Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosť E-Blue nie je medzi hráčmi tak ustáleným pojmom, ako napríklad Logitech, Creative, či HyperX, no to neznamená, že by si nezaslúžila pozornosť. V minulosti sme sa už na jednu mechanickú klávesnicu od E-Blue pozreli, pričom v našom teste obstála so cťou. Dnes sa pozrieme na ďalší model v ponuke tohto výrobcu, konkrétne pôjde o E-Blue EKM729.

Počas testovania E-Blue EKM729 som mal k dispozícii aj klávesnice od spoločnosti Logitech, takže sa z času na čas nevyhnem menšiemu porovnávaniu. Nejde však o to, kto ponúka lepší produkt, pretože každý výrobca mieri na trochu inú cieľovú skupinu. Poďme teda na to…

Balenie a jeho obsah

V tejto oblasti by som povedal, že výrobca ponúka štandard. Klávesnica je zabalená v škatuli, na ktorej nájdete všetky potrebné informácie. Vo vnútri je ukrytá samotná klávesnica, ktorá je zabalená do ochranného obalu, pričom ešte z bočných strán produkt chránia polystyrénové „chrániče“. Nechýba ani príbalový letáčik v českom a slovenskom jazyku. Hoci tieto letáčiky číta iba málokto, v tomto prípade sa to celkom zíde, nakoľko tu nájdete vysvetlenie jednotlivých režimov podsvietenia a kombinácie funkčných kláves. Nemusíte sa však báť, všetko je stručné, jasné a výstižné.

Kvalita spracovania

Hoci táto klávesnica nestojí „majland“, kvalita spracovania je na veľmi dobrej úrovni. Počas testovania som sa nestretol so žiadnym vŕzganím, odcerovaním materiálov a ani ničím podobným. Už pri uchopení škatule do rúk zistíte, že vo vnútri nie je ukrytá žiadna hračka, ale kus poctivého hardwaru.

Váha klávesnice je približne 1150 gramov, na čom má hlavný podiel použitý materiál. Základňa klávesnice je totiž vystužená kovom, čo síce dvíha váhu na uvedený údaj, no prospeje to najmä z hľadiska životnosti a stability produktu na vašom stolíku.

Povrchová úprava

Vrchnej strane klávesnice dominuje opracovaná kovová časť, ktorá s efektom „škrabancov“ zaberá takmer celú vrchnú časť. Spodok klávesnice je plastový, pričom tento materiál prechádza až na boky a na hornú a spodnú hranu. Na obrázkoch možno postrehnúť striedajúce sa matné a lesklé vyhotovenie. Viem, že lesklá úprava vyzerá lepšie na pohľad, no z praktického hľadiska by som volil jednotnú, a to matnú úpravu. Veď komu sa chce utierať odtlačky prstov z lesklých plôch, no nie?

Dizajn

Pri recenzii klávesnice Logitech G810 Orion Spectrum som spomínal, že mechanické klávesnice neboli úplne moja šálka kávy. Predovšetkým to súviselo s ich dizajnom, ktorý bol všelijaký, len nie učesaný a podriadený funkčnosti. Pri hraní nepotrebujem mať na stole Transformera, ale klávesnicu, ktorá bude vyzerať dobre.

E-Blue EKM729 je v tomto smere niekde na polovici cesty. Nie je priveľmi prehnaná, avšak vedel by som si ju predstaviť aj trochu jednoduchšiu. Z môjho pohľadu sú zbytočné rôzne vyčnievajúce časti, početné nápisy a podobne. No a na tomto produkte sa práve takéto veci nachádzajú. Na vrchnej strane je na môj vkus zbytočne veľa nápisov, rôznych „zárezov“, kombinácii prevedení, ale ja nie som žiaden módny klávesnicový guru, aby som tomuto aspektu v konečnom hodnotení prikladal veľkú váhu. Niekomu sa páčia jednoduchšie prevedenia, niekto si zase potrpí na extravaganciu, skrátka sto ľudí, sto chutí.

Podsvietenie

Klávesnica ponúka rôzne možnosti podsvietenia. Tu si pomôžem informáciou z tuzemskej stránky výrobcu, kde sú režimy a možnosti podsvietenia popísané dostatočne.

„Klávesnica umožňuje hráčom nastaviť si rôzne varianty podsvietenia tak, aby plne vyhovovalo ich potrebám. Má 6 farieb podsvietenia kláves (podsvietenie jednotlivých riadkov – červená, oranžová, modrá, zelená, fialová, ružová) a 4 možnosti nastavenia intenzity podsvietenia.

7 módov podsvietenia:

– pulzujúce podsvietenie všetkých kláves (každá rada inou farbou)

– 3 prednastavené kombinácie pulzujúceho podsvietenia s možnosťou individuálneho nastavenia

– had (podsvietenie každej klávesy po riadkoch)

– voda (farebné kruhy okolo stlačenej klávesy)

– podsvietenie klávesy pri jej stlačení.

Podsvietenie sa dá zrýchliť či spomaliť alebo úplne vypnúť.“

Klávesnica v praxi

To najdôležitejšie na samotnom produkte je jeho funkčnosť v „teréne“. Musím povedať, že som bol milo prekvapený, ako dobre sa mi s klávesnicou pracovalo. Všetko potrebné nájdete priamo na jej tele, nepotrebujete k tomu žiadne ďalšie nastavovania.

