Register

A password will be e-mailed to you.

Draci sa vyskytujú v ľudskej kultúre už od nepamäti. Ako jeden z mála mýtických tvorov sa vyskytujú v povestiach prakticky po celom svete, vo všetkých civilizáciách a vo všetkých historických obdobiach. Preto nie je prekvapivé ani ich početné zastúpenie v súčasnej dobe vo videohrách. Tam predstavujú najmä náročných bossov, či najťažších protivníkov. Občas však majú aj zaujímavú vlastnú osobnosť, charakter, či životný príbeh. Preto nemusia byť automaticky iba náročnými protivníkmi, ale môžu zaujať svojim charakterom alebo životným príbehom. Tento článok sa pokúsi predstaviť zopár z týchto drakov, ktorý sa nezmazateľne zapísali do histórie počítačových videohier a do sŕdc mnohých hráčov. Keďže často ide o ich podrobný popis, nebolo možné sa vyhnúť rôznym spoilerom.

Draci boli populárni v staroveku a stredoveku najmä v rôznych bájach, povestiach a preto nemôže prekvapiť aj ich hojný výskyt v novodobej literatúre. V modernej dobe, v ktorej sa umenie rozdelilo do viacerých umeleckých štýlov a smerov sa draci vyskytujú najčastejšie v žánri takzvaného fantasy. Tento umelecký žáner je založený na fiktívnom príbehu, v ktorom majú charaktery magické schopnosti, alebo iné, nadprirodzené vlastnosti. Takže draci sú ideálnymi kandidátmi na to, aby sa vo fantasy vyskytovali často. Za zásadné dielo žánru sa považuje trilógia Pán prsteňov od J.R.R Tolkiena, ktorá vyšla v roku 1954. Avšak Tolkien ešte predtým prezentoval draka Smauga ako výraznú osobnosť  vo svojej románovej prvotine Hobit (1938).

Už v týchto dielach je definovaná premena draka zo stredovekej neľútostnej a tupej príšery, unášajúcej panny, na oveľa hlbšiu, často aj komplikovanú bytosť. Okrem literatúry sa draci začali vyskytovať aj vo filmoch (Dračie srdce) a nakoniec masovo prenikli do najmladšieho odvetvia pop-kultúry a to do videohier. V tých sa vyskytujú najčastejšie ako rozumné bytosti a úlohu bezmenných, živočíšnych drakov v nich preberajú takzvané wyverny (dvojnohé draky), alebo iné, vymyslené dračie poddruhy. V tomto článku nie je dostatočný priestor na vymenovanie rozdielov medzi jednotlivými typmi drakov a aj samotný žáner fantasy sa nestále vyvíja. A tak si v ňom aspoň predstavme zopár najzaujímavejších príslušníkov tejto mýtickej rasy, ktorí sa vyskytli v počítačových hrách.

World of Warcraft – Draci ako veční obrancovia Azerothu

Draci sú jedni z najsilnejších bytostí vo svete World of Warcraft, zvanom Azeroth. Tak ako v iných hrách, aj tu sú už presluhujúcou a vymierajúcou rasou. V hre sú prezentovaní ako inteligentnejšie osobnosti, než ľudia. Snažia sa zosúladiť svoj metafyzický pôvod s realitou nepriateľského sveta, v ktorom žijú. Každý jeden drak je aj mocnou bytosťou, snažiac plniť svoje poslanie. Jeden napríklad tvaruje kamene a dvíha pohoria, iní ochraňujú lesy, strážia poklady alebo šíria dosah mágie.

