Register

A password will be e-mailed to you.

Na našom webe sme si predstavili už takmer celú sériu herných headsetov od Creative s prívlastkom Sound Blaster. V dnešnej recenzii si predstavíme vrcholový model, ktorý nesie označenie Sound BlasterX H7. V čom je tento model iný ako H5ka? Oplatí sa vlastne priplácať voči lacnejšiemu variantu? Na to si odpovieme v recenzii.

Ako som už spomenul, produktovo sa Creative Sound BlasterX H7 radí medzi high-end, aspoň teda vo svete herných headsetov. Nenasvedčuje tomu však balenie samotného produktu, ktoré je s H5tkou takmer identické (alebo úplne identické). Toto však nie je zlá vec, opak je pravdou. Elegantné balenie je pre audio-filov a tak oceňujem myšlienku ušetriť na balení a zamerať sa na podstatnejšie veci. Ak ste čítali našu recenziu na Creative Sound BlasterX H5 určite už viete, že sa nám headset veľmi pozdával. Niet sa čomu čudovať, že aj dnešná recenzia bude nesená v podobnom tóne. Creative Sound BlasterX H7 prinášajú však čosi navyše, čo však automaticky neznamená, že je to pre túto modelovú radu plusom.

Balenie

Slúchadla k vám prídu zabalené v prapodivnej plastovej škrupine. Tá je na prednej časti priehľadná, vďaka čomu má zákazník už vo výklade nákupného centra priamy zrakový kontakt s tovarom, ktorý si ide zakúpiť. Môže sa to zdať ako maličkosť, no v praxi je skutočne príjemné mať možnosť vizuálne si prezrieť tovar ešte pred kúpou. Produktové fotografie totižto nie vždy plne korešpondujú s realitou a väčšinou sú prikrášlené vo Photoshope.

Box_BlasterX_H7

Škrupina je plastová a poriadne tuhá. Šanca, že sa headsetu pri preprave čokoľvek stane, je nulová. Najhoršie možné poškodenie, ktoré sa môže stať je maximálne to, že škrupina praskne. A presne na to tam je, aby pri tom, keď budú chlapci od pošty hrať s vaším balíčkom od obchodníka na depe futbal, praskol obal a slúchadlá zostali nepoškodené. Dobrá práca Creative, takýto prístup sa mi páči. V balení okrem samotného headsetu nájdeme odpojiteľný mikrofón, USB kábel a multilingválnu literatúru.

Meniče

Produkt je osadený dvojicou elektro-magnetických meničov o priemere 50 mm. V rámci trhu sa jedná o pomerne štandardnú veľkosť meniča a i keď patrí k tým väčším, konkurencia v rámci tejto cenovky ponúka podobný až rovnaký parameter. Veľkosť meniča je však veľakrát nepodstatná. Dôležité predsa je ako to hrá, nie?

Parametre meniča sú nasledovné:

Priemer: 50mm FullSpectrum

Citlivosť: 118dB/mW

Uvádzaná citovosť naznačuje, že slúchadlá budú hrať skutočne nahlas, a to z každého jedného zdroja, ku ktorému ich pripojíte. Táto vlastnosť je headsetom vlastná. Ak by sa jednalo o hudobné slúchadlá, určite by prekážala vyššia citlivosť. V tomto prípade má menič tendenciu prenášať a zosilňovať rôzne ruchy zo zvukovej časti PC či MACu. Tento nedostatok sa dá čiastočne upraviť nižšou citlivosťou meniča. V tom prípade je však problém s vybudením samotného meniča. Vo svete headsetov je to teda v poriadku a dôvody osadenia citlivého meniča sú jasné. Vysoká hlasitosť.

Čo sa týka samotného zvukového prednesu, ten je vďaka integrovanému D/A prevodníku so zosilňovačom variabilný. Tým myslím že prednes meničov je priamo závislý od nastavenia integrovaného D/A prevodníka. Pri teste som experimentoval s rôznymi nastaveniami, no o tom viac v sekcii o softvér. V tejto sekcii budem hodnotiť prednes samotných meničov s vypnutými „vylepšeniami“, ktoré Creative H7 pribalil do chomúta. Hodnotenie rozdelím na hry, hudbu + filmy.

