Register

A password will be e-mailed to you.

Syberia je obecne považovaná za jednu z najlepších klasických adventúr. Ak by ste spravili anketu medzi hráčmi, bolo by menším prekvapením, ak by sa v ich výbere vôbec neobjavilo steampunkovo ladené dielo Benoîta Sokala. To sa za krátky čas dočkalo aj druhého dielu, ktorý mal príbeh definitívne uzavrieť. Nakoniec, sám Benoît Sokal v jednom rozhovore poznamenal, že Syberia bola pôvodne koncipovaná ako jedna hra, avšak kvôli celkovej rozsiahlosti bola rozdelená na dve časti. Nech je to už akokoľvek, nakoniec sme sa po rokoch dočkali aj tretieho dielu. Obstojí Syberia 3 zoči-voči svojim predchodcom?

Recenzovaná verzia: PC

Hoci bola Syberia 3 ohlásená už v roku 2009, do produkcie sa naozaj dostala až o štyri roky neskôr. Dlhé čakanie sa malo skončiť na sklonku minulého roka, no neskončilo, nakoľko tvorcovia sa nechali počuť, že potrebujú viac času na doladenie. Hovorilo sa aj o tom, že do hry pribudne viac filmových sekvencií, viac možností ako vetviť príbeh a podobne. V tej dobe to síce znelo pekne, no aká je nakoniec realita? Rovno treba napísať, že zďaleka nie tak ružová, ako si niektorí vysnili. Ale poďme pekne poporiadku.

Misskatewalke? Cenbenou, took, toolookoot?

Syberia 3 voľne nadväzuje na záver predošlého dielu, kde bola hlavná hrdinka Kate Walker ponechaná napospas osudu v mrazivej a nehostinnej divočine. Od smrti zamrznutím ju zachránil až kmeň Youkolov, ktorý práve vykonával svoju pravidelnú migračnú púť. Lenže klinika, v ktorej sa Kate prebúdza, ma ďaleko od tradičného zariadenia, čo len demonštrujú pomerne nezvyčajné lekárske metódy. Naviac sa zdá, že niekto ju tam chce udržať čo najdlhšie, ako je to len možné. Kate tak musí zmobilizovať svoje sily a pokúsiť sa čo najskôr uniknúť z tohto zvláštneho miesta. Tým sa začína odvíjať jej nová životná kapitola. Rekapitulácia predošlých udalostí chýba, no v zásade to až tak neprekáža. Syberia 3 je i tak v prvom rade určená skalným fanúšikom a to je samo o sebe v poriadku.

Zápletka je jednoznačne najväčšou devízou celej hry. Aj tentokrát sa o ňu postaral Benoît Sokal a pokiaľ vám sadol štýl prvých dvoch dielov, tu tomu nebude inak. Trojka je navyše o niečo filmovejšia, i keď v jadre je to stále komorný príbeh bývalej právničky, ktorú prestal napĺňať život v civilizácii sa snaží sa nasledovať novú životnú cestu. Jemne melancholická atmosféra hrá stále prím a pútavý dej ťaží aj z kvalitne písaných vedľajších charakterov – či je to Kurk, duchovný vodca kmeňa Youkolov, opilecký kapitán Obo, alebo starý známy automaton Oscar. Za plus možno považovať aj dĺžku, pričom hra nepôsobí naťahovaným dojmom a neustále dokáže prekvapovať niečím novým. To všetko platí až do úplného záveru, ktorý dokáže, nanešťastie, zanechať určitú pachuť na jazyku. Autori mali po rokoch jedinečnú šancu uzatvoriť trilógiu vo veľkom štýle, no miesto toho iba servírujú neuspokojivý cliffhanger vnadiaci na pokračovanie. Vzhľadom ku komplikovanému vývoju trojky mi nie je dôvod tohto rozhodnutia úplne jasný a až budúcnosť ukáže, či to bol dobrý nápad. A aby som nezabudol, hoci ma dej bavil, avizované možnosti vetvenia príbehu som nikde nezaznamenal.

Pokiaľ ste si Syberiu obľúbili kvôli jej unikátnemu vizuálnemu štýlu, dobrou správou je, že ten ostal zachovaný.  O niečo horšou správou je, že grafika ani animácie nepôsobia úplne presvedčivo a cítiť z nich istú zastaralosť. Čo-to dokáže čiastočne maskovať umelecký štýl, ale zďaleka nie všetko. Len mimika samotných postáv je krajne nevydarená a lipsync je vyložene nezvládnutý. Zamrzí to, nakoľko dabing je v zásade kvalitný, pričom teší aj návrat Sharon Mann do titulnej roly. Rozhodne nechcem pranierovať tvorcov, že sa pre zmenu pokúsili o kompletne trojrozmerné spracovanie. Niečo mi však hovorí, že si tentokrát odhryzli priveľké sústo a na niektoré aspekty im neostali financie. Keď už nič, aspoň hudba od Inona Zura je skutočne výborná. Tento izrealsko-americký skladateľ zložil svojho času hudbu aj k druhej Syberii a atmosféra funguje do veľkej miery aj vďaka tomu, že svoju prácu odviedol naozaj kvalitne.