Azerothskí draci sú starí niekoľko storočí  a pokiaľ nie sú násilné zabití, sú prakticky nesmrteľní. Smrť draka nikdy nie je jednoduchá; je to metafyzická udalosť, spôsobená spojením draka s dušou tamojšieho sveta. Smrť draka preto často zapríčiní masívne zmeny v prírode. Následné zemetrasenia, či povrchové explózie lávy môžu zmeniť tvár celého herného sveta až tak, ako sa stalo v datadisku  Cataclysm vďaka drakovi Deathwingovi. Od začiatku však tamojšie lore jasne definuje vznik takzvaných dračích letiek, ktoré sa od seba odlišujú najmä farebne (čierni draci, modrí draci, zelení draci) ale aj podľa živlov, či aspektov (éterickí draci, moroví draci) Zakladatelia Azerothu, mýtickí Titáni si totiž vyvolili jedného draka z každej z hlavných piatich letiek, aby dohliadali na Azeroth počas ich neprítomnosti. Spomeňme menovite teda aspoň tých. Je to Nozdormu z Bronzovej letky, Alexstrasza z Červenej letky, Ysera zo Zelenej letky, Malygosa  z Modrej letky a nakoniec najmä Neltharion z Čiernej letky, ktorý je známejší pod menom Deathwing.

Neverwinter Nights 1: Klauth, starobylý drak, ktorý sa nechal nachytať ako malý chlapec

Neverwinter Nights vychádza z populárneho sveta Dungeons & Dragons a podobne ako u vyššie uvedeného sveta World of Warcraft sa v ňom jednotlivé druhy drakov delia aj podľa farebného označenia. V oboch dieloch je viacero drakov a mnohí z nich majú zaujímavú osobnosť, alebo sú s nimi spojené rôzne originálne questy. Tieto všetky veci  v sebe spája postava draka Klautha. Pre hráčov  Neverwinter Nights zostane asi v pamäti vďaka tomu, že za normálnych okolností je s ním najťažší súboj v hre. Ku drakovi sa totiž dostanete ešte len v tretej kapitole, teda pomerne skoro a vaša postava nemusí byť dostatočne vylevelovaná. Navyše nemusíte vedieť, že je dostupná finta, ako drakovi výrazne znížiť život pred samotným súbojom.

Drak  s príznačným menom Klauth the Terrible zaviedol svoju hrôzovládu na celú lokáciu Moonwood, dokonca aj na drakov, ktorí sa v nej nachádzajú. Aby ešte viac zosilnil, tak posielal svojich poddaných ohnivých obrov, aby kradli dračiciam vajcia. Klauth totiž prišiel na spôsob, ako z vajec zobrať esenciu malého draka a využiť ju na svoje posilnenie. Hráč po čase zavíta do jaskyne zlatej dračice Gorgothy  a od nej dostane za úlohu zastaviť Klautha. Pred súbojom so samotným Klauthom sa však dá z rozhovorov s jeho väzňami zistiť, že Klauth požíva esencie iba zo zdravých vajec a pokazeným vajciam sa úzkostlivo vyhýba a ničí ich. Je len na hráčovi, či zistí, že sa dá podstrčiť Klauthovi pokazené vajce s esenciou mŕtveho draka a v podstate ho tak otráviť. Keď sa to podarí, tak takmer neporaziteľnému Klauthovi ubudnú takmer tri štvrtiny z jeho života a súboj je výrazne jednoduchší.

Dark Souls: Seath, drak bez šupín, ale s temnou minulosťou zradcu

Svetu, v ktorom sa odohráva séria Dark Souls vládli kedysi mocní draci bezvýhradne. Avšak záhadné bytosti ako boli hrdinovia Nito, Gwyn, alebo čarodejnica z Izalythu našli v prvotnom plameni, z ktorého sa zrodil svet, niekoľko silných duší a s ich pomocou drakov porazili. Nikdy by sa im to však nemohlo podariť, keby sa na ich stranu nepridal aj jeden z najmocnejších drakov s menom Seth. Jeho motivácia nebola nikdy jasná, tak ako nie je jasné nič z príbehu tejto série, ale jeho zrada je faktom, ktorý mal obrovský dopad. Draci zo sveta Dark Souls po tejto porážke prakticky úplne zmizli a na viacerých miestach bolo odvtedy možné stretnúť už iba ich chudobných príbuzných: wyverny.

