Register

A password will be e-mailed to you.

Už počas hrania výbornej RPG hry The Witcher 3 od poľských CD Projekt RED ste sa mohli stretnúť so zábavnou kartovou minihrou s názvom Gwent. Ten si okamžite získal početnú komunitu fanúšikov a na vývojárov sa začali valiť požiadavky, aby ponúkol Gwent ako samostatnú hru s možnosťou kooperatívneho multiplayeru. Ich prosby boli nakoniec vypočuté a možno ste sa aj vy dostali do uzavretej bety. Tá však už skončila a Gwent je v rámci otvorenej bety momentálne dostupný zadarmo pre každého kto má záujem. Tentokrát však nielen na PC a Xbox One, ale aj na PlayStation 4.

Ak ste sa s hrou Gwent doteraz nestretli, vedzte, že sa jedná o zaujímavú strategickú kartovú alternatívu k hrám ako Heartstone od štúdia Blizzard. V porovnaní so svojou konkurenciou pridáva do boja aj efekt blufovania, čím sa približuje napríklad k pokru. Hra sa delí na tri kolá, pričom k výhre nad súperom potrebujete uspieť v dvoch z nich. Pokojne tak môžete nechať niektoré kolo súperovi a nechať si najsilnejšie karty na koniec hry. Rozhodnutie ukončiť kolo je vždy na vás a limitovaný ste len časom. Všetky karty držíte v ruke pri štarte hry a kedykoľvek môžete používať tie najsilnejšie. Systém manny, alebo energie vývojári úplne vypustili a spravili skutočne dobre, pretože sa im podarilo odlíšiť od ostatných hier podobného typu.

Otvorená beta, však nielen rozširuje doterajšiu základňu hráčov, ale mení aj väčšinu kariet a tým priebehy zápasov. Všetci hráči sa vracajú na prvý level a musia získavať karty, či ladiť svoju stratégiu celkom od podlahy. Zásluhy z uzavretej bety však hra berie do úvahy a náležite vás odmení balíčkami kariet. Naše dojmy z uzavretej beta verzie hry nájdete na nasledujúcom odkaze.

Novým prvkom hry je možnosť transmutovať špeciálne verzie kariet pomocou zeleného prachu a tie sa následne stávajú plne animovanými. Ide však len o vizuálne zlepšenie a sila karty sa týmto nijak nemení. Poznateľne veľkou zmenou prešli karty ovplyvňujúce počasie ako mráz, či dážď. Tie po novom v každom kole zraňujú súperove karty v použitom rade. Ostatné karty majú zmenené či pridané schopnosti, no k širšiemu prehľadu budeme musieť venovať hre ďalšie hodiny.

Je zrejmé ako sa meniacimi pravidlami snažia vydavatelia balansovať hrateľnosť Gwentu. Dá sa predpokladať, že do oficiálneho vydania hry sa ešte veľa zmení. Dátum je momentálne neznámy, no je veľké pozitívum, že už teraz môžeme prakticky neobmedzene bojovať a rozširovať svoju zbierku kariet.

Komentuj!