LS_BlasterX_H7_MoodShot

Hry

Pri headsete je dôležité, aby osadené meniče ponúkli vysokú dynamiku, dostatočnú hlasitosť, no hlavne perfektnú priestorovú orientáciu. Kvalitný prednes či nadupané basy sú len pekným bonusom. A toto všetko vám ponúka Sound BlasterX H7 ako sa hovorí „out of the box“.

Samotné meniče sú ladene skôr na neutrálny prednes. Ak sa však vyhráte s dostupnými možnosťami v rámci ovládačov, viete slúchadlá okamžite pretransformovať zo skôr analytických na zábavné. Vďaka použitiu kvalitného meniča a softvérom ovládaného D/A prevodníka sa zmeny do určitej miery prejavujú bez podstatného poklesu kvality prednesu. Všetko má však svoj limit a aj H7 sa dá bez väčšieho úsilia „vylepšiť“ nastaveniami tak, že totálne zdegradujete kvalitu prednesu.

Použiť teda pri hrách ponúkané efekty, ekvalizér, crystalizér, scout mód a iné? Určite to skúste, ale s mierou. Ak vám aspoň trocha záleží aj na výslednej kvalite a hodnovernosti prednesu, s nastaveniami sa treba držať na uzde (rozumej, nie je dobrý nápad vypeckovat EQ o +6 db na polovici celého spektra, ak však pridáte kde-tam povedzme +2db, slúchadlá to zvládnu takmer bez poklesu kvality prednesu).

Creative Sound BlasterX H7 sa teda skutočne hodia na hranie hier, ponúkajú skvelú priestorovú orientáciu, ktorú možno ešte rozšíriť za pomoci integrovaného softvéru. Meničom taktiež nechýba dynamika a s hlasitosťou problém taktiež nebude. Ak by sa vám zdalo, že slúchadlá produkujú menej basu ako ste zvyknutí, stačí zamieriť do ovládacieho panelu a pokojne pridať +2db na nízke frekvenčné pásmo. No a pre pravých bassheadov Creative integroval do softvéru aj špeciálny regulátor výhradne pre bas. Ten treba však dodatočne aktivovať a jeho použitie už výraznejšie skresľuje prednes. Používať ho treba teda s mierou.

Hudba + filmy

Hneď na úvod dávam do pozornosti fakt, že ak si chcete na týchto slúchadlách užiť hudbu a film v čo najvyššej kvalite, vykašlite sa na zlepšováky a skúste slúchadla používať v natívnom stave. Meniče ma prekvapili pomerne neutrálnym naladením, čo skvelo hrá do karát milovníkom vernej reprodukcie. Taktiež to otvára možnosť miernej manipulácie frekvenčnej odozvy za použití pribaleného ekvalizéra bez väčšej straty kvality. Ako som už spomenul, tu sa však treba držať na uzde.

Celkovo ponúkajú H7 od Creative príjemný skôr neutrálny prednes so slušnou dávkou dynamiky a dostatočnou hlasitosťou. Napriek označeniu FullSpectrum, ktorým sa hrdia osadené meniče, si neodpustím kritiku na mierne utopené stredné frekvenčné pásmo. Na toto má však Creative vo svojom softvéri tlačidlo s popisom dialog plus…

Ťažko to okomentovať inak ako slovami: so slúchadlami si spravíte čo chcete a budú hrať tak, ako si ich nastavíte. Na jednej strane to znie úplne skvelo, takýto prístup však pomerne skoro naráža na limity, v ktorých sa môže pohybovať. Ak chcete skutočne zachovať vernosť prednesu, je takmer nutné, aby ste postupovali opatrne a po malých krokoch. Aj napriek možnosti masívneho nastavenia nespravíte zo slúchadiel super lineárne slúchadlá na profesionálny odposluch. Taktiež z nich nespravíte prebasované slúchadlá. Jednoducho možnosti modifikácie sú, je ich neúrekom, ale ak nechcete sprzniť nahrávku na nepoznanie, musíte akceptovať technologické limity.

Mikrofón

Skvelé na dodávanom mikrofóne je, že je odpojiteľný. Toto je skutočne niečo, čo ocení nielen hráč, ale hlavne užívateľ, ktorý chce používať headset aj čisto ako slúchadlá. Ak ste už niekedy v minulosti vlastnili headset, určite vás neustále pripojený mikrofón vyrušoval. Pri Creative Sound BlasterX H7 stačí mikrofón doslova odtrhnúť od mušle a v rámci sekundy máte z plnohodnotného headsetu plnohodnotné slúchadlá.

