Register

A password will be e-mailed to you.

Vydanie hry Hitman: Absolution nesplnilo veľké očakávania, ktoré mali šéfovia štúdia Square Enix. Optimistický odhad počtu predaných kópii hry nevyšiel a tento fakt mal isté následky. Rok po vydaní hry bolo dánske štúdio IO Interactive nútené prepúšťať svojich zamestnancov a rušiť plánované rozpracované projekty. No a to, bohužiaľ, nie je všetko. Ani následné epizodické vydávanie ďalších príbehov agenta 47 totiž nezachránilo zlú situáciu.

Fakt, že Square Enix vôbec nie sú spokojní s predajmi značky Hitman viedol k tomu, že táto japonská spoločnosť začala hľadať kupca pre IO Interactive. To znamená, že nie je vôbec jasné, ako to bude s Hitmanom vyzerať v budúcnosti. Nie je isté ani to, či si Square Enix ponechá licenciu na Hitmana alebo ju predá inému záujemcovi, dokonca aj celým štúdiom IO Interactive. A to pritom toto dánske štúdio plánovalo pre Hitmana druhú a tretiu sezónu. Kreatívny direktor Christian Elverdam ešte na jeseň 2016 dokonca vyhlásil, že Hitman je komerčne úspešný. V samotnom IO Interactive boli totiž údajne s predajom epizodického Hitmana spokojní.

V nedávnom prehlásení Square Enix uvádzajú, že predaj štúdia IO Interactive je súčasťou stratégie, ktorá má zaistiť, aby všetky dostupné zdroje smerovali do kľúčových vývojárskych tímov. Square Enix tak reaguje na posledné, katastrofálne finančné výsledky, kedy k 31. marcu 2017 skončili s mimoriadnou rekordnou stratou vo výške 43 miliónov dolárov. Predaj IO Interactive je už zrejme v plnom prúde, pretože Square Enix zahájila rozhovory s potenciálnymi novými investormi.

Na záver iste stojí za zmienku, že ešte v roku 2003 štúdio IO Interactive kúpila známa firma Eidos a to len tesne pred vydaním hry Hitman: Contracts. Ale už v roku 2009 sa aj Eidos stali súčasťou Square Enix a odvtedy vytvorili pre toto japonské štúdio štyri hry: Mini Ninjas, Kane & Lynch 2: Dog Days, Hitman: Absolution a posledného Hitmana, ktorý bol vydávaný už len po epizódach.

Komentuj!