Register

A password will be e-mailed to you.

V Paradox Interactive sa rozhodli opätovne prehodnotiť svoju cenovú politiku. Nedávno totiž v niektorých regiónoch zvýšili ceny ich hier a DLC, čo pochopiteľne nenechalo hernú komunitu chladnou. CEO Paradoxu sa nedávno vyjadril, že ceny vrátia na pôvodne hodnoty a pokúsia sa dotknutým hráčom vrátiť peniaze, o ktoré takto prišli.

Priaznivcom stratégií bude názov tohto štúdia určite známy. Jeho repertoár tvoria stratégie zamerané na manažment celých krajín v každej ich sfére. V zozname vydaných titulov môžeme nájsť Crusader Kings, Europa Universalis, Stellaris, či Hearts of Iron. Z herného pohľadu ide naozaj o vydarené kúsky, za ktorými stojí možno trochu menšia no o to silnejšia komunita. Nie je výnimkou ak jednotlivci majú v týchto hrách nahraných stovky hodín a to len v singleplayeri.

Paradox Interactive však, tak ako je dnes zvykom, ozvláštňujú svoje hry DLC balíčkami. Tie sa dajú rozdeliť na väčšie a kozmetické. V prípade tých väčších ide o expanzie, ktoré pridávajú rozšírené možnosti pre niektoré národy alebo mapujú detailnejšie isté časové obdobie. Napríklad jedno z DLC Hearts of Iron 4 pridáva špeciálny vývojový strom pre Československo. No a potom tu máme tie kozmetické pridávajúce skiny pre vojenské jednotky. Aj bez nich však obsahové DLC dokážu cenu týchto hier nafúknuť vysoko nad hranicu 100€ pokiaľ by ste si hry chceli kúpiť mimo zľavy. Hoci zľavy sú pomerne časté, stačilo to na to, aby Paradox rozhneval hernú komunitu v kombinácii so zvýšením cien.

Čo vôbec viedlo vydavateľa k tomu, aby sa rozhodol ceny zvýšiť? Paradox tvrdí, že ich hry sú živé aj dlho po tom, čo vyšli (Crusader Kings 2 nedávno oslávil 5 rokov) a tak potrebujú prehodnotiť cenu v niektorých regiónoch podľa aktuálnej situácie. To znamenalo zvýšenie cien v Kanade, Rusku, Indii a mnohých ďalších lokalitách. Vzniklo tak palivo pre oheň frustrácie z DLC politiky a hry začali dostávať negatívne hodnotenia na Steame. Len Europa Universalis IV ktorá mala približne 22 tisíc veľmi pozitívnych hodnotení tak začala okamžite zbierať negatívne ohlasy. V najhoršom bode mala len 22% krátkodobé hodnotenie.

Po debate s fanúšikmi sa však CEO Paradox Interactive Fredrik Wester rozhodol prehodnotiť postoje ohľadom cenovej politiky a sľúbil väčšiu transparentnosť do budúcnosti. Ceny hier sa tak vrátia do pôvodné stavu, avšak až po skončení Steam Summer Sale, keďže Valve neumožňuje ich manipuláciu behom tohto obdobia. Peniaze dotknutých hráčov sa však pokúsia vrátiť, prípadne im dajú obsah zadarmo. Zatiaľ však nie je isté, či to vôbec pôjde a ak nie, Wester plánuje zdvojnásobiť túto sumu a venovať ich charite.

Wester sa zároveň vyjadril na obranu DLC politiky svojej spoločnosti. Zatiaľ čo chápe frustráciu hráčov, dodáva, že s každým DLC prinášajú aj plno obsahu v rámci sprevádzajúcich patchov zadarmo aj pre tých, ktorí nemajú o kúpu DLC záujem. Teda aj hráč, ktorý vlastní len pôvodnú hru a nič iné má teraz v mnohom úplne inú hru s tisíckami noviniek, vylepšení a zmien. „Pokiaľ vyložene nenávidíte našu DLC politiky, musím povedať, že sa môžeme zhodnúť iba na tom, že sa nezhodneme,“ hovorí.

Komentuj!