61exZKvQI6L._SL1000_

Osadený mikrofón ponúka samozrejme modernú dávku vymožeností. Medzi základné patrí potlačenie, respektíve redukcia okolitého hluku. Pridávajú sa nastavenia z ovládačov, ktoré vám ponúknu modifikáciu spracovania vášho hlasu. Môžete teda napríklad znieť ako mimozemšťan na svojom tímovom teamspeaku. Síce je táto funkcionalita zábavná asi prvých 30 sekúnd používania a následne ju už nikdy pomimo demonštrácie asi nezapnete, ale veď prečo to nemať k dispozícii, no nie?

Čo je však dôležité je kvalita samotného mikrofónu. Tu musím konštatovať, že mikrofón je na úrovni a určite nebudete patriť k tým, ktorým na teamspeaku neustále prizvukujú, že ich nie je počuť. Oceňujem aj skvelo fungujúce potlačenie/filtráciu okolitého hluku. Ak máte napríklad v miestnosti pustený televízor, vaši spoluhráči o ňom takmer nebudú vedieť. Celkovo teda spokojnosť.

Softvér

Prečo je v tomto prípade softvér taký dôležitý? Ide o to, že slúchadlá okrem možnosti softvéru oproti nižšiemu modelu H5 neponúkajú absolútne nič. Áno, trochu trepem, nie je to až taká úplná pravda, no v podstate sa jedná o identické slúchadlá.

Ako som už viac krát v recenzii spomenul, tento headset bude tak dobrý, respektíve tak zlý, ako si ho nastavíte. Celý headset je postavený okolo dodávaného softvéru s názvom Sound BlasterX Acoustic Engine Pro. Pod divokým názvom sa skrýva ovládací panel. V ňom je umiestnených niekoľko záložiek. Nastavení je skutočne neúrekom.

61gcYeUOheL._SL1000_

V záložke Acoustic Engine môžete manipulovať s nastavením surroundu (virtualizácia priestoru), Crystalizéru (ekvalizér zameraný na zvýraznenie nízkych a vysokých frekvencií – skvelé do filmov s dostatočne hlasným dabingom), nechýba však ani nastavenie basu, ktorý si odnáša vlastný ovládací prvok. V tomto prípade môžete okrem zapnutia a vypnutia samotného nastavenia (ktoré je dostupné pre všetky „vylepšováky“ zvuku), nastaviť aj deliacu frekvenciu, do ktorej sa bude tento ekvalizér aplikovať. Posledná dvojica nastavení nesie názov smart volume (možnosť nastavenia hlasitostného limitu pre tri rôzne scenáre – normál, hlasné, noc) a Dialog Plus (preferuje frekvencie stredného pásma reči, čo v konečnom dôsledku dovoľuje presnejšiu a artikulovanejšiu reprodukciu ľudského hlasu).

Creative pribalil headsetu aj niečo, čo nazýva X-Plus. Toto nastavenie integruje, podľa výrobcu citujem, „… niekoľko prednastavených audio profilov pre populárne súťažné tituly ako Counter-Strike: GO“. Creative toto nastavenie ponúka ako čosi, čo hráč v nastaveniach zvolí a softvér sa postará o celú konfiguráciu enginu tak, aby ponúkol čo možno najlepší zvuk. Samozrejme to záleží od konkrétnej hry. V takom CS: GO vás bude pravdepodobne zaujímať hluk chodenia nepriateľov (footsteps), v League of Legends to bude niečo iné a pod.. V praxi to prekvapivo funguje. Stačí zvoliť CS: GO a ako hráč si rozhodne polepšíte. Osobne však nepreferujem takýto „hw cheating“, ktorý je síce plne povolený, no osobne som zvyknutý na natívny zvukový prejav hry a jeho zmena mi prekáža. Áno, v konečnom dôsledku budete so zapnutým X-Plus počuť nepriateľa jasnejšie/skôr, no nie je to nič pre mňa. Ale veď skúsiť treba, tak smelo do toho. Niekomu takéto nastavenie určite sadne a nečudoval by som sa, keby ho používali aj niektorí vrcholoví hráči.

No a aby som nezabudol, k dispozícii je aj tzv. Scout Mode. Tento vám dovolí počuť nepriateľa zo skutočne veľkej diaľky. Opäť to funguje a opäť to bude čisto na užívateľovi, či mu to sadne alebo nie.

