Register

A password will be e-mailed to you.

Konzoloví hráči, ktorí poznajú tvorbu japonských herných tvorcov, sa so žánrom hack and slash stretávajú už od deväťdesiatych rokov. Tituly typu Dragon Quest, Way of the Samurai či Nier vychádzali najmä za éry PlayStation 2 ako huby po daždi. Tento typ hier však nebol obľúbený iba v Japonsku, ale aj u nás. Do tohto žánru spadá aj séria Toukiden, ktorej prvý diel nazvaný Toukiden: The Age of Demons, vyšiel najprv exkluzívne práve na PlayStation Vita. V prípade Toukiden 2 sa však tvorcovia rozhodli od začiatku zacieliť aj na PC hráčov.

Recenzovaná verzia: PC

Toukiden 2 je tradičné japonské akčné RPG a tu už musí byť mnohým herným znalcom zrejmé, čo od neho môžu očakávať. V praxi teda ide o klasickú rúbačku v mierne fantazijnom svete, plnom rôznych monštier. Hlavný hrdina sa, pochopiteľne, snaží vyhubiť tieto monštrá a preto boju proti nim pokojne zasvätí aj celý svoj život. Z Japonska prichádza nespočetné množstvo takýchto hier a niet pochýb o tom, že tento žáner patrí na Východe k mimoriadne obľúbeným. Toukiden 2 sa začína tým, že na Yokohamu, druhé najväčšie mesto Japonska, zaútočí obrovský démon. Uteká po štyroch, pripomína leva a z papule mu šľahajú plamene. Domobrana a vojsko si s týmto nepriateľom nevedia dať rady a čochvíľa sa k nemu pripoja aj ďalšie príšery, ktoré pripomínajú drakov, krúžia nad mestom a bez milosti ho plienia. V tomto boji dokážu byť nápomocní iba takzvaní Slayeri, ktorí majú špeciálne schopnosti a dokážu týmto démonom vzdorovať. Jedným z nich ste aj vy, ako hlavná postava hry, ktorú si na začiatku komplexne vytvoríte presne podľa vašich predstáv.

Prvý dojem, ktorý sa u mňa dostavil, bolo mierne sklamanie. Nečakal som žiadne grafické orgie, nakoľko sa nejedná o AAA titul, no okolité prostredie, interiéry, ba ani prestrihové scény sú všetko, len nie veľmi prepracované. Dnešné hry už zvyknú ponúkať trochu inú úroveň, no hoci vás Toukiden 2 vizuálne nijak zvlášť neohúri, treba priznať, že atmosféru to v konečnom dôsledku výrazne nenarúša. Samotná hra naviac beží pomerne plynulo a to je vzhľadom k rozsiahlosti prostredia a voľnosti, ktorú máte k dospozícii od začiatku, nesporným plusom.

Že sa jedná o konzolový port, vám bude jasné už po pár sekundách. Konzolám bolo evidentne prispôsobené aj ovládanie, ktoré môže pôsobiť na klasických PC hráčov trochu ťažkopádne. Aby ste si Toukiden 2 dokonale užili, je viac než vhodné použiť gamepad, pretože myš tu veľmi nevyužijete. Inak platí, že pohyb hlavného hrdinu je bezproblémový a súboje sú rýchle a dynamické. Porážanie jedného démona za druhým vás bude baviť rovnako ako pri iných hack and slash tituloch a nebudete sa ho môcť nabažiť, doslova si budete pýtať ďalšieho súpera, ktorého môžete rozsekať.

Vašou primárnou úlohou však bude nielen spomínané plienenie nebezpečných démonov, no okrem iného aj udržiavanie pary pod pokrievkou. V dedine Mohoraba to totiž medzi obyvateľmi vrie viac, ako by bolo pekné. Nepokoje pochádzajú najmä zo súperenia dvoch znepriatelených klanov, ktoré tu vládnu. Oba totiž majú potrebu ochraňovať miestnu svätyňu.Ako spasiteľ sveta preto budete taktiež musieť zastávať rolu akéhosi strážcu verejného poriadku.

