Register

A password will be e-mailed to you.

Práve prebieha druhá polovica prázdnin a my sme radi, že vás opäť môžeme privítať pri ďalšom článku našej pravidelnej rubriky nazvanej Hity a Prešľapy. Pozrieme sa na júl 2017. Ak práve nemáte čo hrať a chcete sa dozvedieť aké hry minulý mesiac bodovali, prípadne či by ste sa mali nejakej vyhnúť, tak v tom prípade je táto rubrika určená práve pre vás.

Pozrime sa teda spolu na to najlepšie, čo nám ponúkol júl 2017. Na začiatok vás len chceme upozorniť, že rebríček nie je tvorený našou redakciou, ale priemernými hodnoteniami hier z minulého mesiaca. Informácie o hrách čerpáme z portálu Metacritic, ktorý priemeruje celosvetové hodnotenia hier z najznámejších herných serverov.

1. Lone Echo (PC)

O titule Lone Echo ste pravdepodobne nepočuli. Jedná sa o VR hru vytvorenú exkluzívne pre Oculus Rift a Touch. Hru ospevujú ako kritici, tak aj bežní hráči s celého sveta. Najväčšie ovácie získala celková otvorenosť sveta a skvelý pomer medzi prehľadávaním jednotlivých oblastí a príjemnými hádankami. Mnohí taktiež hovoria o jednom z najlepších VR zážitkov bez akýchkoľvek problémov s ovládaním alebo nepríjemnými pocitmi behom hrania. Všetky tieto klady jednoznačne zavážili a pomohli hre vytiahnuť sa na výborné metascore 88%.

2. The End is Nigh (PC)

Druhým tohtomesačným hitom sa stala hra od tvorcov Binding of Isaac: Afterbirth. Opäť sa jedná o titul z rovnakého súdka, teda o nezávislú plošinovku, v ktorej budete môcť počítať vaše úmrtia po desiatich. Chválená je pritom za výbornú hrateľnosť, no zároveň aj za jej priam vražednú obtiažnosť, ktorá preverí vaše hráčske schopnosti. Kritici sa navyše jednoznačne zhodujú v tom, že ide o nového kráľa na poli tohto žánru, o čom svedčí aj výsledné metascore s hodnotou 87%.

3. Final Fantasy XII: The Zodiac Age (PS4)

Final Fantasy XII netreba predstavovať snáď žiadnemu fanúšikovi JRPG hier. The Zodiac Age je plnohodnotným remasterom tohto legendárneho titulu. Pôvodná verzia zažiarila ešte na staručkej PlayStation 2 v roku 2006, no zdá sa že aj po neuveriteľných 10 rokoch má hra stále čo ponúknuť. V jadre sa toho pritom veľa nezmenilo, no výrazného vylepšenia sa dočkal vizuál a ovládanie bolo mierne zjednodušené za použitia modernejších mechaník. Titul pritom pozitívne hodnotia ako nostalgickí hráči, ktorí radi spomínajú na staré časy, tak aj moderná generácia hráčov. O kvalitách hry však niet žiadnych pochýb, metascore 86% hovorí samo za seba.

4. Pyre (PS4, PC)

Štúdio Supergiant Games sa zapísalo do sŕdc hráčov úspešnými RPG titulmi ako Bastion alebo Transistor. Autori tomuto žánru zostali verní aj pri ich tretej hre a opäť sa jedná o slušne hodnotený titul. Pyre, tak ako aj predošlé hry autorov, disponuje unikátnym grafickým spracovaním, za čo je aj patrične chválený. Recenzenti ďalej ospevujú unikátny a nekonvenčný bojový systém, ktorý sa vraj odlišuje od všetkého čo sme za poslednú dobu mali možnosť vidieť v hrách podobného žánru. Obidva aspekty pravdepodobne pri výslednom hodnotení zohrávali veľkú úlohu a pomohli tak hre vyšplhať sa na metascore krásnych 85%.

5. SUPERHOT (PS4, PC, Xbox One)

Aj majitelia konzoly PlayStation 4 sa konečne dočkali titulu SUPERHOT. PC a Xbox One verzie totiž vyšli ešte minulý rok a zaznamenali značný úspech. Táto netradičná FPS stavia na funkcii, že čas v hre plynie iba vtedy, ak sa hýbe hlavný hrdina. Jednoznačne zaujímavý koncept, ktorý zjavne zapôsobil aj na hráčov vlastniacich konzoly PlayStation. Výsledné metascore sa totižto vyšplhalo na hodnotu 84%.

Špeciálne Umiestnenie: What Remains of Edith Finch (Xbox One, PS4, PC)

Je vám názov tohto titulu známy? To je pravdepodobne preto, že sa nachádzal už v aprílových hitoch. Je to zároveň aj dôvod, prečo sa titul nachádza v špeciálnom umiestnení. Ide o klasický walking simulator, ktorý je chválený najmä za jeho skvelo prerozprávaný príbeh, plný silných momentov. Verzia pre Xbox One je najlepšie hodnotená zo všetkých troch a keby bola prvým vydaním tohto titulu, dosiahla by prvú priečku v tohto mesačnom rebríčku. Metascore totižto dosiahlo úctyhodnú hodnotu 92%.

To by bolo ale pre tohto mesačný sumár všetko. Júl totiž nepriniesol žiadne výraznejšie prešľapy. U bežných hráčov však prepadla prvá epizóda druhej sezóny príbehového Minecraftu od Telltale. Jedná sa však pravdepodobne len o neprajníkov tohto univerza keďže od kritikov titul nezískal najhoršie hodnotenia. Ak vám nejaká hra v rebríčku chýbala alebo nesúhlasíte s umiestnením, tak sa s nami podeľte o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!