Register

A password will be e-mailed to you.

V piatok sa konal pre-launch event konzoly Nintendo Switch. Dostali sme nielen k samotnej konzole, ale aj k štartovacím hrám, ktoré ju budú sprevádzať pri vydaní. Naša redakcia pri tom samozrejme bola a tak vám prinášame pohľad na novú konzolu od Nintenda, na jej technické spracovanie a aj na výkon v hrách.

Zatiahnutá obloha, teploty okolo 5°C a skoré piatkové ráno. Slnko len pomaly začína osvetľovať budovu pražského Kongresového centra pri Vyšehrade. Pri vchode stojí nenápadná tabuľa s prilepeným lístočkom oznamujúca, v ktorom sále sa koná Nintendo event, ktorý by mal začať o 9:00 ráno. Okrem nás tam čaká na vpustenie ešte niekoľko ľudí. Niekoľko Slovákov, Čechov, skupinka poľských novinárov a maďarských maloobchodníkov. Vpúšťajú nás dnu a nesmelo začíname skúšať prvé hry a samotnú konzolu.

Pôvodný plán bol, že ja otestujem bufet a Martin otestuje konzolu, ale z nejakého zvláštneho dôvodu sa tak nestalo. Naša prvá zastávka sa tak konala pri troch minihrách z titulu 1-2-Switch, ktorý ich dokopy obsahuje 28. Titul jasne cieli na večierky a iné párty, čo potvrdila aj ponúknutá slivovica na rozohriatie. Princípom minihier je nedívať sa na obrazovku, ale sledovať buď súpera, alebo svoj ovládač a riadiť sa iba hlasovými pokynmi z konzoly.

Nintendo už raz trafilo do čierneho svojím úvodným titulom Wii Sports a môžeme očakávať, že podobný úspech, relatívny k úspechu samotnej konzoly, bude čakať aj titul 1-2-Switch. Prvá minihra ktorú sme vyskúšali, vás presunie na Divoký Západ, kde sa zúčastníte duelu v kovbojskej prestrelke. Ten, kto po zaznení signálu namieri a vystrelí ako prvý, vyhráva. V druhej minihre vyhráva ten, kto nadojí viac mlieka a tretia minihra spočívala v hádaní počtu guličiek vo virtuálnej krabičke, ktorú simuluje samotný ovládač.

Ďalej sme sa presunuli k Ultra Street Fighter II. Jedná sa o klasický HD remake Street Fightera II s pridaným first-person módom, kde kosíte valiacich sa nepriateľov, no tento režim sme si bohužiaľ nemohli vyskúšať. Zarazili nás však čierne vertikálne pruhy po stranách. Hra tak asi nedokáže využiť plný pomer strán 16:9, ktorý majú klasicky skoro všetky moderné televízory alebo monitory.

Ďalší na rade je Super Bomberman R. Ukázaný nám bol len základný režim, ktorý nijak nevybočuje zo štandardu Bombermana. Jedinou novinkou bolo, že pokiaľ zomriete, môžete jazdiť po okrajoch obrazovky a zhadzovať na hraciu plochu nové bomby. Pokiaľ vaša bomba niekoho zabije, vrátite sa do hry. Vyhráva ten, kto ako posledný ostane na hracej ploche.

Po tomto nám ostávali už len štyri hry, a tak sme sa presunuli k Arms. Ide o boxovaciu hru, kde proti sebe hráte v roli postáv s rukami z pružín. Ako silno udriete pred seba, tak ďaleko vaša postava pošle svoju ruku. K dispozícii máte sadu špeciálnych pohybov a úhybných manévrov. Navigujete a hýbete sa pomocou pohybu ovládačov.

Ešte sme narýchlo vyskúšali Mario Kart 8 Deluxe, ktorý je presnou kópiou Mario Kart 8 pre Wii U, iba s pridanými úrovňami a postavami pre Switch. Jednoduché, zábavné, skrátka Mario kart so všetkým, čo k tejto sérii patrí.

