Register

A password will be e-mailed to you.

Mount & Blade bola svojho času veľmi originálnym počinom, ktorý sa rodil zaujímavo. Hru začal tvoriť turecký manželský pár len ako nezávislý malý titul, aby sa z nej nakoniec vykľula plnohodnotné a netradičné freeformové RPG. Sandboxová hrateľnosť a silná stredoveká atmosféra zaujala natoľko, že manželia založili vývojárske štúdio TaleWorlds, usídlili sa na univerzite v Ankare a dotiahli svoj výtvor v roku 2008 do plnohodnotnej hry s názvom Mount & Blade. Mount & Blade: Warband, ktorý vyšiel o dva roky neskôr, pridal nielen multiplayer, ale vylepšil pôvodnú hru vo viacerých smeroch.

Mnohí hráči sa potešili, keď bolo ohlásené pokračovanie, s názvom Mount & Blade 2: Bannerlord. Ali Erkin z TaleWorlds nedávno na Twitteri uviedol, že hra bude vydaná exkluzívnym spôsobom. Zrejme pôjde o vydanie hry na Steame v Early Access, alebo len nejakú špeciálnu verziu, určenú pre média. Každopádne to však vyzerá tak, že šance na vyskúšanie Bannerlordu sú konečne na dohlaď.

Rozdielov k lepšiemu je oproti pôvodnému Mount & Blade: Warband z roku 2010 naozaj veľa. Okrem vizuálnych vylepšení prišlo napríklad k rozšíreniu systému tvorby a rozvoja postavy. Boli vytvorené charakterové znaky, schopnosti a prednosti, ktoré sa môžu vzájomne doplňovať unikátnymi spôsobmi. Každá schopnosť má navyše aj vlastnú kategóriu skúsenostných bodov a rozvíja sa individuálne, takže napríklad stopovanie sa zlepšuje tak, že sa nachádzajú staršie, oveľa horšie viditeľné stopy.

V Mount & Blade 2: Bannerlord už nemusíte obchádzať dedinky a verbovať tam sedliakov. Vojakov už poskytujú priamo dôležité NPC postavy, pričom je jasné, že čím lepší vzťah s niekým máte, tým viacej vojakov vám poskytne. Ožijú aj mestá, ktoré boli v prvom dieli dosť mŕtve a sterilné. Teraz by sa mali diať rôzne zaujímavé veci ako plnenie úloh pre jednotlivých obchodníkov a podobne. Bez zmeny nezostali ani populárne turnaje, ktoré boli jedným z pilierov Mount & Blade. Tentoraz budú vyvážené tak, aby mala každá strana rovnaké vybavenie. Za víťazstvo v turnajoch sa nezískajú len peniaze, ale aj rôzne odmeny, ako napríklad unikátna zbroj.

Zem nazvanú Calradia samozrejme obývajú rozličné frakcie. Púštny národ Aserai sa zameriava na využívanie rýchlej kavalérie s oštepmi, Battanianci zo severozápadu preferujú boj v lesoch za použitia veľkých lukov, Sturgianovia zo severu dávajú prednosť pechote a Khuzaitovia z južných stepí preferujú lukostrelcov na koňoch.

Silným aspektom pôvodnej hry bolo obliehanie alebo bránenie hradu. Na rozdiel od iných hier, kde má hráč pocit, že bez neho sa bitka nevyhrá a všetko stojí len na ňom, tu je len obyčajný pešiak, ktorý veľa neznamená a pokojne len môže sledovať ostatných vojakov, ako bojujú. Tento zážitok má byť dotiahnutý takmer k dokonalosti, ako aj pekne vidieť na dvoch gameplay videách, kde v jednom sa hlavná postava zúčastňuje dobývania hradu a v druhom naopak, zase zubami-nechtami bráni drevenú pevnosť.

Komentuj!

O autorovi

Od útleho veku hráč počítačových hier, holdujúci najmä žánrom RPG, adventúr a stratégií. Rovnako milovník kvalitnej beletristickej a odbornej filozofickej literatúry, študent filozofie a fanúšik európskej aj americkej kinematografie od 30. rokov do 70. rokov 20. storočia.

Súvisiace príspevky