Register

A password will be e-mailed to you.

Od singapurskej spoločnosti Creative sme testovali už mnoho produktov. Iba nedávno som sa pozrel na headset Sound BlasterX H5 Tournament Edition, ktorý vylepšoval pôvodnú verziu tohto headsetu. Prvú verziu headsetu H7 som však nemal možnosť vyskúšať, takže vám neviem povedať, o koľko je Tournament Edition vydarenejšia, a či vôbec. Nebude to však prekážať, nakoľko tento headset žiadne porovnávanie ani nepotrebuje. 

Medzi headsetmi od Creative sa Sound BlasterX H7 Tournament Edition radí na úplný vrchol. Pod nimi sa nachádzajú modely H5 a H3. S modelom H5 má najvyšší model spoločného pomerne dosť, a preto sa ponúka otázka, či sa vôbec oplatí za najvyšší model priplatiť?

Balenie a jeho obsah

Balenie H7 Tournament Edition sa v porovnaní so štandardnou edíciou výrazne zmenilo. Vtedy bol hlavným materiálom plast, no nová edícia siahla po tvrdenom papieri. Napriek tejto zmene je headset výborne chránený pred poškodením, no plastový obal predsa len lepším ochrancom. Nemožno však v tomto smere niečo kritizovať, keďže s headsetom nebudete hrať curling a aj nové balenie dobre chráni produkt ukrytý vo vnútri. Viac vám napovedia priložené fotografie, ktoré o balení prezradia všetko podstatné.

V balení okrem headsetu nájdete dva káble, jeden pre pripojenie cez 3,5mm jack a druhý pre pripojenie cez USB. Nechýba ani informačný letáčik, no to už je akýsi štandard.

Technická špecifikácia

Slúchadlá

Konštrukcia: Uzatvorená, circumaural

Meniče: 50mm FullSpectrum

Frekvenčný rozsah: 20 Hz ~ 20 kHz

Impedancia: 32 Ω (ohmov)

Citlivosť: 118 dB/mW

Mikrofón

Typ: jednosmerný pre zníženie hluku, kondenzátorový

Frekvenčný rozsah: 100 Hz ~ 15 kHz

Impedancia: <2,2 kΩ (kiloohmov)

Citlivosť: -40 dB

Vyhotovenie

Produkt je vyhotovený naozaj kvalitne, čomu napomáha najmä kombinácia masívnej ocele a hliníku. Samozrejme nechýba ani plast, no nie je ho veľa. Headset na pohľad pôsobí robustne a odolne. Nie je tomu inak ani vtedy, keď produkt uchopíte do ruky, rovnaký pocit sa dostaví aj pri ohmataní.

Priložené káble nie sú opletané textíliou, sú “iba” pogumované, no pôsobili na mňa dostatočne odolne a kvalitne. Vďaka tejto povrchovej úprave som nezaznamenal žiadne rušivé zvuky, ktoré by sa po dotyku kábla s oblečením ozývali v slúchadlách, to hodnotím kladne.

Náušníky sú polohovateľné, mierny náklon po vertikálnej osi zabezpečuje ich lepšie priľnutie k hlave. Sklopenie náušníkov po horizontálnej osi nie je možné vzhľadom na konštrukčné prevedenie headsetu. V tomto prípade to však nie je veľký problém, keďže po zložení headsetu z hlavy sa náušníky pritlačia jeden k druhému, čo prispieva k ich skladnosti.

Keď už sme pri náušníkoch, tie sú potiahnuté koženkou, ktorá je príjemná na dotyk, takže sú slúchadlá po nasadení skutočne komfortné. Nevýhodou koženkovej povrchovej úpravy je horšia priedušnosť, ktorá môže spôsobovať potenie, avšak behom testu sa u mňa tento jav neprejavil. Čomu však koženka napomáha, to je odhlučnenie okolitých ruchov prostredia. A v tomto prípade je odhlučnenie vynikajúce. Pod koženkou je umiestnená pamäťová pena, ktorá sa pekne prispôsobí tvaru vašej hlavy, čo opäť prispieva k lepšiemu komfortu.

Vzhľad

Creative vsadil pri svojich herných produktoch produktoch na kombináciu čiernej s červenou, vďaka čomu na pohľad poznáte, od koho daný výrobok pochádza. Na oboch náušníkoch je jasne a zreteľne vidieť Sound BlasterX, pričom červená farba písmena X je jediným zreteľným farebným prvkom, ktorý tu nájdete. Oproti H5 Tournament Edition, kde je písmeno X iba “vytlačené”, má najvyšší model toto písmeno akoby vyrezané a na pohľad pôsobí pekným 3D dojmom. Veľmi sa mi páčilo i červené vnútro náušníkov, kde je veľkým písmom vyznačené, ktorý náušník je pravý, a ktoré ľavý.

V porovnaní so štandardnou edíciou sa zmenila farba kovového dielca, ktorý spája náušníky s náhlavnou časťou. Mušle sú z lešteného kovu, ktorý na pohľad vyzerá naozaj pekne a za seba môže povedať, že nová edícia headsetu je po vizuálnej stránke krokom vpred, podobne ako tmu bolo aj v prípade nižšieho modelu. Nie je to žiadna razantná zmena, no detaily niekedy urobia veľa.

