Register

A password will be e-mailed to you.

Všetci sme sa tešili na to, kedy Nintendo využije potenciál Maria na mobilných zariadeniach. A konečne sme sa dočkali. Titul Super Mario Run si berie herné techniky zo Super Maria, grafiku zo Super Mario Galaxy a pridáva prispôsobenie na dotykové obrazovky. Viac-menej mu to aj vychádza na jednotku, no originálneho Super Maria nečakajte.

Recenzovaná verzia: iOS

Dej sa začína odvíjať od momentu, keď vás princezná Peach pozve k sebe na párty, no tú naruší Bowser, ktorý ju ako inak znova unesie. Je len na vás, aby ste ju zachránili. Zápletka teda neprináša vôbec nič nové. Pokiaľ ste niekedy hrali nekonečnú behačku na telefónoch, Super Mario Run vás taktiež neprekvapí. Nie je síce nekonečný, no princíp je podobný, takže bežíte nonstop až do cieľa. Nintendo oprášilo starý princíp prechádzania levelov, zbierania mincí, zašliapávania hríbov a korytnačiek v 2D a dalo tomu nový kabát. Prvé čo vás pri spustení hry zarazí, je nutnosť neustáleho internetového pripojenia, ktoré má zabrániť pirátstvu.

super mario runHerný režim obsahuje tri módy. Tým prvým je klasický Tour mód, kde prechádzate jednotlivé levely. Vždy po troch klasických leveloch následuje jeden boss level. Po prvých troch úrovniach sa vám bude zdať, že je to klasický Super Mario, no v tých ďalších zistíte, že hra využíva rôzne zaujímavé mechaniky. Ako príklad môžeme uviesť level, v ktorom musíte nájsť správne dvere, aby ste sa z neho dostali, alebo čisto vertikálny level, kde je koniec až úplne hore.

Každá úroveň má zároveň časové obmedzenie, takže pokiaľ ju nestihnete prejsť do časového limitu, hra končí. Keď však náhodou narazíte na nejaký ten hríbik alebo korytnačku, nezúfajte. Hra vám do každého levelu nadelí zopár “bublín”, ktoré vás zachránia pred prípadnou smrťou a presunú o kúsok dozadu aby ste mohli napraviť svoje chyby. Po prejdení všetkých 24 levelov nakoniec zachránite princeznú, no hra tým nekončí.

super mario runKaždý level môžete prejsť ešte trikrát a pozbierať rôznofarebné mince – ružové, fialové a zelené. Vždy keď pozbierate sadu, dostanete dva lístky, ktoré môžete využiť k prístupu do Rally módu. Ten je zároveň asi najzaujímavejším módom celej hry, pretože vám dovoľuje súťažiť asynchrónne s ostatnými hráčmi po celom svete. Pri súťažení vám budú fandiť obyvatelia Mushroom kráľovstva a pokiaľ vyhráte, pripoja sa k vám aj obyvatelia kráľovstva vášho protivníka. Keď však prehráte, strácate obyvateľov a tí pripadnú vášmu protivníkovi.

Lístky vám samozrejme budú rýchlo dochádzať, takže budete nútení prechádzať Tour levely, ktoré sú však ako inak platené. A cenovka 10 € rozhodne nie je málo, pričom na vyskúšanie dostanete len prvé tri úrovne. Samozrejme, že môžete skúsiť bonusový level, ktorý sa vám otvorí každý deň. Ale zisk jedného lístku, ešte k tomu s pravdepodobnosťou 50% nie je žiadnou výhrou. Čím viac obyvateľov si pre svoje kráľovstvo ukoristíte, tým vyšší bude váš level a tým lepšie vylepšenia si pre svoje kráľovstvo môžete kúpiť.

smr

Posledný, tretí herný mód je výstavba vášho kráľovstva. Bowser totiž pri únose princezny Peach poničil celé kráľovstvo a vy máte za úlohu ho znovu vybudovať. Môžete si nakúpiť domčeky pre vašich obyvateľov, rôzne dekorácie, ale aj špeciálne predmety, ktoré vám dajú nejaký ten každodenný bonus. K dispozícii máte aj obrázok starého kráľovstva, no podoba toho nového je čisto na vás a na vašej predstavivosti.

V skratke platí, že Super Mario Run slušný a zábavný prírastok do Mario série, ktorého však zráža vysoká cena, dočasná dostupnosť iba na iOS a aj dlhodobá nehrateľnosť trial verzie. K tomu má aj priameho konkurenta, ktorým je mobilná Rayman séria, ktorá používa rovnaké mechaniky, ponúka viac levelov, má priaznivejšiu cenovku, i keď je pravdou, že sa nemôže oprieť o až taký kultový status a multiplayer. Pokiaľ ste však fanúšikom Maria, nemali by ste si túto hru nechať ujsť. Pokiaľ ním nie ste a cena 10 € sa vám zdá príliš vysoká, pokojne môžete túto hru vynechať.

mario run

Super Mario Run - konečne mobilný Mario
Mobilný Mario odštartoval svoju kariéru solídnou porciou zábavy, no Nintendo ho priškrtilo prehnanou cenou.
Pozitíva
  • Multiplayer
  • Mario experience
  • Grafický štýl
Negatíva
  • Cena
  • Lístkový systém pre multiplayer
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!