Výrobca myslel aj na funkčné klávesy, takže môžete pohodlne ovládať hlasitosť, prehrávač videá či hudby, no nechýbajú ani klávesy pre ovládanie internetového prehliadača a e-mailu. Podsvietenie klávesnice si taktiež môžete prepnúť priamo cez klávesy, čo je veľmi pohodlné. Ako správna herná klávesnica, aj táto umožňuje uzamknúť / deaktivovať Windows klávesu, aby ste sa pri stlačení nesprávnej klávesy  nepresunuli z vojnového konfliktu na vašu plochu.

Príjemným bonusom je aj odolnosť klávesnice voči poliatiu vodou. Ak mávate nápoje umiestnené v blízkosti klávesnice a niektorú z predošlých klávesníc ste už utopili, v tomto prípade by k tomu nemalo dôjsť.

Čo by som však vytkol, je zmenšená klávesa Enter. Mám radšej, keď je táto klávesa “veľká”, z hľadiska užívateľského komfortu to robí pomerne veľa. Pre niekoho to môže byť nepodstatné, prípadne iba otázka času kým si zvykne, no ja som mnohokrát miesto Enteru stlačil klávesu umiestnenú o riadok vyššie.

Mechanické spínače Kailh

Vo väčšine mechanických klávesníc možno nájsť mechanické spínače Cherry MX. Logitech okrem Cherry MX začal používať aj spínače Romer G, ktoré pochádzajú z ich vlastnej produkcie. V klávesniciach E-Blue však Cherry MX spínače nenájdeme, do týchto klávesníc výrobca dáva spínače Kailh.

V E-Blue EKM729 nájdeme konkrétne Brown prevedenie. Neviem, ako veľmi sa v praxi svojim chodom toto prevedenie odlišuje od modrých spínačov, avšak s hnedým prevedením sme si sadli. Spínače pohotovo reagovali na stlačenie, ponúkli aspoň pre mňa dostatočný odpor pri stlačení, skrátka po funkčnej stránke som nezaznamenal žiaden problém. Výrobca spínačov navyše udáva, že vydržia až 50 miliónov stlačení, takže ich len tak ľahko nezničíte. Pokiaľ by ste sa o spínačoch Kailh Brown chceli dozvedieť trochu viac, odkážem vás na tento odkaz.

Jednu vec však spomenúť musím, a to je hlučnosť spínačov. Všade sa o týchto spínačoch hovorí, že sú veľmi hlučné, aspoň oproti konkurencii. Sám musím skonštatovať, že je to pravda. Samozrejme, stláčaním kláves suseda nezobudíte, ale v priamom porovnaní s klávesnicou Logitech G610 Orion Brown, kde sú osadené spínače Cherry MX, sú tie od Kailh hlučnejšie. Možno za to môže aj telo klávesnice, pretože občas počuť akoby ozvenu stlačenia vychádzajúcu z útrob klávesnice, no rozdiel je poznať bez problémov. Našťastie však nejde o nič hrozné.

Záver

Klávesnica E-Blue EKM729 ma príjemne prekvapila. Pracovalo a hralo sa mi s ňou viac, ako dobre, pričom má oproti svojim drahším kolegom jednu výhodu, ktorá spočíva v SK / CZ lokalizovaných klávesach. Nie je to síce vec, ktorá rozhoduje pri kúpe tohto typu hardware, no o príjemný bonus ide určite. Spínače Kailh Brown fungovali počas môjho testovania dobre a spoľahlivo a okrem už spomínanej hlučnosti im nemám čo vytknúť. Po dizajnovej stránke sme si s klávesnicou až tak veľmi nesadli, no to je skôr môj problém, vám sa môže pre zmenu páčiť viac. Za mňa môžem o tomto produkte povedať, že ak hľadáte mechanickú klávesnicu, ktorá nezruinuje vašu peňaženku, pokojne pozerajte aj po výrobkoch od E-Blue. Za relatívne málo peňazí totiž dostanete pomerne veľa muziky.

Produkt na recenziu zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

E-Blue EKM729 - Mechanická klávesnica, ktorá nezruinuje peňaženku
Mechanická klávesnica E-Blue EKM729 je pre hráčov, ktorá chcú produkt ponúkajúci dobrý pomer cena - výkon. Osadené spínače plnia svoju úlohu bez zaváhania, no sú trochu hlučnejšie, než u konkurencie. Výhodou je však lokalizácia kláves a odolnosť voči poliatiu vodou. Ak chcete mechanickú klávesnicu a nevadí vám, že na nej nebude logo niektorej z najznámejších spoločností, pokojne do E-Blue EKM729 choďte, poslúži vám viac, ako dobre.
Pozitíva
  • Dobrý pomer cena - výkon, odolnosť voči poliatiu vodou
  • Použité materiály, opletaný kábel
  • Rôzne možnosti podsvietenia, lokalizované klávesy
Negatíva
  • Spínače sú hlučnejšie než u konkurencie
  • Malé tlačidlo Enter
4.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (7 Hlas)

Komentuj!