Toodoo Kan Hok! Tooktook!

Čo sa týka hrateľnosti, Syberia 3 už nie je klasická point and click adventúra ako jej predchodcovia. Pokiaľ náhodou nemáte doma ovládač, po obrazovke sa budete pohybovať pohybovými klávesami a myšou vykonávať iba konkrétne úkony. Tento štýl trochu pripomína Telltale hry, s tým rozdielom, že tu sa pohybujete na väčšej ploche a náročnosť hádaniek je vyššia. Trojrozmerný je aj inventár, kde si po novom môžete predmety ľubovoľne otáčať a tento rozmer má svoje využitie aj pri riešení logických hádaniek. V praxi to vyzerá tak, že prídete na konkrétne miesto, priblížite si ho a v rámci riešenia musíte napodobniť správny pohyb, či gesto. Čiže, ak chcete napríklad otvoriť šuplík, musíte ho potiahnuť smerom k sebe. Ani kombinovanie predmetov už neprebieha v inventári a danú vec jednoducho použijete tam, kde je potrebné. Tento systém je navonok osviežujúci, lenže naráža na jeden menší problém. Autori sa už od začiatku odvolávali na to, že hru si najviac užijete s ovládačom. V konečnom dôsledku to však vyznieva ako číry alibizmus, nakoľko ovládanie pomocou myši pôsobí trochu spackaným dojmom. Ak patríte k veteránom, čo ju uprednostňujú tento spôsob ovládania pred gamepadom, budete si naň musieť chvíľu zvykať. Najnovší patch má priniesť určité zlepšenie, ale to nič nemení na tom, že vyladiť ovládanie pre myš mal byť pri PC verzii úplný základ.

Odhliadnuc od toho, samotná hrateľnosť skutočne nie je zlá. Hádanky sú pomerne logické a intuitívne, no menší problém sa dostavuje vo väčších lokalitách kde sa musíte presúvať z jedného konca na druhý. Kvôli nie najlepšej kamere, ktorá vás niekedy sníma z priveľkej diaľky, a inokedy mätie náhlymi zmenami uhlov, sa z pobehovania sem a tam zvykne stávať neveľmi zaujímavá rutina. Zasekávanie sa o menšie plochy je na bežnom poriadku a k tomu ten spomalený pohyb po schodoch…A teraz si predstavte, že máte v okolí hľadať nejaký predmet, ktorý vám kurzor označí, len ak ste v jeho blízkosti. Väčšinu času to, našťastie, nie je až tak zlé ako to znie, ale i tak som sa miestami nemohol zbaviť pocitu, že veľkosť niektorých lokácií je samoúčelná.

Syberia 3 naviac disponuje omnoho vážnejšími problémami. Hra beží na engine Unity a trápia ju časté prepady fps a lagy, a to aj za predpokladu, že máte kvalitnejší stroj. Okrem textúr občas vypadáva aj hudba a zvuk, a to ani nehovorím o pomalom nahrávaní nových obrazoviek a problémoch s nahrávaním a ukladaním celkovo. Ak sa vám hra zasekne pri načítaní pozície, to je ešte ten lepší prípad. Horšie je, ak vám naskočí čierna obrazovka a vy nenávratne prídete o celý svoj postup. A na manuálne ukladanie rovno zabudnite, musíte sa spoliehať na checkopointy a neustále prepisovanie jednej pozície. Dá sa to obísť tým, že si nájdete patričnú zložku a priebežný postup si budete zálohovať inde, ale… Aj vám to príde zbytočne komplikované? Nepreskočiteľné animácie a dialógy už potom neberiem ako zápor, ale klad to taktiež nie je.

Tii Esperitooloo Makhra Henok Beeknok Vhanoo…

Ak nahliadnete pod povrch a dokážete sa preniesť cez viaceré zbytočné nedostatky, zistíte, že Syberia 3 nie je v jadre nedôstojným pokračovaním. Akurát, že to hráčom vôbec neuľahčuje a akoby sa cielene snažila každého presvedčiť o opaku. Vonkoncom netuším, prečo aj po viacnásobných odkladoch pôsobí ako polotovar z Tesca a záhadou je mi je aj vysoká cena, ktorá určite nezodpovedá produkčným kvalitám. Napriek tomu nemôžem povedať, že by som sa nebavil, no rozhodne som čakal o niečo presvedčivejší návrat legendy. A zrejme nie som sám…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Syberia 3 - Vytúžený návrat legendy
Fanúšikmi vymodlené pokračovanie nakoniec pôsobí bezprostredne po vydaní rozpačitým dojmom a to hlavne vďaka množstvu technických nedostatkov a zvláštnych rozhodnutí samotných tvorcov. Je to rozhodne škoda, Syberia 3 má totiž svoje kvality a skalných fanúšikov by nemusela sklamať.
Pozitíva
  • Kvalitne napísaný príbeh a neopakovateľná atmosféra
  • Slušná dĺžka
  • Česká lokalizácia
Negatíva
  • Technické problémy a zlé dizajnérske rozhodnutia
  • Nasilu uťatý záver
  • Cena
65%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
60%

Komentuj!