Register

A password will be e-mailed to you.

Tvorcovia veľmi úspešnej indie hry s názvom Teslagrad nám po 3 rokoch priniesli jej samostatné pokračovanie s názvom World to the West. Ich prvá hra predala doteraz viac ako 1,5 milióna kópii. Dokázali autori z Rain Games zopakovať tento úspech a vytvoriť tak opäť zaujímavé a hlavne zábavné dobrodružstvo?

Recenzovaná verzia: PC

World to the West rozširuje univerzum Teslagradu o nový plnohodnotný obsah. Rovnaký svet, nové postavy. Zostáva tak otázkou, či sú nové herné prvky v spojení s príbehom dostatočným lákadlom pre kúpu druhého titulu týchto ambicióznych autorov.

Podanie príbehu je pomerne zaujímavé. Autori si totižto vybrali namiesto jednej hlavne postavy hneď štyri, z ktorých každá je odlišná asi ako oheň a voda. Jedná sa o svalnatý klon, lovkyňu pokladov, tajomnú čarodejníčku, ktorá sa snaží nájsť cestu späť do svojho kráľovstva a maličkého baníka, ktorý si myslí, že sa nachádza na mesiaci. Všetkých ich spojí jedna cesta a pravdepodobne ste uhádli správne, že to bude cesta na západ. Dozvedia sa o starodávnom proroctve o zničení sveta a pokiaľ ho chcú zachrániť, budú musieť otvoriť magickú bránu v ďalekej západnej krajine.

Hoci spočiatku sa ich vzájomnej spolupráci príliš nedarí, postupom času si k sebe začnú hľadať cestu. Zistia, že samostatne sú síce silní, no ak sa chcú dostať do cieľa ich spoločného dobrodružstva, budú musieť spolupracovať. Zaujímavý koncept, ktorý možno nie je až tak úplne originálny, no v tomto prevedení jednoznačne zaujme. Postavičky sú navyše natoľko sympatické, že vám doslova prirastú k srdcu.

Treba však podotknúť, že World to the West nie je plnohodnotným pokračovaním Teslagradu. Pochádza síce z rovnakého univerza, platia v ňom rovnaké zákony a vystupujú podobné beštie, no znalosť predchodcu nie je nutná. Ak sa náhodou bojíte, že by ste sa v tomto svete strácali kvôli jeho neznalosti, môžem vás uistiť, že k tomu nedôjde. Ide totižto o výborné samostatné dobrodružstvo, ktoré si užijete rovnako so znalosťou Teslagradu, ako aj bez nej. Neostáva nám teda nič iné ako zozbierať odvahu a vydať sa na túto nebezpečnú výpravu za záchranou sveta.

Finančný úspech predchádzajúceho titulu umožnil autorom prejsť z 2D plošinovky do plnohodnotného 3D top-down pohľadu. Jedná sa o zaujímavú inováciu, ktorá hrateľnosti prospela. Zároveň však oba tituly od seba výrazne odlíšila. Nemáte tak pocit, že hráte rovnakú hru len s obmeneným prostredím a príbehom. Hádanky sa teda zákonite museli prispôsobiť novému 3D kabátu. V praxi to znamená, že budete viac skákať a prekonávať najrôznejšie prekážky, či už v podobe miestami nesmrteľných nepriateľov, alebo magických portálov.

Logické úlohy sú vystavané veľmi príjemne. Ani pri jednoduchých problémoch typu: “prejdi z miesta A do miesta B a vezmi odtiaľ niečo,” sa nebudete nudiť. Autori vám vždy k tejto spočiatku ľahkej úlohe pribalia nepriateľov alebo prekážku cez, ktorú sa treba dostať. Využívať pritom musíte niekoľko postáv, ktoré medzi sebou postupne striedate. Funguje to asi tak, že prejdete určitý úsek a vyriešite jeden, či dva problémy za čarodejníčku. Tým postúpite ďalej v príbehu, no v ďalšej miestnosti zistíte, že potrebujete využiť vašeho svalnatého spolubojovníka. Musíte sa teda dostať k najbližšiemu portálu, kde máte možnosť ľubovoľne striedať všetky hlavné postavy. Portály sú veľmi rozumne rozložené a v podstate vždy keď nejaký potrebujete použiť, nájdete ho niekde nablízku.

Tvorcom sa však bohužiaľ nepodarilo vyhnúť backtrackingu. Ten je v mnohých úsekoch veľmi citeľný a frustrujúci. Na ňom by nebolo nič zlé a poznáme hry kde backtracking dokáže byť i zábavný. Problém však tkvie v tom, že všetko v hre sa nestále respawnuje. Či už zabijete príšeru alebo zničíte obrovský kameň, ak z lokácie odídete a neskôr sa do nej opäť vrátite, vaša prekážka bude stáť na rovnakom mieste ako pred jej zničením. Bohužiaľ, tento fakt vás bude obťažovať celú hru a nejedenkrát ju budete chcieť najradšej vypnúť a pár dní znova nespustiť.

Graficky vyzerá World to the West obstojne. Nejedná sa, samozrejme, o nič svetoborné, autori sa skôr snažili zaujať pestrofarebnosťou a to sa im aj podarilo. Kombinácia jednoduchej rozprávkovej grafiky a farebnej palety vynahrádza chýbajúci hĺbku detailov. Na jednotlivé lokácie tak vďaka krásnemu spracovaniu len tak nezabudnete.

Hra nedisponuje žiadnym dabingom. Nechápte to však zle. Sú tu dialógy, ktoré posúvajú dej dopredu a zároveň vás bližšie oboznamujú s univerzom, nemajú však žiaden voice-acting a tak ich uvidíte len vo forme titulkov. Otázkou zostáva, či je to na škodu, alebo nie. Nakoľko sa jedná o indie titul, tak to až tak neprekáža. Toho si boli zrejme vedomí aj autori a tak radšej nechali voice-acting odplávať do nejakej východnej krajiny ďaleko od World to the West.

Najsilnejšou stránkou hry je jednoznačne soundtrack. Jedná sa o chytľavé melódie, ktoré spríjemňujú celkový zážitok a dodávajú dianiu na obrazovke úplne nový rozmer. Skladby často hrajú na tých správnych miestach, čím dávajú niektorým scénkam hlboký emocionálny význam. Hudba je skrátka naozaj kvalitná a pokojne sa vám môže stať, že sa na pár minút zastavíte a okrem nej nebudete vnímať nič iné.

World to the West je hrou, ktorá určite nerobí pôvodnej hre. Naopak, veľmi príjemne rozširuje celé univerzum Teslagradu. Na prvý pohľad sa síce  nejedná o titul, ktorý by ste si museli zahrať, no ak mu dáte šancu, chybu určite nespravíte. World to the West totiž šikovne kombinuje zábavné bojové sekvencie s pasážami, pri ktorých musíte používať mozog. Keď k tomu prirátate perfektný soundtrack, dostanete dobrodružstvo, na ktoré len tak ľahko nezabudnete.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

World to the West - Cesta za záchranou sveta
World to the West je zábavný indie titul, ktorý veľmi šikovne kombinuje akčné prvky s logickými hádankami. Veľkým plusom je aj kvalitný soundtrack, ktorý stojí aj za samostatné počúvanie.
Pozitíva
  • Zábavná hratelnosť
  • Zaujímavo vystavané logické úlohy
  • Chytľavý soundtrack
Negatíva
  • Frustrujúci backtracking
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!