Konečne sme sa dostali k The Legend of Zelda: Breath of the Wild. K dispozícii bola 20 minútovú ukážku z hry. Je vidieť, že autori si dali záležať na grafickom štýle a grafika s cel-shadingovými prvkami k hre pasuje na jednotku. Aj keď občas narazíte na textúru v nižšom rozlíšení, celkovo je prostredie veľmi pekné. Už len z efektu pohybu trávy sa musia grafickému čipu prehrievať obvody. Bohužiaľ je to však poznať nielen na framerate, ktorý zažíva nepríjemné prepady, ale aj na rozlíšení 900p, ktoré je ešte viac umocnené chýbajúcim anti-aliasingom. Uvidíme, či sa to podarí optimalizovať do vydania, keďže prezentovaná verzia ešte pravdepodobne nebola finálnou. Tak, či onak, čaká nás obrovský otvorený svet, nejaký ten crafting a efektné súboje.

Nakoniec sme si nechali Splatoon 2. Osem hráčov, dva tými a veľa farby. Splatoon má byť pre Nintendo ich prvá profesionálna hra, a tak do nej samozrejme investujú. Mechanika Splatoon 2 ostala rovnaká ako pri prvej časti a vlastne sa skoro nič nezmenilo. Hra však na Switchi beží perfektne, a aj keď jej v 1080p chýba anti-aliasing, udržuje si vysoký framerate a ani raz sme nespozorovali žiadny prepad. Switch sa na konzolu založenú na mobilnej architektúre držal výborne.

Prejdime však k samotnej konzole. Vyskúšali sme si handheld mód, zadokovaný mód, samostatné ovládače v ruke a klasický gamepad. Prvé, čo si všimnete je, že ovládacie prvky Joy-Con ovládačov sú neskutočne malé. Pre niekoho s veľkými rukami to bude problém. Každý Joy-Con má vlastnú batériu a nie vždy sa vybíjajú rovnako. Môže sa tak stať, že musíte nabiť jeden Joy-Con, zatiaľ čo druhému ostáva ešte dosť baterky. Keďže ovládače sú malé a musí sa do nich vôjsť baterka, doska a mechanické prvky, musel sa použiť mobilný vibračný motorček. Vibrácie sú tak len veľmi jemné a občas pôsobia neprirodzene. Dockovanie konzoly, ako aj prichytávanie ovládačov však funguje bez problémov. Držia pevne, no zároveň netreba veľa sily na ich oddelenie.

Jemnosť displeja je na dobrej úrovni, za čo však môžu až moc široké rámčeky okolo neho. Displej je tým pádom až príliš malý na veľkosť samotného zariadenia. V dnešnej dobe to neskutočne bije do očí. Switch má smozrejme aj tendenciu sa poriadne zahriať, koniec koncov, konzola má na vrchu výpusť z pasívneho chladenia, takže sa počíta so zahrievaním. Nikdy to však nebolo nepríjemné, takže sa nemusíte báť že by ste konzolu neudržali v ruke kvôli páleniu. Váha Switchu tiež nie je vysoká, a tak ani po dlhšej dobe držania nebudú vaše ruky unavené.

Switch je dobre prepracovaný a úprimne, má obrovský potenciál. Kameň úrazu je však jeho vysoká štartovacia cena. Tá sa pohybuje okolo 330 € za verziu s dockom bez hier. Pre porovnanie, za 250 € dostanete Xbox One S, alebo PlayStation 4 rovno v bundle s hrou. Switch má navyše veľmi malú vnútornú pamäť a počítajte tak s ďalšou investíciou do poriadnej pamäťovej karty. Uvidíme, ako sa Nintendu podarí launch. Pomôcť počiatočným predajom môže aj Minecraft, alebo rôzne indie hry. Pokiaľ bude mať konzola úspech, mohli by sme sa dočkať ďalších skvelých titulov.

Komentuj!