Konektory a ovládacie prvky

Kábel s ovládačom hlasitosti a multifunkčnými tlačidlami sa od headsetu odpojiť nedá, čo je z môjho pohľadu nedostatok, ale dá sa s tým existovať. Na ovládači hlasitosti sú umiestnené vstupy pre zapojenie USB, respektíve 3,5mm jack káblu. Počas testovania som nezaznamenal žiaden problém, no neviem povedať, či také množstvo rozličných funkcií v “malej plastovej krabičke” vydrží dlhodobé používanie, verím však dlhoročným skúsenostiam výrobcu.

Skôr by som však prijal, ak by sa hlavný kábel vedený z headsetu dal odpojiť a majiteľ by si vybral, či zvolí USB, alebo štvorpólový 3,5mm jack. Nižšia verzia H5 Tournament Edition má odpojiteľný kábel, takže netuším, prečo sa pri H7 rozhodli v Creative inak. Áno, tu je na výber medzi analógovým a USB pripojením, no keď išlo umiestniť dva vstupy do ovládacieho prvku, prečo by to nešlo aj do jedného z náušníkov.

Mikrofón našťastie odnímateľný je, takže si ho v prípade, ak nebude potrebný môžete pokojne odložiť. Kábel mikrofónu je opatrený tmavou gumovou povrchovou úpravou, čo síce nekorešponduje so zvyšnými káblami, no v tomto prípade ide o správne riešenie, nakoľko takto je mikrofón zladený k samotným slúchadlám. Konektor pre zapojenie mikrofónu je rovnako, ako v prípade jack kábla pozlátený.

Zvuk headsetu, alebo ako to vyzerá v praxi

Na každom audiozariadení je bez pochýb tou najdôležitejšou vlastnosťou zvuk. Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition sa pýšia HD 7.1 kanálovým priestorovým zvukom. V tomto prípade ho obstarávajú v porovnaní s predošlou verziou upravené 50mm FullSpectrum meniče, ktoré si počas testovania bez zaváhania poradili so všetkým, i keď priestorový zvuk v slúchadlách nie je to pravé orechové, najmä v porovnaní s kvalitnými reproduktormi. V rámci možností však headset odvádza skvelú prácu, takže pri hrách budete dobre vedieť, odkiaľ sa na vás nepriateľ rúti. Oba meniče sú naklonené, vďaka čomu sa vo vnútri slúchadiel zabraňuje rezonancii.

Či už išlo o videohry, hudbu, prípadne film či seriál, zvuk bol vždy kvalitný a dobre vyvážený. Bassová zložka nie je zbytočne preexponovaná, problém som nezaznamenal ani pri stredoch a výškach, čo oceňujem. Medzi pozitíva by ešte bolo vhodné zaradiť dobrú reprodukciu zvuku bez výrazného skreslenia pri vysokej hlasitosti.

Už na balení výrobca uvádza, že meniče sú nové, s vylepšenou citlivosťou. Nakoľko som nemal k dispozícii obe verzie, nemôžem úplne presne posúdiť rozdiel. Čo však môžem povedať je, že zvuk bol výborný ako v analógovom, tak i USB režime. Obslužný program BlasterX Acoustic Engine Pro má niekoľko pekných vychytávok, ktoré mnoho hráčov ocení. Spomeniem napríklad X-Plus Configurator, ktorý zahŕňa prednastavené profily najznámejších titulov. Ak hrávate napríklad Call of Duty či Counter Strike: Global Offensive, v nastaveniach zvuku si vyberiete titul a program vám zvuk automaticky upraví na mieru k tejto hre. Inak je práca s programom intuitívna, jednoduchá a nikto by nemal mať s obsluhou žiaden problém.

Koniec dobrý, všetko dobré…

Headset Sound BlasterX H7 Tournament Edition je výborný produkt, ktorý svojmu majiteľovi bude dobrý spoločníkom. Ponúka kvalitný zvuk, možnosť analógového i USB pripojenia, skvelé vyhotovenie a komfort, ktorý je dôležitý pre každého hráča. Headset sa aktuálne predáva od približne 109 €, čo síce nie je zanedbateľná čiastka, no za túto cenu dostanete naozaj vynikajúci produkt. Pokiaľ vlastníte štandardnú verziu, nemá podľa mňa význam kupovať vynovenú verziu, pokiaľ však hľadáte úplne nový headset, potom môže byť H7 Tournament Edition tou správnou voľbou. Škoda iba toho neodpojiteľného káblu…

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition - Stojí vylepšená verzia za to?
Creative Sound BlasterX H7 Tournament Edition je naozaj kvalitný headset, ktorý ponúka skutočne mnoho. Či už ide o kvalitný zvuk, možnosť analógového, tak i USB pripojenia alebo precízne vyhotovenie, všetko je na výbornej úrovni. Zamrzí iba nemožnosť odpojiť hlavný kábel, to je najväčší problém, ktorý s headsetom mám. Inak vám ho môžem smelo odporučiť, ide o kus kvalitného hardwaru.
Pozitíva
  • Kvalitný zvuk, možnosť pripojenie cez USB, tak i 3,5mm jack
  • Komfort, vyhotovenie
  • Intuitívny a prehľadný obslužný program
Negatíva
  • Neodpojiteľný kábel
  • Konektory na pripojenie USB a 3,5mm jack kábla umiestnené na ovládači hlasitosti
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!