Register

A password will be e-mailed to you.

Náš pravidelný špeciál Pohľad do hernej minulosti sa tento mesiac zameria na jún spred piatich rokov. Jún 2012 priniesol okrem troch bližšie predstavených titulov aj ďalšie zaujímavé hry ako Gravity Rush, Sins of a Solar Empire: Rebellion, Magicka: The Other Side of the Coin, Lego Batman 2: DC Super Heroes, Civilization V: Gods & Kings, Pikmin 2, či závodný Dirt: Showdown.

Max Payne 3 – PC, PS3, Xbox360

Tretí diel úspešnej série Max Payne vyšiel v Európe na PC 1. júna 2012. Narozdiel od predošlých dvoch častí, pod ktoré bolo podpísané štúdio Remedy Enternainment, sa vývoja tentokrát ujal Rockstar Games. Dej sa odohráva deväť rokov po udalostiach predchodcu a ponúka nám pohľad na celkom nové obdobie života hlavného hrdinu. Max Payne sa totiž zamestná ako súkromný boduyguard zbohatlíka Rodriga Branca a jeho rodiny. Čoskoro sa však dostáva do problémov a rozbieha sa kolotoč smrti a zrady. Okrem príbehu ponúka Max Payne 3 aj online multiplayer pre až 16tich hráčov.

Komplikovaný vývoj, kde si prácu rozdelilo hneď niekoľko pobočiek štúdia Rockstar, sa však, našťastie, neprejavil negatívne na kvalitách hry. Na portáli Metacritic získala hodnotenie 87/100. Kritici aj hráči peli ódy na pútavý dej, soundtrack, animácie a Max Payne 3 počas prvého polroka predal 4 milióny kópií. Napriek tomu sa táto hra nevyhla kontroverzii. Nie každému sa pozdávala hlavná postava alebo ústredná téma, ktorou bolo zobrazenie skorumpovanej a skazenej Brazílie.

Spec Ops: The Line – PC, PS3, Xbox360

Spec Ops: The Line je dielom nemeckého štúdio Yager Development. Na prvý pohľad klasická strieľačka z pohľadu tretej osoby vyšla 26. júna 2012. Chopíte sa v nej ovládania kapitána Martina Walkera, ktorý v sprievode elitného Delta Force tímu prichádza do post-apokalyptického Dubaja zmietaného vojnovým konfliktom. Ústrednou témou sú hrôzy vojny a celkovým vyznením má naozaj ďaleko od vojnových hier typu Call of Duty. Herná časť síce pozostáva z klasického strieľania, skrývania za prekážky a rozdávania príkazov ostatným členom jednotky, ale príbeh inšpirovaný slávnym filmom Apocalypse Now od Francisa Forda Coppolu hru posúva na trocha inú úroveň.

Videoherní kritici hodnotili Spec Ops: The Line prevažne pozitívne. Priemerné hodnotenie na Metacritic je 77/100 a najviac sa chválil, podľa očakávania, dospelý scenár. Práve vďaka nemu bola hra nominovaná i na viacero ocenení. U hráčov sa jej však darilo podstatne menej. Nedokázala totiž osloviť široké publikum a komerčný neúspech zapríčinil, že autori sa už k značke nevrátili.

Táto hra sa tiež nevyhla kontroverzii. Kvôli zvolenému miestu odohrávania bola zakázaná v Spojených Arabských Emirátoch.

Lollipop Chainsaw – PS3, Xbox360

Na záver sme si nechali trochu netradičný kúsok Lollipop Chainsaw. Tento hororovo-komediálny akčný hack and slash počin uzrel svetlo sveta 12. júna 2012. Japonskí vývojári zo štúdia Grasshopper Manufacture si vybrali za svoju hlavnú hrdinku mladučkú roztlieskavačku kalifornskej strednej školy Juliet Starling. Herná náplň pozostáva z likvidácie zombíkov s pomocou pomaľovanej motorovej píly. Lollipop Chainsaw je skrátka veľmi špecifický titul a rozhodne nesadne každému.

V Ázii sa hra dočkala veľmi pozitívneho prijatia a i keď inde až tak neohúrila, hodnotenie 70/100 na Metacritic nie je vôbec zlé. Hráči si ju obľúbili hlavne vďaka netradičnej grafickej štylizácii a špecifickému štýlu humoru. Vzhľad hlavnej hrdinky inšpiroval aj mnohé cosplayerky. Celosvetovo sa predalo vyše milión kópií hry a pre vývojárske štúdio to bol doposiaľ najväčší komerčný úspech. Aj vo videohernom svete sa skrátka občas oplatí vybočiť z radu.

Udalosti mesiaca jún 2012, ktoré stoja za zmienku… Vedeli ste, že?

  • 5.-7. júna prebiehala v Los Angeles Convention Center tradičná herná výstava E3. V rámci nej sme sa dočkali predstavenia viacerých zaujímavých titulov. Na konferencii Microsoftu bol prezentovaný napríklad reboot Tomb Raidera, Call of Duty: Black Ops II, South Park: The Stick of Truth, či Resident Evil 6. EA zas predstavilo tretie diely známych značiek Dead Space a Crysis, Ubisoft tretí Assassin’s Creed, Far Cry, či novú značku Watch Dogs.

Ako spomínate vy osobne na jún 2012? Ktorý titul vás zaujal najviac?

Komentuj!