Register

A password will be e-mailed to you.

Hneď úvod apríla nám priniesol nový zaujímavý indie titul nazvaný Blackwood Crossing. Ako dopadla adventúrna prvotina štúdia PaperSeven popisujúca netradičným spôsobom vzťah dvoch súrodencov? 

Recenzovaná verzia: PC

Hoci sa Blackwood Crossing maskuje ako adventúra, v skutočnosti ide skôr o walking simulátor. Pri hrách tohto typu je viac než dôležitý pútavý a zaujímavý príbeh, alebo príbehové pozadie, ktoré dokáže hráča naozaj vtiahnuť. A v tomto autori rozhodne nesklamali, nakoľko ich debut ponúka silný príbeh o sile súrodeneckého puta, situovaný do idúceho vlaku a zaobalený do jemne mysterióznej, respektíve magickej, atmosféry. Ten je sám o sebe dostatočnou hnacou silou a bez okolkov sa dá považovať za najväčšie pozitívum tohto titulu.

V zásade pritom platí, že Blackwood Crossing nie je nič viac ako len rozprávková prechádzka vlakom, v ktorej autori neustále popúšťajú uzdu svojej fantázii. Nezaťažujú sa žiadnymi polopatistickými vysvetleniami a ak chcete plne pochopiť, čo sa deje vôkol vás, musíte venovať pozornosť rôznym maličkostiam. Výsledná myšlienka je síce predvídateľná, ale príjemný záver vo vás i tak dokáže vyvolať požadované emócie a zahriať vás pri srdci.

Herná náplň pozostáva prevažne z chodenia po jednotlivých oblastiach a z počúvania dialógov. Občas však musíte spraviť aj niečo iné, ako napríklad nájsť potrebný predmet a použiť ho na správnom mieste. Nejde o nič zložité ale v rámci titulu ide určite o príjemné spestrenie. Na niektorých miestach taktiež budete využívať aj akési superschopnosti ako napríklad vyvolanie ohňa a jeho následné použitie na zničenie temnoty, ktorá vám bráni v ďalšom postupe. Nepochybne ide o zaujímavý prvok, lenže v skutočnosti sa ani nedá hovororiť o nijakej hernej mechanike. Iba jednoducho prídete na miesto, použijete magickú klávesu a je to.

Ovládanie je zdanlivo bezproblémové, pričom po celý čas si vystačíte s pohybovými šípkami a myšou. Lenže menší kameň úrazu je spojený práve s ním. V hre sa totiž budete musieť neustále doslova šmýkať po hernej podložke, aby ste sa pohli do strany čo i len o pár centimetrov a to aj pri nastavení najvyššej citlivosti myši. Pohyb hlavnej postavy taktiež nepatrí medzi najrýchlejšie. Hra je evidentne nastavená tak, aby ste sa nikam neponáhľali a kochali jej prostredím, no ruku na srdce – to by bolo možné aj pri rýchlejšom presune z miesta na miesto.

Vizuál je inak pomerne nápaditý a na indie pomery je vydarená aj hudba či dabing. Práve vďaka svojmu audiovizuálnemu spracovaniu hra chvíľami pôsobí ako menšie umelecké dielo, lenže ako už býva v poslednej dobe zvykom, podobné typy hier vám dlho nevydržia. Platí to aj pri Blackwood Crossing. Za cenovku 15 € dostanete zhruba dve až tri hodinky zábavy, čo nie je na hru tohto žánru vyložene málo, ale už sme sa dočkali aj titulov s podobnou cenou, ktoré ponúkli minimálne raz toľko obsahu. Je však dosť možné, že tvorcovia vedeli čo robia a že umelé naťahovanie by hre v konečnom dôsledku nijak neprospelo.

Blackwood Crossing je vlastne vcelku milou i keď ako celok pomerne neškodnou záležitosťou. V neprospech tohto indie titulu hrá aj krátka herná doba, ktorá je pritom ešte natiahnutá pomalou chôdzou hlavnej postavy. Ak sa naň však pozrieme ako na debut, tak to nie je vôbec zlé a verím tomu, že ďalší titul vývojárov z PaperSeven môže byť ešte lepší.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Blackwood Crossing - Vlak plný mágie
Blackwood Crossing od PaperSeven je zaujímavý Indie titul, ktorý určite nespraví dieru do sveta, no na druhej strane autorom nerobí ani hanbu. Niet pochýb o tom, že svojich fanúšikov si určite nájde.
  • Príbeh dokáže zaujať
  • Príjemné audiovizuálne spracovanie
  • Krátka herná doba
  • Pomalý pohyb hlavnej postavy a kamery
65%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!