Seathovi bol za jeho významnú zradu udelený titul vojvoda.  Ako ďalší výraz vďačnosti obdržal úlomok duše samotného Gwyna, najvýznamnejšieho lorda, ktorý sa zúčastnil porážky drakov. Keď sa Seth stal vojvodom, dal si vybudovať obrovskú knižnicu nad chrámovým mestom Anor Londo a postupne zostal úplne posadnutý svojimi experimentmi a nekonečným výskumom. Zhromaždil veľa rôznych kníh, ale intenzívnym štúdiom začal pomaly prichádzať o rozum. Dôležité bolo aj to, že vlastnil Primodial Crystal, čo bol posvätný poklad, ktorý ukradol drakom, keď sa rozhodol prebehnúť na druhú stranu. Práve počas výskumu na tomto kryštáli získal nesmrteľnosť a kliatbu nemŕtveho. V popise unikátneho meča Moonlight Greatsword (ktorý sa dá získať odseknutím Seathovho chvosta) je napísané, že Seath je ”Grandfather of Sorcery“. Práve preto sa stal objektom posadnutosti Logana, najmocnejšieho čarodejníka vo svete Dark Souls. Návšteva Sethovej pevnosti, plnej jeho experimentálnych výtvorov, ako sú kryštáloví kostlivci, či golemovia, alebo jeho obrovskej knižnice patrí k vrcholom v rámci celej série Dark Souls.

Dragon’s Dogma: Keď vám tretí drak zoberie srdce

Dragon’s Dogma je podobne ako Dark Souls japonská hra, silne inšpirovaná európskym stredovekom a fantasy literatúrou a rovnako neprináša hlbšie informácie na podnose.  Drak s menom Grigori, vám ukradne hneď v úvode pri zúfalom pokuse o záchranu dediny srdce. Avšak zároveň vám dá šancu postaviť sa mu niekedy v budúcnosti a zobrať si srdce späť. Drakova motivácia nie je sprvoti jasná, ale tento čin nie je len začiatkom hry ale je úplne logický a nevyhnutný. V hernom svete je vaša postava totiž iba súčasťou akéhosi kolobehu, ktorý sa nedá zastaviť. Herné lore, rovnako ako hlbší príbeh je potrebné vyskúmať nachádzaním rôznych náznakov. Len tak sa dá poskladať história sveta a len tak zistíte drakovu presnú motiváciu. A práve preto sa nedá postava draka Grigoriho, ktorý by mal byť v poradí tretím v tomto svete, jednoznačne vysvetliť.  Iba traja draci boli zaznamenaní ako porazení v histórii a zaslúžili sa o to traja rôzni hrdinovia.  Avšak je možné, že druhý drak nebol pravdepodobne ani porazený, ale dočasne opustil svet v mieri výmenou za obeť.

Herné lore aj okolo samotných drakov je teda dosť zamotané, ale drak, ako taký, je v tejto hre významný, pretože práve on v nej symbolizuje ten začiatok a koniec všetkého. Nielen celej hry ale aj celého tamojšieho sveta a kolobehu, ktorý predstavuje. Práve preto sa s drakom stretnete v prvom momente príbehu, kedy vám srdce zoberie a na samotnom konci, kedy sa ho pokúsite zobrať späť.

Spyro the Dragon: Od virtuálnej postavičky k fyzickej figúrke

Už na prvý pohľad je jasné, čím sa odlišuje drak Spyro od zvyšných drakov v tomto zozname. Nie je to žiadny veľký drak s temnou minulosťou, ale maličký dráčik v roztomilej plošinovke.

