Register

A password will be e-mailed to you.

Počítačové hry, či videohry odjakživa vzbudzovali určité kontroverzie a posúvali hranice vkusu. Z dnešného pohľadu nám  môže pripadať trochu smiešne, čo ich odporcovia kedysi považovali za morálne závadné. Ktovie ako by vtedy reagovali, keby vedeli, že krv, násilie, či brutalita  v hrách sa postupom času stanú určitým štandardom. Niektoré tituly však zachádzali až do takých extrémov, že boli dokonca zakázané v niektorých krajinách. Toto sú podľa nás tie najkrvavejšie hry všetkých čias.

1. Doom

Asi by bola chyba, ak by sme v našom zozname vynechali legendu všetkých legiend a rovno sa môžeme odvolať na jej najnovší diel, pomenovaný jednoducho Doom. Recenzenti, i hráči sa zhodujú, že išlo o vydarený návrat značky a chytľavý mix oldschoolovej a modernej akcie. A mimoriadne krvavý,  pričom okrem streľby do nepriateľov si môžete užiť dorážacie Glory Kills a tie stoja za to. Je však veľký predpoklad, že ste nového Dooma, či aspoň jeho demo hrali, takže o tom zrejme viete svoje.

2. Postal 2

Herné štúdio Running with Scissors vydalo prvý Postal ešte v roku 1997. Už vtedy sa hra mnohým zdalo vyvražďovanie ľudí v uliciach naozaj nad rámec dobrého vkusu. Ale to bolo nič oproti pokračovaniu, ktoré pridalo navyše aj tretí rozmer. Postal 2 je medzi hráčmi skutočnou legendou. Hlavnou postavou je Postal Dude, ktorý si žije v karavane v mestečku Paradise. Hra vám už od začiatku dáva akú-takú voľnosť pohybu sa po meste a k tej voľnosti patria samozrejme aj zbrane. Opäť sa dostávame k brutalite, neskutočnému množstvu krvi prelievania a taktiež čiernemu humoru. Postal 2 je pre mnohých číra nechutnosť v hernej podobe, a pre iných zase obrovská zábava. Hra ponúka veľké množstvo zbraní, či už pištolí, samopalov, ale nechýba ani paralyzér, lopata a mnoho ďalšieho vybavenia na zabíjanie. Ak vám to nestačí, hra vám ponúkne aj možnosť vymočiť sa na ľudí, nadávať im, či použiť mačku ako tlmič. Iróniou pritom je, že vám zabíjanie nijak nevnucuje a hru môžete dohrať aj bez jediného zabitia.

3. Soldier of Fortune 2: Double Helix

V Soldier Of Fortune 2: Double Helix sa vžijete do postavy člena špeciálnej jednotky, ktorého vedenie využívalo na tiché operácie. Príbeh nehral veľmi dôležitú úlohu, ale hru spestrovala predovšetkým všadeprítomná krv a brutalita. Ak by mala mať séria Soldier of Fortune vlajku, tak by bola zrejme celá červená. Aj v Soldier of Fortune si do rúk vezmete obrovské množstvo zbraní, ktoré budete využívať k násiliu a nehoráznym vraždám. Odtrhnuté končatiny, či vnútornosti všade naokolo, sú v tejto hre na bežnom poriadku. Soldier of Fortune mal v danej dobe jedny z najprepracovanejších gore efektov vôbec a autori sa ich vôbec nebáli použiť.

4. Dead Space

V roku 2008 nás EA príjemne prekvapil zaujímavým sci-fi hororom s názvom Dead Space. V hre sa ocitáme v roli Isaaca Clarka, systémového inžiniera ktorý sa snaží opraviť poškodené komunikačné zariadenie na opustenej vesmírnej lodi USG Ishimura. Lenže loď nie je ani zďaleka opustená a začína sa boj o vlastný život. Hra dokáže zaujať pomerne zaujímavým príbehom, atmosférou, no, samozrejme, i hrateľnosťou plnou šťavnatej brutality. Aj Dead Space patrí medzi hry, ktoré sa môžu pochváliť nekonečným tokom krvi a obrovským množstvo odtrhnutých končatín. Ale na obranu vývojárov – v hre neporcujete živých ľudí ale zmutovaných Nekromorfov.

5. Ninja Gaiden 2

Našu prvú päťku uzavrie titul Ninja Gaiden 2. Práve v roku 2008 herné štúdiu Team Ninja prinieslo rúbačku Ninja Gaiden 2. Už z prvých videí bolo vidieť, že sa môžeme tešiť na brutalitu vo veľkom štýle a autori rozhodne nesklamali. Ninja menom Ryu Hayabusa sa v nej brodí levelmi s množstvom nepriateľov v spoločnosti zbraní ako sú rôzne šable, katany a meče s poriadne nabrúsenými čepeľami. Príbeh nie je zlý, avšak hra vyniká najmä svojou vysokou obtiažnosťou a bojovým systémom. Ninja Gaiden 2 rozhodne nie je pre každého, avšak kto má rád hry ako Devil May Cry alebo God Of War, tak si môže prísť na svoje.

