Register

A password will be e-mailed to you.

Virtuálna realita čoraz výraznejšie preniká aj do herného odvetvia a vy ako cieľový spotrebiteľ máte už teraz na výber viacero variant. Tie samozrejme závisia aj od toho, akú hernú platformu preferujete, no my sa v krátkosti pozrime na PlayStation VR. Oplatí sa?

Pokiaľ vás viac zaujímajú technické špecifikácie, v tom prípade vás odporučím na náš starší článok nazvaný Test virtuálnej reality. V tomto článku sa naopak zameriam na toto zariadenie z pohľadu klasického konzumenta a prevažne PC hráča. A hneď prejdem rovno k veci. Ak si priamo porovnáme Oculus Rift, HTC Vive a PlayStation VR, vyjde nám z toho jedna podstatná vec. Virtuálna reality od Sony je nesporne najlacnejšou možnosťou a zatiaľ kým PC užívatelia potrebujú na vychutnanie virtuálnej reality poriadne železo, Sony na vás po stránke hardwaru zďaleka nekladie také nároky a vystačíte si aj so “staršou” konzolou. To je zatiaľ nesporná výhoda Sony oproti konkurencii. Okrem samotnej PS4 budete budete potrebovať headset Playstation VR a PlayStation kameru. Prepojiť konzolu s virtuálnou realitou zrejme nebude pre žiadneho jej vlastníka problémom, no subjektívne musím poznamenať, že z pohľadu PC hráča som trochu tápal.

ps-vr-featMenším problémom pre niekoho môže byť pomerne veľké množstvo káblov, i keď vyložene nehrozí, že by ste sa do nich mali zapliesť. Vypichnúť musím i spomínanú PlayStation kameru. Tú totiž musíte umiestniť na adekvátne vyvýšené miesto a do adekvátnej vzdialenosti, no i pri dodržaní týchto požiadaviek sa môžu sem-tam objaviť problémy s pozorovacím uhlom. Tento menší problém hlásili viacerí uživatelia, no ja som na nič podobné počas doby testovania našťastie nenarazil. Samotný headset je o niečo ťažší, ako ponúka konkurencia, no ponúka sa otázka, či to brať ako zápor. Po nasadení na hlavu som ho síce vnímal pomerne výrazne, no nedá sa mi povedať, že by pôsobil vyložene nepohodlne. Môžete si ho i sami nastaviť, aby vás príliš netlačil, alebo aby k vám zospodu neprenikalo svetlo. Väčším problémom bude zrejme nájsť tu ideálnu polohu, v ktorej by ste videli ostrejšie a s týmto som sa osobne potýkal aj ja. Avšak všetko je to len o zvyku a akonáhle sa však naplno ponoríte do nejakej hry, prestanete vnímať všetky potenciálne nedostatky a uvedomíte si nesporné výhody tohto zariadenia. Čo som napríklad otestoval?

Resident Evil VII ‘Kitchen’ Demo – Ide iba o krátku 5 minútovú upútavku na siedmy Resident Evil, s minimálnou interakciou. V zásade sa môžete väčšinu času akurát obzerať okolo seba, pričom vaša postava celý čas sedí spútaná na stoličke. Kuchyňa v ktorej sa ocitáte, pôsobí patrične nepríjemným dojmom a navyše sa vôkol vás začnú veľmi rýchlo diať neveľmi príjemné veci. Už toto krátke Kitchen Demo prináša poriadny adrenalín a na rovinu treba povedať, že nejde o nič pre slabšie povahy. Virtuálna realita totiž celý hororový zážitok neuveriteľne zosilňuje a po skončení vám môže srdce búšiť ešte istý čas.

