Register

A password will be e-mailed to you.

Ďalší mesiac ubehol ako voda a my vás tak opäť môžeme privítať pri pokračovaní našej pravidelnej rubriky nazvanej Hity a prešľapy. Tentokrát sa pozrieme na apríl 2017. Ak sa teda chcete dozvedieť, aké hry zožali minulý mesiac najväčší úspech a naopak akým by ste sa mali skôr vyhnúť, tak v tom prípade je tento článok určený presne pre vás.

Najprv si predstavíme to najlepšie čo ponúkol apríl 2017 a v krátkosti si o vybraných hrách aj niečo povieme. Informácie o hodnoteniach a recenziách hier čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý priemeruje celosvetové hodnotenia hier z najznámejších herných serverov.

1. Persona 5 (PS4)

Persona 5 je piatym a podľa mnohých recenzentov aj najlepším dielom JRPG série, ktorá je tu s nami už 20 rokov.  Hra uspela ako u kritikov tak aj u bežných hráčov, ktorí ju chválili za jej výborný bojový systém a v neposlednom rade aj prepracovaný príbeh. Treba vyzdvihnúť aj dĺžku hry, ktorá sa podľa recenzií pohybuje okolo 100 hodín. Všetky tieto aspekty umožnili Persone 5 dosiahnuť metascore o hodnote úctyhodných 93%. 

2. Mario Kart 8 Deluxe (Switch)

Switch po Zelde prišiel s ďalšou skvelou hrou a to tentokrát so Switch verziou Mario Kart 8 (hra pôvodne vyšla na Wii U v roku 2014). Hra je podľa kritikov aj hráčov rovnako kvalitná a zábavná ako bola v roku 2014, s tým, že autori pridali veľmi kvalitný mód nazvaný “Battle Mode”, ktorý je údajne dostatočným lákadlom pre nových a dokonca aj pre starých hráčov, ktorý si Mario Kart zahrali už na Wii U. No hra nebola len chválená a mnohí kritici sa sťažovali na problémy v multiplayeri. Tam patrí napríklad nemožnosť prizvať hráčov do vašich zápasov, poprípade komunikačné problémy, kde musíte využívať svoj telefón alebo nejaké iné zariadenie, aby ste mohli komunikovať s ostatnými hráčmi. Aj napriek tomuto drobnému prešľapu si hra vyslúžila rovnaké hodnotenie ako Persona, a to krásnych 93%.

3. Bayonetta (PC)

Legenda konečne po 8 rokoch dorazila na PC. Túto vetu si povedal nejeden počítačový hráč keď vyšla PC verzia Bayonetty s podporou 4K a 60fps. Hra je veľmi chválená, tak ako aj pred rokmi, za jej výborný bojový systém, neutíchajúce tempo, masívne súboje s obrovskými bossmi a v neposlednom rade aj za skvelý humor. Toto všetko pomohlo titulu Bayonetta dosiahnuť metascore 90%. Našu recenziu na ňu môžete očakávať v dohľadnej dobe.

4. What Remains of Edith Finch (PC, PS4)

Koniec mesiaca nám priniesol zaujímavý “walking simulator” s názvom What Remains of Edith Finch. Aj keď je hra vonku len pár dní, získala si srdcia mnohých hráčov. V recenziách je najviac ospevovaná za jej zaujímavý príbeh, ktorý vám predstavuje niekoľko generácií rodiny Finch a magickú atmosféru, ktorá si vás získa. Mnohí taktiež hovoria, že dohranie hry vám spôsobí jeden z najemočnejších zážitkov posledných rokov, no nájdu sa aj takí, ktorí tvrdia, že rozuzlenie príbehu kazí výsledný dojem z hry. Aj napriek tomu, že sa v tomto recenzie trochu rozchádzajú, aj tak ide o vynikajúco hodnotený titul, ktorý získal metascore o hodnote 88%.

5. Puyo Puyo Tetris (PS4)

Posledným hitom minulého mesiaca sa stáva hra s názvom Puyo Puyo Tetris. Na túto hru presne sedí porekadlo “v jednoduchosti je krása”. Hra je totižto chválená za jej jednoduchosť, no pritom vysokú zábavnosť a mnoho obsahu. Módov je mnoho – Či už je to príbehový mód pre jedného hráča, alebo módy pre dvoch až 4 hráčov bojujúcich proti sebe, pričom jeden väčšinou hrá hru Puyo Puyo a ten druhý Tetris a hráč s väčším skóre vyhráva. Pri tejto hre pravdepodobne platí, čím viac hráčov tým väčšia zábava, a to pravdepodobne vystrelilo túto hru na metascore 87%.

Toto boli tie najväčšie hity minulého mesiaca. Apríl bol skutočne bohatý na kvalitné hry, no teraz sa spolu pozrime na to horšie, čo nám ponúkol. Našťastie toho nebolo až tak veľa a rozhodli sme sa spomenúť len dva tituly.

1. Vroom in the Night Sky (Switch)

Že je vám názov tejto hry povedomý? To bude asi tým, že najväčším prešľapom minulého mesiaca bola práve táto hra. Medzitým však tento negatívne hodnotený titul oficiálne vyšiel aj v USA a my sme si ju tak mohli dovoliť  znova zaradiť do našej rubriky. V konečnom sumári je hra hodnotená iba o jedno percento lepšie ako minulý mesiac a metascore činí úbohých 17%. Dúfame, že sa Switch poučí a nevydá hru ešte niekde inde, aby sa nestala prešľapom aj v niektorom z budúcich mesiacov.

Špeciálne umiestnenie: Syberia 3 (PC)

V prípade Syberie sa nejedná ani tak o veľký prešľap, ako skôr o sklamanie prameniace z obrovských očakávaní. Syberia I a aj II totižto nezískali svojho času iba nadpriemerné metascore o hodnote 82 a 80, ale aj legendárny status. Syberia 3 však dosiahla po vydaní iba metascore o hodnote 52%. Najviac jej sú vyčítané veľké technické problémy, celkovo zlá optimalizácia a problémy s ovládaním. Niektorí hráči sa však zasa sťažujú na neuspokojivé rozuzlenie príbehu. Recenziu na Syberiu 3 môžete nájsť aj na našom webe, kde sa o týchto problémoch, a aj o hre samotnej, dozviete o niečo viac.

Apríl 2017 však nepriniesol žiadne iné výraznejšie prešľapy, takže nateraz náš sumár ukončíme. Ak s výsledným rebríčkom nesúhlasíte, prípadne máte ďalších kandidátov, podeľte sa o svoj názor v komentároch na našom Facebooku.

Komentuj!