Spyro the Dragon sa prvýkrát predstavil na konzole PlayStation  v roku 1998. Práve vtedy odštartovala celá séria plošinovek s touto postavou v hlavnej úlohe. Zlý Gnasty Gnorc vtedy premenil všetkých obyvateľov dračej krajiny na kryštály. Vo svojom pláne však prehliadol najmenšieho draka, Spyra, ktorý musel oslobodiť svojich priateľov a vysporiadať sa s Gnorcovými nohsledmi. S pomocou kamarátskej vážky Sparxa a svojich začínajúcich dračích schopností (lietanie a dračí dych) musí precestovať celý svet, zachrániť uväznených drakov, pokúsiť sa nájsť skryté dračie vajcia a, samozrejme, nakoniec čeliť samotnému Gnorcovi. V podobnom duchu sa niesli aj ďalšie pokračovania. Po úspechu na prvom PlayStatione sa totiž dráčik Spyro následne objavil ako hrdina plošinoviek aj na ďalších generáciách konzolí. Neskôr sa však preslávil hlavne v hre so zberateľskými figúrkami s názvom Skylanders.  To je typ hier, pri ktorej používate fyzickú podložku, na ktorou kladiete fyzické figúrky. Následne sa postavička prenesie do videohry a dostane ďalšiu možnosti, kam sa môže vydať vo virtuálnom priestore. Každá figúrka má vlastné schopnosti, ktoré vám občas umožnia dostať sa na predtým nedostupné miesta. Na podobnom princípe ako Skylanders fungujú aj hry Disney Infinity, ktoré tak využívajú postavy zo svojich početných animovaných filmov a hier. Spyro the Dragon, ktorý sa významne zaslúžil o popularitu týchto hier,  však v Skylanders postupom času splynul s ďalšími postavami, ktoré k nemu pridávali. Je otázkou, či sa pokúsi ešte o veľkolepý návrat do virtuálnej sólo kariéry, podobne ako sa to podarilo nedávno jeho kolegovi Crashovi.

The Witcher:  Občas býva drakobijec aj drakom

Drakobijka Saskia, ktorá sa honosí aj titulom „panna Aedrinská” je ďalším netypickým drakom v zozname a to preto, že tiež dokáže meniť podobu. V sérii Zaklínač veľa drakov nestretnete a aj Saskia sa objavuje iba v hre The Witcher 2: Assassins of King. Jej úloha v hre je však odlišná podľa toho, akú dejovú líniu zvolíte. Pokiaľ si hlavný hrdina, zaklínač Geralt zvolí cestu Iorwetha, strávi s ňou oveľa viacej času a bude mať za úlohu ju vyliečiť. Najskôr od jedu, ktorý jej podal princ Stennis a potom od kúzla, ktorým ju očarovala čarodejnica Filippa Eilhart. Pokiaľ sa však Geralt pridá k Vernonovi Rochemu, vôbec nezistí, že drakobijka Saskia je drak a preto ju môže v dračej podobe zabiť. Pokiaľ ju však nechá žiť, tak Saskia v dračej podobe odletí späť do Aedirnu.

Skyrim: Nečakaný návrat drakov

Draci sú vo svete Tamrielu, v ktorom sa odohráva séria The Elders Scrolls veľká a silná rasa z Akaviru, z kontinentu na ktorom sa neodohráva žiadny z dielov tejto hernej série. Aj títo draci sa na prvý pohľad môžu javiť zvieracím dojmom, avšak znova ide o veľmi inteligentné bytosti. Dokážu nielen hovoriť, ale aj učiť nové jazyky ostatných. Reč, ktorú používajú k vzájomnému dorozumievaniu, sa dá použiť na zosielanie špeciálnych kúziel, nazývaných aj Dračie revy. Dlho boli považovaní v Tamrieli za vyhynutú rasu, ale odrazu sa prekvapivo objavili v severnej provincii Skyrim zároveň s  príchodom Alduina, prvorodeného syna Akatosha. Akatosh je v lore tamojšieho sveta dračí boh času a aj hlavný boh cisárskeho panteónu. Zo všetkých bohov má v Tamrieli najviac svätýň a chrámov. Všetci takzvaní drakorodení, medzi ktorých patria aj samotní cisári z línie Septimovcov, majú v tele jeho krv. Tá poskytuje nevídané schopnosti a podivuhodný osud.

Aj hráčova postava v Skyrime patrí do línie drakorodených a preto jedine on  musí zastaviť Alduina, ktorý rozosial množstvo drakov, aby sa mohol nabažiť na dušiach živých i mŕtvych. Mnohí z týchto drakov majú tiež vlastnú osobnosť a meno, ale najvýznamnejší z nich je asi Paarthurnax, ktorý je Alduinov mladší brat. Aj on bol v minulosti účastníkom vraždenia tisícov ľudí, ale neskôr obrátil a rozhodol sa zastaviť Alduina pri jeho prvej porážke. Odvtedy sa stal vodcom ľudskej skupiny takzvaných Šedovousích, Strážcov Cesty Dračieho Hlasu.

