Register

A password will be e-mailed to you.

Mafia III sa s nami definitívne lúči tretím a zároveň najočakávanejším príbehovým rozšírením s názvom Sign of the Times. Pýtate sa prečo najočakávanejším? Autori totiž prisľúbili, že sa posnažia aby nešlo len o akčný koridor s jednoduchou zápletkou a zapracujú ako na príbehu, tak aj na náplni jednotlivých úloh. Dokázali naplniť svoje sľuby a priniesť do hry niečo nové, alebo ide opäť len o recykláciu toho, čo sme videli v predošlých dvoch DLC?

Recenzovaná verzia: PC

Predošlé rozšírenie tretej Mafie s názvom Stones Unturned nedopadlo v našej recenzii najhoršie. Ponúklo solídnu porciu vojensky orientovanej akcie s klasickou zápletkou o pomste. Rozšírenie bolo síce zábavné, no nejednalo sa o nič nové a aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa na Sign of the Times tešil. Malo totiž ponúknuť temnejšiu atmosféru a úplne nový detektívny prvok. Hneď na začiatok však musím priznať, že po dohraní som zostal mierne sklamaný. V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim vysvetliť prečo.

Príbeh Sign of the Times sa nesie v znamení uzavretia Lincolnovej cesty. Otec James hneď na jeho začiatku požiada Lincolna aby sa šiel spolu s ním pozrieť na zničený Sammyho bar a a rozlúčiť sa s týmto miestom. Tam však narazia na niečo, čo sa im nesnívalo ani v najhoršej nočnej more. Bar je posiaty ritualne znetvorenými mŕtvymi telami a jediným preživším sa po krátkej prestrelke s členmi kultu Ensanglante stáva mladá žena menom Anna. Lincoln s Jamesom sa tak chtiac nechtiac stávajú jedinými osobami, na ktoré sa môže Anna spoľahnúť a Lincoln sa rozhodne vypátrať členov kultu a skoncovať to s nimi nadobro.

Príbehové pozadie tentokrát nie je úplne najhoršie. Obsahuje niekoľko naozaj silných momentov, ktoré síce nie sú zvlášť originálne, no dokážu zaujať a osud mladej Anny vám skutočne nebude ľahostajný. Atmosféra hrá v tomto prípade prvé husle. No hoci budete spočiatku so zatajeným dychom postupne odkrývať strašné tajomstvá vražedného kultu, vyvrcholenie nie je ani zďaleka tak pútavé ako by mohlo byť. Hlavným problémom nie je iba nezaujímavá antagonistka, ktorá dostala žalostne málo priestoru, ale i obohrané finále znova postavené na pomste.  Škoda.

Jedným z lákadiel posledného rozšírenia mal byť podľa slov autorov úplne nový detektívny prvok. V praxi sa jedná o prieskum určitých miest s pomocou špeciálneho vybavenia, ako UV svetlo alebo fotoaparát. S ich pomocou totiž môžete bližšie preskúmať rôzne miesta, či telá, ktoré zostali po brutálnych rituáloch. Hľadanie dôkazov je rozhodne zábavným prvkom, ktorý ozvláštňuje hrateľnosť postavenú takmer výhradne na akcii. Akurát, že si ho veľmi neužijete. Vyskytuje sa tu iba občas aj to vo veľmi jednoduchej forme, ktorá neponúka veľkú výzvu. Všetky dôkazy sú vám doslova hádzané pred nos ak ak čakáte nejaký komplexnejší pátrací prvok,  potom ostanete sklamaní. Ak si však vystačíte s interiérovými prestrelkami, kde sem-tam prezriete nejaké mŕtve telo, potom si môžete prísť na svoje.

Akčné pasáže sú tentokrát omnoho komornejšie. Na rozdiel od predchodcu nedostanete ihrisko plné deštrukcií, ale len temné koridory plné fanatických členov kultu. Oblasti vyzerajú miestami naozaj desivo a odlišujú sa tak od zvyšku hry. Autori v Sign of the Times predstavili aj nový druh nepriateľov. Tí disponujú len ručnými zbraňami a snažia sa vás nimi ubodať. Navyše sú i pomerne rýchli a hlavne v úzkych oblastiach vám dokážu spôsobovať problémy. Lincoln však, našťastie, dostal do vienka novú schopnosť, ktorú sa výborne hodí aj na ich elimináciu.

Spomínanou novou schopnosťou je spomalenie času. S touto funkciou sa pracuje pomerne jednoducho. Stačí namieriť zbraň a stlačiť príslušné tlačidlo. Tým sa na pár sekúnd spomalí čas a vy sa tak môžete rýchlo zbaviť nepriateľov, ktorí vás práve obkľúčili. Treba podotknúť, že túto schopnosť budete naprieč celým rozšírením využívať pomerne často a výborne zapadá k tým ostatným už známym prvkom.

Ako to už býva zvykom, s novým rozšírením sa dostavila aj nová vedľajšia aktivita. Tentokrát sa vám naskytne príležitosť zrenovovať Sammyho bar. A že to bude poriadna renovácia! Na vytvorenie prosperujúceho podniku zo spáleného baru však budete potrebovať solídnu zásobu zelených papierikov. Všetky známe vedľajšie aktivity ako pestovanie marihuany alebo pretekanie tak razom nadobudnú ešte väčší význam. Samozrejme, s novým podnikom prichádzajú na rad aj nové problémy. Raz vám budú robiť problémy miestni belosi. Inokedy vám zase unesú potenciálneho barmana, ktorého musíte vyslobodiť. Dá sa povedať, že ide o najzaujímavejšiu aktivitu zo všetkých rozšírení a nemali by ste ju vynechať.

Mafia III: Sign of the Times je však i tak menším sklamaním, aspoň z môjho pohľadu. Vzhľadom na predošlé vyjadrenia autorov som skrátka čakal trochu viac. Súčasne však musím priznať, že všetko čo sľúbili, v podstate aj splnili. Temnejšia atmosféra, nový detektívny prvok a striedmejšie akčné pasáže určite potešia, no v konečnom dôsledku ani toto rozšírenie nijak nevybočuje z radu. Ide síce o peknú rozlúčku s treťou Mafiou, no jej potenciál nebol ani zďaleka využitý naplno.

 

Hru na recenziu poskytol internetový obchod

Mafia III: Sign of the Times - Po stopách vražedného kultu
Mafia III: Sign of the Times je miernym sklamaním a potenciál záverečného príbehového rozšírenia nebol ani zďaleka naplnený na maximum. Napriek tomu ide o vydarené DLC, ktoré sa môže kvalitou zaradiť k predchádzajúcim dvom. Akurát mohlo a malo byť ešte lepšie.
Pozitíva
  • Ponurá atmosféra
  • Interérové akčné pasáže
  • Možnosť zrenovovať Sammyho bar
Negatíva
  • Nevyužitý detektívny prvok
  • Nevýrazný antagonista
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!