Register

A password will be e-mailed to you.

Čoraz častejšie sa zábavný priemysel, videohry nevynímajúc, stáva terčom rôznych petícií, alebo iných protestov, kritizujúcich obsah, alebo náplň daného diela. Tento trend nenápadne naberá na obrátkach a ďalšou obeťou je pripravovaná hra Far Cry 5. Zatiaľ čo však v minulosti dominovali skôr racionálne motivované petície, ako napríklad petícia za konverziu na inú platformu, alebo pridanie nejakej lokalizácie, v poslednej dobe začínajú dominovať rôzne ideologické a dokonca politické motívy.

Cieľom sa teda najnovšie stala pripravovaná hra od Ubisoftu, o ktorej sme v nedávnej dobe viackrát informovali. Prakticky okamžite potom, čo autori zverejnili detaily o príbehu a postavách, sa zdvihla v istej časti fanúšikov vlna nevôle, ktorá vyústila do zorganizovania elektronickej petície. Organizátori požadujú po firme Ubisoft, aby využila čas do vydania hry a prepracovala ju podľa ich zverejnených pripomienok. Predmetom nespokojnosti nie je prakticky nič z hrateľnosti, alebo zo štylizácie hry, ale ide predovšetkým o zápletku a postavy. Autori žiadajú väčšiu dávku reality a odklon od klamstiev a ideologických predsudkov, ktoré v posledných rokoch dominujú americkým mainstreamovým médiám.

Zlo v hre je totiž prezentované takmer výhradne kresťanským a belošským fanatickým kultom, zatiaľ čo príslušníci farebných menšín sú zase vykreslení ako pozitívne postavy, stojace na strane dobra. Autori petície poukazujú na to, že je to v skutočnosti naopak a že sú to práve černošské zločinecké gangy, ktoré často terorizujú americké mestá. Kresťanské spolky alebo sekty sú reálne skôr na ústupe, pretože štátom boli preferované iné komunity. Takže keby príbeh aj zostal nedotknutý a okolie Montany by bolo pod hrôzovládou nacionalistického kultu, tak je minimálne nutné jeho personálne obsadenie rasovo vyvážiť. Nacionalisti sa údajne vyskytujú aj v iných amerických menšinách. Zaujímavým bodom v petícii je žiadosť , aby pôvodné negatívne postavy kultu boli prezentované ako vlastenci, ktorí boli prinútení k tomuto správaniu vďaka chybným krokom americkej vlády.

Autori zachádzajú až tak ďaleko, že sa nevyhrážajú len znížením ziskov z predaja, ale varujú aj pred fyzickými vyhrážkami, ktoré údajne budú nasledovať. Na druhej strane však sú však prístupní aj ku kompromisom. Podľa ich návrhu by Ubisoft mohol takto “ideologicky a rasovo vyváženejšiu” hru prezentovať iba v USA a vo zvyšných častiach sveta by mohlo zostať všetko po starom. Pokiaľ s názormi autorov petície súhlasíte, môžete pod ňu pripojiť svoj elektronický hlas. Každopádne však majte na pamäti, že keďže ide o politicky motivovanú petíciu, je logicky veľmi často pod útokom rôznych hackerov a tak odkaz na Gamers United nemusí byť v danej chvíli funkčný.

Objavujú sa však aj názory, že autori petície to nemyslia až tak vážne a ich snahou je skôr upozorniť na často prehnané požiadavky rôznych menšín a okrajových spolkov, ktoré sa snažia takto presadiť svoju agendu. Všeobecne sa ani neočakáva, že by táto petícia niečo dosiahla a prinútila Ubisoft zmeniť minimálne polovicu hry, ale už len jej existencia o niečom vypovedá. Prípad “Far Cry 5 petícia” je totiž ďalším dôkazom čoraz viacej prerastajúcej politickej ideológie do zábavného priemyslu, videohry nevynímajúc. Politický boj medzi takzvanými liberálmi a nacionalistami, alebo Clintonovcami a Trumpovcami zúri v USA stále naplno a začína už vážne ovplyvňovať aj zábavný priemysel. Náš názor je jednoznačný: Nepovažujeme to vôbec za pozitívny trend. Čo si o tom myslíte vy?

Komentuj!