Paarthurnax je aj hráčov hlavný pomocník aj pri druhej, zrejme už definitívnej porážke Alduina, po ktorej končí jedna z dvoch hlavných dejových línii celej hry.

Dragon Age: Keď je drak iba schránkou a nástrojom pomsty

Flemeth je asi jedna z najzaujímavejších postáv série Dragon Age. Zrejme aj preto vystupuje vo všetkých vydaných dieloch. Problém je však to, že to nie je plnohodnotný drak, ale len niekto, kto sa skrýva v dračej podobe. V Dragon Age: Origins vystupuje ako Čarodejnica z Pustiny a je adoptívnou matkou jednej z vašich spoločníčiek, Morrigan. Samotná Morrigan vám však tvrdí, že ju Flemeth vychovala s postranným účelom. Flemeth vraj mala mnoho takýchto dcér, ale všetky využívala na to, aby mohla vďaka nim naveky prežívať a presúvala do ich tiel svoju dušu. Vy ako hráč sa ju môžete pokúsiť zničiť na Morriganinu žiadosť a práve vtedy odhalí svoju dračiu podobu.

V Dragon Age 2 sa Flemeth zjaví hneď v úvode, keď pomôže hrdinovi Hawkovi a jeho rodine dostať sa do Kirkwallu ešte pred nákazou, čo je však ešte v dobe pred Dragon Age: Origins. A je to práve Hawke, ktorý ju pomocou elfského rituálu privedie späť k životu.

V Dragon Age: Inqusition naviac zistíte,  že Flemeth je vlastne legendárna elfská bohyňa lásky, Mythal. Teda nie tak celkom – Mythal bola síce už dávno zavraždená, ale jej duša ďalej prežíva práve v osobe Flemeth. To do veľkej miery vysvetľuje silné schopnosti, ktorými disponuje Flemeth.

Ender Dragon: Čierny drak s fialovými očami, zložený  z kociek

Na rozdiel od iných drakov v tomto článku, Ender Dragon (alebo Drak z Endu) nemá žiadnu zaujímavú minulosť ani nie je silnou osobnosťou. Je však výnimočný svojou prítomnosťou v hre, ktorá je v princípe založená na úplne iných základoch. Drak je samozrejme rovnako ako celá hra tiež zložený z kociek a navyše má povesť veľmi náročného skrytého bossa. Môže sa objaviť iba v End dimenzii a je všeobecne považovaný za hlavného protivníka v celej hre.  Po hráčovom opätovnom návrate do Endu sa už neskôr nezjaví. Je to vôbec  prvý oficiálny boss, ktorý sa v Minecrafte objavil. Akonáhle je zabitý, exploduje a vypadne z neho toľko skúseností, že aj hráč na základnej úrovni sa dostane až na level 78.

Bahamut: Dračí kráľ z podzemia

Bahamut je vo svete Final Fantasy označovaný ako The Dragon King. Je to jedna z najvýznamnejších postáv  celej série Final Fantasy. Bahamut sa s výnimkou druhého dielu objavuje v celej sérií. Má aj vlastnú hru Bahamut Lagoon. Objavil sa tiež ako nepriateľ v hre Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars pod menom Bahamutt. Vo Final Fantasy VII sa objavilo hneď niekoľko variácií Bahamuta. Jeho hlavným útokom je takzvaný Megaflare, ktorý je niekedy označovaný ako Sun Flare. Je to veľký dych energie, ktorý Bahamut sústreďuje do lúča, ktorý prekoná každú obranu.

Bahamut sa všeobecne považuje za jedného z najsilnejších protivníkov celej série. Hráč musí často dokázať svoje kvality tým, že ho vôbec dokáže poraziť. V pôvodnej hre Final Fantasy je kráľom drakov. Žije v podzemných katakombách pod Cardia Islands. V ďalších dieloch mení svoju polohu, napríklad vo Final Fantasy VIII ho nájdete v Galbadianskom podvodnom výskumnom centre.

Toto bol náš výber 10. najlepších drakov vo videohrách. Ak vám tu nejaký drak chýba, alebo si myslíte že výber mohol byť iný, pokojne napíšte.

Komentuj!