Register

A password will be e-mailed to you.

Počítačová komunita hráčov má v porovnaní s tou konzolovou jednu veľkú výhodu. Svojho „miláčika“ v zosobnení počítača si môžu vyskladať celkom podľa svojich predstáv. Mnoho z užívateľov ma pripravené výkonné „železo“, ktoré hravo zvládne spustiť každú hru na najvyššie detaily a rozlíšenie. Dokonca aj tie, ktoré ešte len vyjdú. Určitá časť nadšencov však zachádza ešte o krok ďalej k takzvanému počítačovému tuningu. Tu vzniká miesto pre fantáziu nie len v rámci použitých častí, ale aj ich rozloženia do niekedy bizarných podôb. Na niektoré príklady sa pozrieme v tomto článku.

Všetky upravené počítače sú plne funkčné a svojim výkonom často zatienia väčšinu bežne predávaných zostáv. Predstavme si teda zopár perál počítačového tuningu.

Steampunkový stroj času

Táto mašinka zasadená v obstarožnej drevenej skrinke, ktorá akoby pochádzala z podkrovia starých rodičov na prvý pohľad upúta kanistrom so zelenou tekutinou. Tá slúži na chladenie celej zostavy. Na bočnej strane počítača vidíme nastaviteľný kalendár, aby sme sa vizuálom priblížili ku klasickému stroju času. Väčšina skutočne užitočných komponentov počítača je v tomto prípade ukrytá vo vnútri. Vonku sú skôr časti upravené pre efekt. Tvorca tohto počítača uviedol, že sa nechal inšpirovať filmom Alenka v ríši divov od Tima Burtona.

Stroj na cukrovú vatu

Čítate dobre. Niekto si dal skutočne tú námahu a spojil starý stroj na výrobu cukrovej vaty s výkonnými počítačovými súčasťami, aby sa mohol svojou šikovnosťou pochváliť na verejnosti. Všetko je navyše efektne nasvietené a presklené. Veď sa presvedčte sami.

Obrnený transportér

Tejto kovovej oblude chýba k skutočnému tanku len málo. Tvorca vymenil delo za dva rotačné guľomety a zostáva nám len dúfať, že nie sú funkčné. Pohybové pásy vyzerajú tiež neschopné pohybu – ich kolesá sú celkom určite reproduktory. Chladiaca kvapalina je v tomto prípade červenej farby a je vedená presklenými rúrkami až ku grafickej karte. Ak by ste si chceli takýto stroj vyrobiť doma, asi by na pracovnom stole budil trocha hrôzu. Otázka je či by sa vedľa neho ešte vôbec zmestil poriadny monitor.

Počítač z Lega

Táto hračka pôsobí na prvý pohľad menej bizarným dojmom a to, že sa nejedná o domček pre deti chce minimálne opakovaný bližší pohľad. Autor si dal záležať aj na detailoch a svoj počítač vybavil dokonca Lego obyvateľmi. Možno mu skutočne išlo o zabavenie svojich detí, zatiaľ čo on sa bude venovať hraniu Counter Striku.

Lietadlová loď

Tak toto dielo musí pochádzať z rúk skúseného modelára. Vodou chladená počítačová zostava je z časti ukrytá v šasi lode a z časti vychádza na palubu. Na tej je dokonca umiestnený model miniatúrnej stíhačky. Tvorca sa priznal, že stavba jeho počítača trvala celé dva mesiace. A aj keď modelu k dokonalosti nechýba veľa, na vodu svoj výtvor zatiaľ púšťať neskúšal. My by sme to ani neodporúčali, no povedzte, nebola by ho škoda?

Priznajte sa, spoznali by ste, že sa jedná o osobné počítače? Na prvý pohľad určite nie, no pri bližšom preskúmaní sa komponenty ako chladenie, či grafická karta javia známym dojmom.

Počítačový tuning je stále populárnejší koníček, aj keď v našich končinách pozostáva skôr len z presklenej steny počítačovej bedne a prídavného LED podsvietenia. Fantázia tvorcov prekonáva nové hranice a vo svete sa začínajú organizovať pravidelné výstavy za účelom prezentácie počítačových výtvorov. Čo si o tomto trende myslíte vy? Ktorý z výtvorov by ste si vedeli prestaviť u seba doma?

Komentuj!