Dizajn a konštrukcia

Čo sa dizajnu týka, som nesmierne rád, že môžem konštatovať nasledovné: Creative nevymýšľal a vsadil na istotu. Dizajnovo sa headset nesmierne ponáša na skoršie modely od Beyerdynamic. Creative používa rovnaké zavesenie mušlí, konštrukciu mechanizmu na nastavenie hlavového mosta, no a tentokrát nechýbajú ani rokmi žiadané naklonené meniče, vďaka čomu môže mať náušník konečne ergonomickejší tvar. Poďme ale pekne postupne.

Product_BlasterX_H7

Hlavový most je vystužený bielym páperím. Toto zabezpečí príjemné usadenie headsetu ma hlave hráča. Taktiež vďaka výstuži dokážete mať slúchadlá na hlave podstatne dlhšie a bez pocitu nekomfortu. Povrchová úprava v podobe umelej kože zabezpečí trvanlivosť krytia výstuže hlavového mostu. No a v neposlednom rade to vyzerá celkom prémiovo.

Meniče sú k hlavovému mostu prichytené za pomoci kovových kotvičiek. Do hlavového mostu ústia v jednom kuse, kde vďaka osadenému mechanizmu môžu kotvičky cestovať po kolajničke, ktorá je súčasťou hlavového mosta. Toto riešenie je extrémne populárne a rokmi overené. Aj preto považujem za skvelé, že sa Creative nesnaží o objavenie teplej vody, ale jednoducho kopíruje to, čo je dobré.

Čo sa týka samotných slúchadiel, menič je osadený v plastovom puzdre. Miesto pre osadenie samotného meniča je vyosené, čo v konečnom dôsledku prináša natočené meniče tak, aby smerovali nie kolmo voči hlave poslucháča, ale kolmo voči zvukovému kanáliku v uchu. Použité náušníky pôsobia kvalitne. Koža je samozrejme falošná, inak by ste sa za headset nedoplatili a úprimne, praktický rozdiel je až na trvanlivosť takmer žiaden. Náušníky sú pohodlné, prítlak slúchadiel je vďaka nim na akceptovateľnej úrovni, a to je hlavné.

Mikrofón, ktorý je pripojený k ľavej mušli, možno jednoducho odpojiť od tela slúchadiel bez technického zásahu. Žiadne skrutky a podobne. Jednoducho mikrofón vytiahnete z mušle a hotovo. Rovnako jednoducho ho môžete znova pripojiť. Mikrofón je flexibilný. Vďaka tomu sa dá jednoducho nasmerovať na ústa, či od úst hráča podľa potreby.

439546

Poďme sa ešte narýchlo pozrieť na ovládací prvok, ktorý nájdeme na kábliku slúchadiel. Tento ovládač integruje niekoľko súčastí.

  • Rotačný ovládač hlasitosti
  • Tlačidlo pre play/pause
  • Micro-USB konektor
  • 3,5 mm konektor
  • Dvojpolohový prepínač na vypnutie/zapnutie mikrofónu

Product_BlasterX_H7_Remote

S týmto ovládacím prvkom mám hneď niekoľko problémov.