6. Shadow Warrior

Vývojári Flying Wild Hog si pre nás v roku 2013 pripravili zaujímavú FPS akciu s názvom Shadow Warrior, ktorá je vlastne rebootom pôvodnej hry z roku 199. V hre sa ujmete hlavného hrdinu menom ninja bojovníka Lo Wanga, ktorého úlohou je získať ninja meč Nobitusura Kageho. Avšak cestou za získaním tohto meča nie je jednoduchá a vedie cez hordy nepriateľov v podobe nielen ľudí, ale i rôznych démonov. Pochopiteľne, v hre nie je núdza o krv. Práve naopak, užijete si ju až do sýtosti, čo nakoniec môžete posúdiť i sami.

7. Dead Island

Zaradenie Dead Island do nášho výberu vás pravdepodobne neprekvapí. Poľské štúdio Techland nám v roku 2011 prinieslo naozaj zaujímavú zombie akciu z pohľadu prvej osoby. Krásny ostrov, teplé počasie, nádherné pláže, no všade navôkol hromada zombie, ktorý vám neustále narušujú všadeprítomnú idylku. Aby ste sa im mohli brániť, k dispozícii našťastie máte širokú škálu zbraní, a to nielen nablízko. Avšak pozor, tak ako sa míňa munícia do strelných zbraní, tak sa opotrebovávajú aj tie chladné a poslúžia vám len na istý čas. No rozhodne si s nimi užijete dostatok zábavy.

8. Bulletstorm

Vývojári Epic Games a People Can Fly nám v roku 2011 priniesli FPS s názvom Bulletstorm. Názov Bulletstorm – teda akási “búrka nábojov” je naozaj výstižný. V hre si zahráte za Greysona Hunta a budete s ním prebíjať cez obrovské množstvo nepriateľov v rôznych podobách. Hra vám ponúka obrovské množstvo zbraní, kde nechýbajú samopaly, brokovnice, pištole či guľomety. Naviac platí, že čím efektnejšie a originálnejšie zabijete nepriateľa, tým viac bodov získate a za ne si následne odomykáte nové zbrane. Ak vám až tak nezáleží na kvalitnom príbehu, ale radšej si zahráte akciu plnú prestreliek a krvi, Bulletstorm určite vyskúšajte.

9. Fallout 3

O hre Fallout by sa toho dalo napísať naozaj mnoho. Akčné RPG, ktoré sme si prvý krát mali možnosť zahrať v roku 2008, síce mnohí skalní fanúšikovia značky Fallout neprijali, ale iní si ho naopak dokázali užiť naplno. Nech už bol Fallout 3 akýkoľvek, ani jeho odporcovia mu nemohli ubrať, že išlo v akcii o naozaj explicitnú záležitosť, ktorá si nebrala servítky pred ústa. Nepriateľov ste mohli likvidovať naozaj rôznymi spôsobmi a odtrhávanie končatín bolo na bežnom poriadku.

10. God Of War III

Ďalšie miesto obsadilo Santa Monica Studio s ich God Of War III. Táto skvelá akčná záležitosť z pohľadu tretej osoby nezaujala len kvalitným príbehom, ale aj svojou hrateľnosťou a násilím. Hlavnou postavou hry je Kratos, bojovník zo Sparty, ktorý si vyrovnáva účty z rôznymi bohmi naozaj svojským štýlom. Vytrhnúť kentaurovi črevá? Odtrhnúť bohovi slnka hlavu? Žiadny problém. Však sa presvedčte sami.

11. Mortal Kombat X

Zabudnúť nesmieme ani na sériu Mortal Kombat a popravde by bolo zvláštne, keby sme neuviedli aspoň jedného zástupcu. Kontroverzie vyvolávali už staré diely, no Mortal Kombat X zachádzal podľa mnohých v prevedení Fatalít naozaj priďaleko. Asi je zbytočné sa o tom rozpisovať, keď si vybrané z nich môžete  vychutnať v priloženom videu. Je veľa bojových hier, ale len v máloktorých uvidíte ľudské orgány pekne zblízka. A Mortal Kombat X je jednou z nich.

12. Metal Gear Rising: Revengeance

O krvi a ľudských končatinách by nám vedeli svoje povedať aj Platinum Games spolu s Kojima Productions. Tí nám v roku 2013 priniesli zaujímavý akčný titul s názvom Metal Gear Rising: Revengeance, v ktorom sme sa ujali cyborga menom Raiden, ktorý ovládal svoju nabrúsenú čepeľ na jednotku s hviezdičkou. Bolo tak len na vás, ako vášho nepriateľa “upravíte”…

Do nášho výberu sa ani zďaleka nedostali všetky hry, ktoré nešetria krvou a brutalitou. Spomenúť môžeme i tituly The Punisher, The Darkness II, Aliens vs. Predator, Splatterhouse, Manhunt 2, The Evil Within, Resident Evil 4, The Left 4 Dead 2 a podobne. Čo by ste do zoznamu zaradili vy?

Komentuj!