Register

A password will be e-mailed to you.

Uzbekistan sa rozhodol zakázať predaj a distribúciu vybraných počítačových hier vo svojej krajine. Zákaz vošiel do platnosti s odôvodnením, že vybrané tituly môžu byť použité k propagácii násilia, pornografie, ohrozenia bezpečnosti a politickej stability.

Pre zaujímavosť: Uzbecká republika sa nachádza sa v strednej Ázii a osamostatnila od Sovietskeho Zväzu na konci roka 1991. V súčasnosti má približne tridsať miliónov obyvateľov. Už z týchto údajov je zrejmé, že sa nejedná o zanedbateľný trh. Ktoré hry dostali v Uzbekistane červenú kartu?

V zozname nepovolených hier sa nachádza momentálne 34 titulov pričom sa jedná zväčša o eroticky alebo akčne ladené tituly ako 3D Sex Villa 2, Lula 3D Postal 2, Manhunt 2 či Carmageddon. Trochu väčším prekvapením je zaradenie hier ako Mass Effect, či Fallout: New Vegas. Na čiernej listine nájdeme dokonca aj The Sims, ktorí samo o sebe obsahujú cenzúru a u nás ich hrávajú aj malé deti. Celý zoznam zakázaných hier si môžete pozrieť tu.

Otázkou, samozrejme, zostáva, či tento zákaz vôbec niečo vyrieši, a či naopak nebude mať opačný efekt – v dnešnej dobe nie je problém zaobstarať si dané hry aj inými ako oficiálnymi spôsobmi. Čo si o podobných aktivitách myslíte vy?

 

Komentuj!