Register

A password will be e-mailed to you.

Ku dobrej hre patrí nielen kvalitný príbeh, krásna grafika a bezproblémová hrateľnosť. Rovnako dôležitý je aj zvuk a nepochybne aj hudba, ktorá by mala slúžiť na lepšie navodenie atmosféry. Niektoré hry si však nepomáhajú iba inštrumentálnym soundtrackom, ale aj skladbami od rôznych hudobných interpretov. Poďme si spolu zhrnúť TOP 10 najlepších pesničkových soundtrackov vo videohrách.

1. Mafia III

Mafia III patrila vlani k najočakávanejším titulom. Ako to dopadlo, asi všetci vieme, no minimálne jedna zložka Mafie III naozaj stála za to. Samotná hra obsahovala viac ako 100 licencovaných piesní z šesťdesiatych až sedemdesiatych rokov, pričom došlo aj na mnohé legendárne hity od známych osobností, či skupín. Spomeňme napríklad The Rolling Stones a ich Paint it Black, The Animals We Gotta Get Out Of This Place, Bobby Fuller Four s piesňou I Fought the Law, alebo kráľa rock & rollu Elvisa Presleyheo a jeho Little Less Conversation. Samozrejme to nie je zďaleka všetko. Celý zoznam licencovaných piesní si môžete prečítať na tomto odkaze.

2. Tony Hawk’s Pro Skater 3

Tony Hawk’s Pro Skater 3 je trochu starší titul a mladším hráčom asi veľa nepovie. Hrávali sme ho ešte na Playstation 1 a dokázal nás zabaviť na dlhé hodiny. Nebola v ňom núdza o skvelé skladby, ktoré dokázali spríjemniť nejeden skateboardový trik. V hre sa ocitli piesne ako napríklad AFI The Boy Who Destroyed The World, Bodyjar Not The Same, Del The Funky Homosapien If You Must či KRS One-Hush ale aj Motörhead Ace Of Spades.

3. Grand Theft Auto: Vice City

Rockstar Games nám už dlhé roky servíruje kvalitné sandboxové tituly, ku ktorým nepopierateľne patrí aj dobrá hudba. O tú nie je núdza ani v populárnom Grand Theft Auto: Vice City, kde sme si mohli vypočuť to najlepšie z 80. rokov. Hra ponúka na výber 9 rádio staníc pri ktorých si každý hráč príde na svoje. Nájdete tu hity ako Twisterd Sister I Wanna Rock, Autograph Turn Up The Radio, kráľ popu Michaela Jacksona s jeho skladbou Billy Jean, alebo Lauru Branigan so Self Control, či Toto a ich megahit Africa. To je len malý zlomok toho, čo Grand Theft Auto: Vice City ponúka v rámci hudobnej zložky.

4. Grand Theft Auto: San Andreas

A opäť Rockstar s ich titulom Grand Theft Auto: San Andreas. Aj v tejto časti tohto sandboxového klenotu sme sa dočkali parádnej hudby, či už ide o oldies, rap, klasickú hudbu, jazz, či rôzne remixy. Ak by vám to nestačilo, hra vám ponúka aj možnosť nahrať si do prehrávača vlastnú hudbu a potom si ju pustiť v autorádiu. Čo sa týka licencovaných skladieb, spomeňme ich len zopár. Sú to napríklad Joe Cocker Woman to Woman, Toto Hold the Line, Ohio Players Love Rollercoster, Ice Cube It Was a Good Day, či Dr. Dre feat. Snoop Dogg Nuthin’ But a G Thang. Na svoje si prídu aj fanúšikovia skupiny Depeche Mode a ich hitu Personal Jesus, či Guns N’ Roses, od ktorých tu zaznie skladba Welcome to the Jungle.

5. Grand Theft Auto V

A do tretice Grand Theft Auto, ktoré ponúka naozaj vysokú hudobnú kvalitu. Môžete sa o tom prieť, ale tento boj jednoducho nevyhráte. V piatom oficiálnom dieli série nájdete až 17 rádiostaníc s rôznymi žánrami, nechýba tu dokonca ani country, hip hop či elektronická hudba. Medzi tie najznámejšie piesne patria napríklad Dr. Dre feat Snoop Dogg  Still Dre, All Saints – Pure Shores, Johnny Cash – General Lee, The Cult: Rain, Gerry Rafferty s jeho Baker Street, známy Glamorous od Fergie, Dan Croll s pesničkou From Nowhere. Vynechať ale nemôžeme ani taký Queen a ich Radio Ga Ga.