Vo svojom úsilí však, našťastie, nebudete úplne sami. Novinkou v sérii je možnosť vyvolávať démonov, ktorí vlastne budú nahrádzať vašich bratov v zbroji. Tí totiž budú po ich vyvolaní bojovať po vašom boku a automaticky útočiť na spozorovaných nepriateľov. Okrem toho ich budete môcť použiť ako návnadu pre blížiacich sa démonov. Démoni nazvaní Oni sú roztrúsení po celom hernom svete a každý má svoje vlastné špecifické schopnosti.

V hre má využitie široká škála zbraní a na svoje si príde naozaj každý. K dispozícii budete mať rôzne meče, šable, kopie, či veľké obojručné sekery. Ak vám však nevyhovuje priamy kontakt s protivníkmi, môžete využiť dokonca aj luk, či pušku. Z mŕtvych súperov získavate ich duše nazývané Mitamas a tie následne využívate vo svoj prospech a vylepšujete si svoje atribúty. Levelovanie teda stojí práve na týchto dušiach, tak ako tomu je napríklad aj v omnoho známejšej sérii Dark Souls. Sami si teda môžete vybrať, akým smerom sa bude uberať váš bojový štýl. Buď využijete primárnu zbraň a poradíte si s démonom ručne stručne, alebo si budete pomáhať zaklínadlami či kúzlami, či sa spoliehať výhradne na svoje špeciálne zručnosti. V hre nechýba ani multiplayer a kooperačný režim, ktorý zabaví možno ešte viac ako samotná dejová línia.

Zvuková kulisa hry je, dalo by sa povedať, taktiež typická pre japonské RPG hry. Atmosferická klavírna hudba vhodne dopĺňa pokojnejšie okamihy, kým v tých akčnejších pasážach prevažujú bubny a strunové nástroje. V podstate sa počúva príjemne, ale pri dlhšom opakovaní nejakého konkrétneho momentu vám môže začať liezť na nervy. Dialógy sú, neprekvapivo, nadabované vyhradne v japonskom jazyku, našťastie, titulky sú podľa predpokladov vedené aj angličtine. Osobne ma však veľmi nebavilo prelúskavať sa cez zdĺhavé texty, ktoré na mňa často pôsobili ako klišé.

Nesporným plusom hry je dĺžka. Tá sa pohybuje okolo 20 hodín, ak berieme do úvahy iba hlavnú kampaň, no s postranných misiami sa dokáže vyšplhať aj na omnoho vyššie číslo. Obrovské herné prostredie, ktoré je v zásade prístupné už od začiatku, pôsobí takisto lákavým dojmom, pričom lokality sa striedajú, od klasických polorozpadnutých mestských ruín, až po vždyzelené lesoparky. Nad niektorými lokalitami sa síce nachádza temná hmla, v ktorej sa môžete pohybovať iba obmedzený čas, no postupne si odomknete aj tie. Otvorenosť prostredia však neplatí v hre pre viacerých hráčov, respektíve kooperačnom režime. Tu bojujete v pevne uzamknutých koridoroch s vymedzeným herným priestorom. Kamera pritom občas dokáže vytočiť, pretože nie vždy sa zameriava na to, čo potrebujete vidieť počas boja.  Tento fakt však, našťastie, až tak veľmi nekazí inak slušnú hrateľnosť.

Toukiden 2 má svoje muchy, no inak je slušným pokračovaním pôvodného titulu Toukiden: The Age of Demons. Aj napriek technickým nedostatkom, občas nevydarenou kamerou a sťaženým PC ovládaním, disponuje viacerými nespornými pozitívami a pokiaľ holdujete hack and slash žánru, určite stojí za vyskúšanie. Ak nie, tak pokojne môžete ísť o dom ďalej.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Toukiden 2 - Zatočte s démonmi raz a navždy
Toukiden 2 je slušne spracovaný hack and slash počin, ktorý zaiste poteší milovníkov tohto žánru a ostatných by nemal uraziť.
Pozitíva
  • Prepracovaný a zábavný súbojový režim
  • Dlhá herná doba
  • Rozsiahle herné prostredie
Negatíva
  • Dialógy a zvuková kulisa
  • Zložité ovládanie
  • Problémy s kamerou
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
60%

Komentuj!