Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosť Creative je hráčom známa najmä vďaka svojim audio produktom. Či už ide o headsety, reproduktory alebo zvukové karty, tento singapurský výrobca patrí k špičke. Produkty spadajúce do portfólia hernej série Sound BlasterX sa iba nedávno rozrástli o mechanickú hernú klávesnicu a hernú myš. No a my si dnes povieme, či tento prvý pokus Creative vyšiel…

Priznám sa, na novinky Sound BlasterX Vanguard K08 a Siege M04 som sa tešil už od ich oznámenia. Rukami mi za poslednú dobu prešlo celkom veľa mechanických klávesníc a herných myší, no konkurencia je vždy vítaná a núti zabehnuté značky zlepšovať už tak vydarené produkty. Dokážu tieto produkty primäť výrobcov, ktorí už sú na tomto teritóriu herného príslušenstva dlhšiu dobu, báť sa o svoju pozíciu? Odpoveď nie je úplne jednoznačná, no k tomu sa dostanem v závere.

Balenie a obsah

Začnem klávesnicou, ktorá prichádza v štandardnom balení, na ktoré som si už zvykol aj pri ostatných výrobcoch. Na vrchu je mäkký, potlačený obal vo vnútri ktorého sa ukrýva kartónová škatuľa. V jej útrobách sa už schováva to, čo je najdôležitejšie – samotná klávesnica. Nechýba ani užívateľská príručka a odnímateľná opierka zápästia. Balenie je vkusné, jednoduché a na vrchnom obale nájdete všetky potrebné informácie. Viac ku klávesnici netreba dodávať, poďme sa pozrieť na myš.

Balenie myšky je o niečo prepracovanejšie, i keď samozrejme, nie je tu veľmi čo vymýšľať. Na pohľad ide iba o obyčajnú škatuľu, podobne ako pri klávesnici, no predná časť sa dá odklopiť, takže na myšku uvidíte už skôr. Môžete si tak prezrieť jej tvar, ktorý je pre mnohých hráčov veľmi dôležitým kritériom pri kúpe. Inak je balenie klasické, takže tu okrem samotnej myši nájdete užívateľskú príručku.

Kvalita spracovania

Klávesnica Sound BlasterX Vanguard K08 je prvotriedne spracovaná. Patrí medzi tie drahšie produkty, čo je vidieť už na prvý pohľad. Hoci ide o prvú klávesnicu z radu Sound BlasterX, Creative si dali naozaj záležať. Všetko pekne lícuje, nikde nič nevŕzga, neprečnieva, kábel je opletaný a skutočne robustný, v tomto smere nemám výhrady. Jediná vec, ktorá mne osobne vadila je spôsob upevnenia opierky pre zápästie. Tá sa totiž nedá ku klávesnici napevno uchytiť. Funguje to nasledovne: opierku si položíte na stôl a až na ňu položíte klávesnicu. Pokiaľ nebudete klávesnicu nadvihovať, potom je všetko v poriadku, no akonáhle ju trocha nadvihnete a budete chcieť premiestniť, opierka zostane na pôvodnom mieste. Z hľadiska životnosti ide pravdepodobne rozumnejšie riešenie, keďže sa uchytávací mechanizmus nezlomí, no je to menej praktické. Je to však jediná výhrada, ktorú mám v tomto smere. Pokiaľ však opierku na zápästie používať nebudete, zabudnite, že som vôbec napísal zopár predošlých viet.

Myš Sound BlasterX Siege M04 je na tom veľmi podobne. Kvalita spracovania je výborná, no bez výhrad to nebude ani v tomto prípade. To, že všetky časti do seba pekne zapadajú už asi ani nemusím písať. Trocha mi však vadili dve veci. Ľavé tlačidlo z času na čas vŕzgalo, no môže to byť iba závada mnou testovaného kusu. Viac mi prekážali programovateľné tlačidlá umiestnené na ľavom boku myši. Fungujú výborne, v tom problém nie je, no prišli mi „ostré“. Tu by sa určite zišlo obrúsiť hrany, nakoľko z užívateľského komfortu mi hranatejšie vyhotovenie tlačidiel skôr prekážalo. Inak ide o poctivý kus hardwaru. Rovnako ako v prípade klávesnice, aj kábel myši je opletaný, takže v prípade normálneho zaobchádzania sa vôbec nemusíte obávať o jeho krátku životnosť.

Dizajn

V tejto časti recenzie budem Creative opäť chváliť. Klávesnica má čistý a jednoduchý dizajn, menší výčnelok nájdeme v pravom hornom rohu, kde sú umiestnené multifunkčné tlačidlá, avšak vôbec ma to nerušilo. Inak je klávesnica trochu hranatá, čo sa mne osobne páči, takže za to ďalší, i keď malý bodík k dobru.

Na samotnej myške nemá čo prekvapiť, je to skrátka myš. Pogumovanie na oboch bokoch má peknú štruktúru, pekné sú taktiež niektoré hrany, teda až na tie na bočných tlačidlách. Za mňa sú oba produkty po dizajnovej stránke vydarené, no je to vec vkusu, takže si názor musíte urobiť sami.

Aurora Reactive

Táto časť recenzie sa bude venovať osvetleniu. Aurora Reactive je systém reaktívneho osvetlenia, o ktorý sa starajú programovateľné LED diódy umiestnené pod každou klávesou (podsvietenie multimediálnych tlačidiel nie je možné meniť). Farebný rozsah je 16.8 milióna farieb, takže ak budete túžiť po lososovej, prípadne magentovej farbe, nebude to problém. Môžete využiť prednastavené profily, no nechýba ani možnosť vytvoriť si vlastný profil za pomoci obslužného programu Sound Blaster Connect.