  1. Rotačný ovládač hlasitosti pri headsete tejto cenovky a kategórie? Vážne Creative? Najlacnejšie a najporuchovejšie riešenie na trhu v high-end headsete – tak toto vážne, že nie. Obyčajný rotačný potenciometer je skutočne to najhoršie, na čo môžete zapojiť reguláciu dvojice kanálov. A keďže sa jedná o slúchadlá, predpokladáte, že ľavý kanál by mal hrať rovnako hlasno, ako ten pravý. Toto sa pri maximálnej hlasitosti (teda nastavenia potenciometra na minimálny odpor = potenciometer sa v praxi takmer obchádza) aj deje, ale akonáhle čo i len minimálne potočíte týmto nástrojom Satana, ktorý sa nikdy nemal do sveta audio techniky dostať, budete jasne a zreteľne počuť, že súbeh kanálov stojí za starú belu a jeden kanál bude hrať hlasnejšie ako druhý. Ponaučenie? Pre hráča – nepoužívajte tento prvok, hlasitosť sa dá regulovať aj softvérovo bez toho, aby vám to rozbilo súbeh ľavého a pravého kanálu. Pre výrobcu – nepoužívajte rotačný potenciometer priamo zapojený v ceste signálu. Jedným dychom dodávam, že tento prvok osádza aj konkurencia a teší sa pomerne veľkej popularite, čo je samozrejme škoda.
  2. Rozumiem, prečo výrobca osadil plne odpojiteľný ovládací panel na kábel slúchadiel. Je skvelé môcť slúchadlá zapojiť buď cez USB, alebo za pomoci tradičného 3,5 mm jacku. Čomu však trocha nerozumiem je fakt, že prečo výrobca použil micro-USB konektor. V praxi sa mi niekoľko krát stalo, že sa mi podarilo pri zaobchádzaní so slúchadlami kábel zo vstupu vytrhnúť. Nestalo sa samozrejme nič, no po čase aj zarážky na kábliku povolia, a tak sa môže stať, že káblik už nebude v konektore držať ako má. No a ak odpálite, poprípade nejakým spôsobom zlomíte tento konektor, zrazu máte z H7 len H5.
  3. Absolútne mi uniká pointa jediného play/pause tlačidla na hernom headsete.

Dizajnovo sa slúchadlá môžu hrdo postaviť do radu ďalších xy modelov, ktoré vyzerajú podobne, až rovnako. Nič špeciálne sa tu nedeje, slúchadlá vyzerajú dobre, a to je asi tak všetko, čo k dizajnu môžem napísať.

Konektivita

K čomu teda viete Creative Sound BlasterX H7 pripojiť? Headset je podľa špecifikácie kompatibilný s PC, MACom, PS4 a Xbox One. V poslednom prípade headset pripojíte len cez analógový vstup (3,5 mm jack). Je totálne scestné kupovať H7, ak headset plánujete využívať primárne na Xboxe. Ak by ste náhodou chceli, odporučím, vezmite si H5. Na Xboxe sa žiadne pripojenie cez USB nekoná, a tak zostanete úplne odrezaný od digitálnej funkcionality headsetu.

pdt-mhl-h7

K PC môžete headset pripojiť cez USB, no rovnako bude fungovať pripojenie do 3,5 mm jack konektora akejkoľvek zvukovej karty PC, notebooku či MACu.

Záver

Neviem sa zbaviť pocitu, že Creative Sound BlasterX H7 vznikli kombináciou slúchadiel Creative Sound BlasterX H5 a D/A prevodníka Creative Sound BlasterX G1. Nevnímam to ako negatívum, skôr je to opačne. Ocenil by som, aby aj konkurencia vydávala takéto „bundle“ slúchadiel s D/A prevodníkom a integrovaným slúchadlovým zosilňovačom. Ak sa pozrieme na cenovku, hneď je jasné, že ak by zákazník zvažoval kombo povedzme H5 + G1, preplatil by voči čistým H7. Má teda model s označením Creative Sound BlasterX H7 miesto na trhu? Samozrejme má! Ak však vlastníte kvalitnejší D/A prevodník s integrovaným slúchadlovým zosilňovačom, ktorý nebodaj ponúka aj viaceré vstupy, skutočne sa vám ani pri najmenšom neoplatí investovať do H7, v porovnaní s H5.

Graf ceny produktu Creative Sound Blaster X H7 poskytuje server Heureka.sk

Ak však hľadáte, ako správny hráč dobrý headset s odpojiteľným mikrofónom, kvalitným prednesom a v neposlednom rade obrovským množstvom nastavení, Creative Sound BlasterX H7 by nemal minúť váš hľadáčik. Modelová rada H zo série Sound BlasterX od Creative sa totiž skutočne vydarila a či už siahnete po H5 alebo rovno po najvyšších H7, sklamanie sa určite nedostaví.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX H7 – Skutočne výnimočný headset?
Headset Creative Sound Blaster X H7 je naozaj vynikajúci produkt, ktorého však chybičky neobišli. V konečnom dôsledku však nejde o nič skutočne závažné, takže ak hľadáte produkt z high-end kategórie, headset H7 môže byť tou správnou voľbou.
Pozitíva
  • Kvalitný zvuk
  • Možnosť prispôsobenia zvukového prednesu
  • Integrovaný D/A prevodník
Negatíva
  • Rotačný ovládač hlasitosti
  • Pripojiteľnosť k Xboxu One iba cez analóg
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!