resident_evil_7_kitchen_demo-2Driveclub VR – Driveclub bol vydaný na PS4 ešte v roku 2014, no a koncom minulého roka sme sa dočkali aj VR verzie. Ak vás zaujíma, čo nové priniesla, tak vedzte, že okrem pridania podpory pre virtuálnu realitu skoro nič. A ak sa aj niečo sa zmenilo, údajne smerom k horšiemu, ako napríklad výraznejší posun smerom k arkádovej hrateľnosti. Trochu prekvapí aj absencia nastavenia počasia, ale priaznivci rýchlych vozidiel si môžu i tak prísť na svoje. Najzaujímavejší je pochopiteľne pohľad z kokpitu, kde sa cítite, akoby ste naozaj sedeli v skutočnom aute, aj keď nie každému môže prísť ideálny z hľadiska prehľadu na trati. Otázne je však, ako dlho pri hre vydržíte, nakoľko z neustáleho natriasania, vám časom môže prísť zle.

driveclubtmUntil Dawn: Rush of Blood – Rush of Blood je spin-off k úspešnému hororu Unitil Dawn a v podstate ide o klasický on rail shooter zasadený do hororových kulis. Kým za normálnych okolností by podobne ladená hra zrejme rýchlo zapadla, pridanie VR podpory z nej činí omnoho zábavnejší a zapamätateľnejší titul. Naviac ho zdobí bezproblémové ovládanie a atmosféra funguje tak, ako má. Ak sa však už teraz tešíte, až si to vyskúšate sami, mali by ste vedieť pár dôležitých informácií – prepojenie s pôvodným Until Dawn je len minimálne a dĺžka sa pohybuje okolo hodiny a pol. To je vcelku málo, no aspoň si môžete následne vylepšovať skóre.

until-dawn-rush-of-blood

Resident Evil VII Teaser Demo: Beginning Hour

Vyššie spomínaná ochutnávka na siedmy Resident Evil bola iba pasívnou záležitosťou, no klasické demo, ktoré po poslednej aktualizácii dostalo podporu VR, to je iná káva! Už v klasickom režime má demo výbornú atmosféru, no s VR headsetom sa zážitok mnohonásobne zintenzívni. Dalo by sa povedať, že Resident Evil VII: biohazard je aktuálne to najlepšie, čo sa na VR dá zahrať, avšak pozor, toto nie je pre slabšie povahy.

Resident Evil VII biohazard

Okrem týchto hier som ešte vyskúšal tituly RIGS: Mechanized Combat League, Hustle Kings VR, Tumble VR, Super Stardust Ultra VR a VR Worlds, avšak na tie sa pozrieme v ďalšom článku, ktorý bude venovaný priamo hrám. Väčšinou však ide o menšie hry, ak nepočítam RIGS.

playstation_vr

Pravdou je, že stále ani zďaleka nevychádza toľko titulov určených pre virtuálnu realitu a väčšinu známych herných sérií medzi nimi nenájdete. To sa môže do budúcna zmeniť a ako príklad môžeme uviesť napríklad i Resident Evil VII: biohazard, ktorý vyšiel tento tyžden. Tento titul má potenciál k tomu, aby naštartoval väčšiu VR podporu pre známe značky, no to ukáže až budúcnosť. To však neznamená, že VR exkluzívne tituly nemajú čo ponúknuť. Mnohé z nich sa síce kvalitou nemôžu rovnať bežnej hernej špičke, no o to sa nakoniec ani nesnažia. Ich najväčší klad je pochopiteľne niekde inde a to v dokonalom sprostredkovaní herného zážitku. Je ozaj rozdiel, keď niečo sledujete pasívne na obrazovke, ako keď si to defakto prežívate na vlastnej koži.

Osobne si myslím, že ešte trochu potrvá, kým sa virtualna realita stane bežnou súčasťou domácností. PlayStation VR každopádne prináša pomerne silný zážitok a pokiaľ patrite ku majiteľom PlayStation 4 a virtualna realita vás láka už dlho, z tohto pohľadu nie je čo riešiť. Osobne by som ju mohol pokojne doporučiť aj PC užívateľom s patrične silným žalúdkom a to hlavne z dôvodu relatívne nízkej ceny a technologickej nenáročnosti. K dokonalosti jej toho chýba ešte čo-to chýba, nakoľko je v samotných začiatkoch, ale z pohľadu pomeru cena/kvalita jej objektívne nemám čo vytknúť.  No či sa vám to oplatí kúpiť, musíte vedieť iba vy sami.

Komentuj!