Mechanické spínače PRES

Podobne ako Logitech, i Creative stavili na svoje vlastné spínače, ktoré nazvali PRES (Perceive-React-Execute Switches). Hoci nejde o úplne pôvodný produkt, nakoľko ide o prispôsobené a pozmenené OMRON spínače, môžeme ich považovať za novinku. Narozdiel od Cherry MX, prípadne Kailh spínačov majú PRES odlišnú konštrukciu. Spínače PRES majú štvorcovú základňu, na ktorú je osadená klávesa (v strede tohto štvorca je ešte LED dióda pre podsvietenie), pričom Cherry MX spínače majú túto základňu krížovú, takže je LED dióda umiestnená nad tento kríž. Výhoda umiestnenie LED diódy do stredu je jasná – podsvietenie bude rovnomerné, no aké výhody prináša iný tvar základne úplne presne povedať nedokážem. Čisto teoreticky môže táto konštrukcia zabezpečovať presnejšiu a pohotovejšiu reakciu spínača, no posúdenie radšej nechám na odborníkov v tejto oblasti. Pokiaľ sú však merania spoločnosti Creative správne, ich spínače by mali mať až o 25% rýchlejšiu odozvu, čo v oblasti eSports bude predstavovať prínos.

Ak sa na vec pozrieme pohľadom obyčajného hráča, tak spínače použité v tejto klávesnici vydržia 70 miliónov stlačení, sú tiché, responzívne a ja osobne som si ich veľmi obľúbil. Nechýba ani anti-ghosting technológia pre zamedzenie input lagov a pod.. V porovnaní so štandardnými spínačmi, ktoré majú jeden konektor, oplývajú PRES spínače technológiou s krížovými kontaktmi. Na každom spínači sú zdvojené kontakty, takže sa nebudete musieť báť špiny a ani oxidácie. Summa summarum, spínače PRES sú vynikajúce a pokojne sa môžu postaviť bok po boku spínačom Cherry MX, prípadne Romer-G od Logitechu, ktoré mne vyhovujú ešte viac, ako prvé menované. Dosť však chválospevov, poďme na ďalšiu, a to najdôležitejšiu časť.

Sound BlasterX Vanguard K08 a Siege M04 v praxi

Teraz tá najdôležitejšia pasáž. Ako sa s oboma testovanými zariadeniami pracuje? Jedným slovom – vynikajúco. Klávesnica je vďaka osadeným spínačom tichá, pohotová a počas hrania vás nič nebude rušiť. Nechýba herný režim, ktorý zablokuje Windows klávesu, aby sa náhodou počas zápalu boja neprihodilo dáke nešťastie. Nechýbajú makro klávesy, multimediálne tlačidlá na ovládanie audio-video prehrávačov, spomínané tlačidlo na blokovanie Windows klávesy a priamo z klávesnice môžete za pomoci príslušného tlačidla meniť aj intenzitu podsvietenia. Nechýba ani ovládanie hlasitosti, prípadne rovno mute tlačidlo, ale to nie je nič nezvyčajné. Okrem toho si môžete plne naprogramovať až 109 kláves, takže sa môžete vyblázniť do sýtosti.

Myš na tom nie je o nič horšie. Disponuje natívnym rozlíšením až 12 000 DPI, pričom obnovovacia frekvencia snímača je až 1000 Hz. Nejde teda o žiadnu hračku, ale profesionálny herný nástroj. Myš dobre padne do ruky, nechýba jej 7 programovateľných tlačidiel a zabudovaná pamäť (tú má aj klávesnica), aby ste si navolené nastavenia nemuseli zakaždým obnovovať. Koliesko myši má príjemný, dobre vybalansovaný chod. To isté je možno povedať o ľavom a pravom tlačidle. Čo viac dodať, oba produkty sa Creative vydarili a v praxi ma ani raz “nepodrazili”.

Kúpiť, či nekúpiť, alias záver…

V úvodnej časti dnešnej recenzie som položil otázku, či sa majú zabehnuté spoločnosti v tomto segmente začať báť sa o svoju pozíciu na trhu. Áno, môžu začať, pretože už prvé produkty od Creative sú výborné. Pre tohto singapurského výrobcu to však nebude ľahké a ani to nebude otázkou krátkej doby, pretože mnoho hráčov radšej siahne po svojej osvedčenej “klasike”. Ak však nemáte predsudky a túžite mať na stole kus poctivého hardwaru, potom pokojne choďte ako do Sound BlasterX Vanguard K08, tak i Sound BlasterX Siege M04. Hoci tieto produkty nie sú dokonalé, no to nie je žiaden produkt. Možno sa pýtate, prečo som oba produkty nerecenzoval separátne, no pre mňa ide o skvelé kombo a tieto dva herné nástroje podľa mňa tak nejak patria k sebe. Výborne však poslúžia i samostatne, a to je to najdôležitejšie.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme tuzemskému zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX Vanguard K08 a Siege M04 - Kombo, ktoré nesklame...
Creative Sound BlasterX Vanguard K08 a Siege M04 sú síce prvotinou singapurskej spoločnosti v tejto oblasti, no výrobca neponechal nič na náhode a priniesol hráčom skutočne prvotriedne herné náčinie. Kúpu oboch produktov vám môžem pokojne odporučiť, i keď zopár výhrad som predsa len mal.
Pozitíva
  • Skvelé vyhotovenie, vydarený dizajn, podsvietenie AURORA REACTIVE
  • Rýchla odozva oboch produktov, žiadne zaváhanie "v teréne"
  • Spínače PRES
Negatíva
  • Ľavé tlačidlo myši občas vŕzgalo (možno chyba testovaného kusu)
  • Opierku zápästia nemožno ku klávesnici uchytiť napevno
  • Obslužný program neumožňuje zosynchronizovať podsvietenie oboch zariadení
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!