavne fakt, že v celej prvej epizóde nie je žiadna komplexnejšia hádanka. Vždy máte nájsť nejaký predmet alebo postavu a vykonať pri nej nejaký úkon. Hrateľnosť pritom nenudí, ale skutočnú výzvu tu nenájdete.

Čo mav šak naozaj zaujalo, je vizuálna stránka. Vizuál je ladený slôr do svetlejších farieb a hra ako celok pôsobí, ako keby bola ručne maľovaná. Vzhľadom na predošlú tvorbu štúdia to však nie je až takým prekvapením a poteší i fakt, že kvalitne zvládnutý vizuál si nevyberá žiadnu daň a zaťažuje váš hardware iba minimálne.

Vydarený aj dabing. Každá postava má unikátny a zapamätateľný hlas, vďaka čomu sa s nimi rýchlejšie zžijete. To isté platí aj pre soundtrack. Ten sa väčšinou sa skladá z jednoduchých stredoveko ladených piesní, ktoré výborne dopĺňajú dramatické situácie. Obidva aspekty pritom pomáhajú navodzovať jedinečný zážitok, aký sa v adventúrach tohto typu len tak nevidí.

Pillars of the Earth: Book 1: From the Ashes je slušným prológom, ktorý však nijak zvlášť nevybočuje z davu. Samozrejme, celé dielo budem môcť adekvátne zhodnotiť až po vydaní poslednej tretej epizódy. Už teraz som však zvedavý čo prinesie druhá epizóda, ktorá má vyjsť v novembri tohto roku.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Ken Follett's Pillars of the Earth: Book 1: From the Ashes - Zrod Katedrály
Prvá epizóda Pillars of the Earth je slušným prológom nádejne sa javiacej adventúrnej série. Uvidíme čo prinesú zvyšné dve epizódy a snáď výrazne nepodlezú nastavenú latku.
Pozitíva
  • Audiovizuálna stránka hry
  • Atmosféra
  • Morálne rozhodnutia
Negatíva
  • Žiadne komplexnejšie hádanky
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!