 

6. Saints Row: The Third

V našom zozname sa objavuje mnoho sandboxových titulov, a vynechať nemôžeme ani bláznivý Saints Row: The Third. Ten dokázal zabaviť naozaj mnoho hráčov nielen svojím uleteným príbehom, či postavami, ale aj po hudobnej stránke. Hra ťažila predovšetkým z pomerne veľkého výberu staníc. Aj v Saints Row 3 sa našli dobré skladby či už sa jednalo o Kevin a Carrick Wallflower, The Blood Feel like I Do, Bonny Tyler Holding Out For a Hero, Faith No More Epic, Joe Esposito You’re the Best Around ale taktiež aj Benni Benassi a jeho Satisfaction a zaujať dokázal i Kanye West so skladbou Power.

7. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Hideo Kojima patrí medzi tých najznámejších herných vývojárov a dal za zrod kultovej sérii Metal Gear. Piaty diel nazvaný Metal Gear Solid V: The Phantom Pain do istej miery doplatil na problémy medzi ním a vydavateľom Konami, no hra ako taká si stále dokázala udržať vysokú kvalitu a to i napriek tomu, že priniesla niečo iné, než načo boli fanúšikovia Metal Gearu zvyknutí. The Phantom Pain má naviac vynikajúci pesničkový soundtrack, pričom k mnohým skladbám ste sa mohli dostať priamo počas misií. V hre sa objavili naozaj veľké hity, či už je to Rebel Yell od Billyho Idola alebo The Cure a ich parádna skladba Friday I’m in Love, ale našli sme tu aj Europe s ich Final Coutdown, či skladbu Kids in America od Kim Wilde, zabudnúť netreba ani na Take Me On od A-Ha.

8. Life is Strange

Vynikajúca adventúra o piatich aktoch od tvorcov Remember Me v nás zanechala naozaj výborné dojmy. Herné štúdio Dontnod Enterainment prekvapilo v roku 2015 hádam celý svet a dodalo bezpochyby jednu z najlepších hier roku. Atmosféru pomáhali dopĺňať aj kvalitné popové songy. Skladieb, ktorých sme si obľúbili, bolo viacero, napríklad Crosses od José Gonzáleza, Amanda Palmer a jej In My Mind, Julia Stone & Angus s ich skladbou Santa Monica Dream, Foals Spanish Sahara, a samozrejme vo výbere nesmie chýbať ani Syd Matters To All Of You.

9. Alan Wake

Hororových hier ste už zrejme hrali dosť. Nie všetky dokázali naozaj vystrašiť, avšak Alan Wake to svojho času dokázal. Remedy Entertainment nám v roku 2010 dodali kvalitný horor à la Stephen King, ktorý doplňovala aj skvelá hudba a nielen tá inštrumenálna len na konci každej epizódy ste si mohli vypočuť i nejaký ten kvalitný song v titulkoch. Alan Wake obsahoval skladby ako Young Men Dead od The Black Angels, Barryho Adamsona a jeho The Beaten Side of Town, či Annu Ternheim No, I don’t Remember. Zabudnúť nesmieme ani na Poets Of The Fall War. Spomeňme aj spin-off Alan Wake’s American Nightmare, kde zase hrala vynikajúca skladba Club Foot od Kasabian.

10. Fahrenheit

Predtým než začali vývojári z Quantic Dream tvoriť hry exkluzívne pre PlayStation si ich tvorbu mohli užívať i PC hráči. Fahrenheit možno nedosiahol komplexnosť Heavy Rain, ale vo svojom žánri patrí k úplnej špičke, čo sa odzrkadlilo aj na vrelom prijatí hráčov a recenzentov. Okrem patrične depresívnej hudby známeho skladateľa Angela Badalamentiho sa hra opiera aj o kvalitný pesničkový soundtrack, ktorý ponúka výber z viacerých žánrov. Nájdete tu napríklad pomalšie záležitosti ako Teddy Pendergrass a jeho Love TKO, Martinu Topley Bird so skladbou Sandpaper Kisses, no i energickejšie ako Patrice Rushen s Hang it up, Try it again od Bobbyho Byrda. Priaznivcov rocku zase potešia skladby od skupiny Theory of a Deadman, z ktorých je najvýraznejší ich hit Santa Monica.

Ako sa vám pozdáva náš výber? Hier, ktoré vedia zaujať kvalitným pesničkovým soundtrackom možno nie je až tak veľa, ale nájsť sa dajú. Spomeňme napríklad aj Dreamfall Chapters, Vampire: The Masquerade Bloodlines, Fallout: New Vegas, alebo i taký Silent Hill 4.  Čo by ste do neho zaradili vy?

Komentuj!