Register

A password will be e-mailed to you.

Zima ako ročné obdobie má najkratšie dni, najnižšie priemerné teploty a veľmi často býva sprevádzaná snehom. Keďže však na našom Slovensku býva snehu čoraz menej, rozhodli sme sa vám zvýrazniť zimnú atmosféru výberom hier, v ktorých dominuje nielen kalendárna zima, ale hlavne sneh, mráz a podobné zimné radovánky. To všetko bez ohľadu na ročné obdobie a prostredie, takže nasledujúci zoznam obsahuje i hry, kde sa môžete pozrieť aj  do fiktívnych fantasy krajín, či na zmrznutú planétu. Čo všetko sa vošlo do nášho výberu 10 zimných hier na dlhé zimné večery, pri ktorého vytváraní sme kládli dôraz aj na žánrovú pestrosť?


1. Never Alone (2014)

Plošinovka Never Alone sa odohráva na miestach, kde sneh a mráz dominujú celoročne, teda na Aljaške. Hra rozpráva o tom,  ako malú domorodú dedinku, ktorú obýva kmeň Inuitov, postihla nekonečná snehová búrka a jediný, kto dokáže všetko vrátiť do poriadku, je malé eskimácke dievčatko a jej zvierací kamarát. Príbeh hry je založený na mýtoch skutočného aljašského národa, takzvaných Inupiaqov. V úlohe mladého dievčaťa Nuny a jej líščieho kamaráta tak neustále putujete po zamrznutej krajine.Snehu a mrazu si tu teda užijete naozaj vrchovato.

never-alone
2. The Thing (2002)

The Thing je akčná survival adventúra, odohrávajúca sa na vedeckej základni v Antarktíde. Do tohto zoznamu sa dostala hlavne vďaka svojej originálnej mrazivej atmosfére Antarktídy. Hra je vlastne neoficiálnym pokračovaním výborného, dnes už kultového hororu s rovnakým názvom, ktorý sa dostal do kín ešte v roku 1982. V hre ste členom vojenskej skupiny, ktorá bola vyslaná na Antarktídu vyšetriť smrť vedcov, ktorí záhadne zahynuli na svojej základni. Počas zisťovania okolností ich smrti, však váš tím narazí na zvláštnu formu života, ktorá si privlastňuje vzhľad organizmov, ktorých zabila a boj o život v nehostinnom prostredí sa môže začať. Počítať musíte aj s tým, že dlhší pobyt vo vonkajších priestoroch na vás nebude mať príliš priaznivý vplyv.

the-thing
3. Blackwell Epiphany (2014)

Blackwell Epiphany je temná duchárska pixel-artová 2D adventúra a konkrétnejšie ide piaty diel série Blackwell. Na svedomí ju má známe štúdio Wadjet Eye Games a ide o ide uzavretie dlhodobej línie, ktorá sa nenápadne prelínala ságou už od prvej časti Blackwell Legacy. V mrazivej zimnej atmosfére tak médium, Rosangela Blackwell, a jej duchovný sprievodca Joey Mallone, ktorí spolu pomáhajú ostatným duchom prejsť sa na druhý svet, zažijú svoj posledný prípad…

blackwel-epiophana
4. Lost Planet 3 (2013)

LOST PLANET 3 je sci-fi hra z pohľadu tretej osoby, odohrávajúca sa na ľuďmi novo objavenej ľadovej planéte E.D.N. III. Hráte v nej za Jima Peytona, ktorý je iba vodičom mecha, určeného na pracovné účely. Jim pracuje pod skupinou NEVEC a hľadá pre ňu na planéte termálne zdroje. Tretí diel série síce obsahuje aj príbeh, ktorý nadväzuje na predošlé dve časti, ale inak je zameraná aj na kooperáciu.  Pokiaľ si chcete hru naplno užiť, odporúčame ju rozohrať v co-op režime, s nejakým kamarátom.

lost-planet-3
5. Freak Out: Extreme Freeride (2007)

Pokiaľ ste fanúšikmi lyžovania, tak v tejto hre si rozhodne prídete na svoje. Freak Out: Extreme Freeride je totiž bláznivý simulátor lyžovania. Vydáte sa v ňom do zasnežených hôr ďaleko od civilizácie a vašou úlohou je dostať sa z kopca dole bez zranenia. Hrať môžete za osem postáv a môžete ich vylepšovať oblečením a podobne. V hre je dostupný aj multiplayer, ktorý podporuje až osem hráčov. Takže ak ste sa chceli ísť tento rok lyžovať, ale z nejakého dôvodu nemôžete, Freak Out: Extreme Freeride vám to aspoň čiastočne vynahradí vo virtuálnej podobe.

freak-out
6. Steep (2016)

Steep je ďalší športový simulátor, ktorý nechýba v tomto zozname. V ňom však máte na výber až štyri rôzne zimné športové disciplíny: lyžovanie, snowbording, paraglajding a lietanie vo wingsuite. Hra je zaujímavá tím, že v si v nej môžete zvoliť viacej pohľadov kamery. Hra obsahuje singleplayer aj multiplayer, ale tieto dva režimy sú navzájom prepojené a tak môžete počas hrania singleplayeru naraziť aj na iných hráčov. Hra sa odohráva v zamrznutých Alpách. Pokiaľ máte radi aj iné zimné športy než lyžovanie, tak práve táto hra by vás mohla baviť.

steep
7. The Long Dark (2014)

The Long Dark je hra dostupná zatiaľ iba v nehotovej verzii, avšak už čoskoro by mala byť dokončená. Žánrovo je to vlastne postapokalyptická first person adventúra zameraná predovšetkým na prežitie v zamrznutej krajine. Na Zemi zlyhali všetky technické vymoženosti a hlavný hrdina Will Mackenzie je tak odkázaný len sám na seba. Ako v každej správnej survival hre, aj v tomto prípade bude hrdina bojovať o svoj život. Hra má dva módy, takzvaný Survival story mód, ktorý je predovšetkým o príbehu a free form Survival Sandbox gameplay, čo je neobmedzený survival mód zameraný hlavne na prežívanie v divočine a obranu voči divokému prostrediu. Rozhodne ide zaujímavý titul, ktorý aj v nehotovej verzií rozhodne stojí za pozornosť.

the_long_dark
8. The Banner Saga 1+2 (2014 a 2016)

The Banner Saga je kombinácia RPG a ťahovej stratégie s ručne kreslenou grafikou. Hra je silne inšpirovaná vikingskou kultúrou a odohráva sa na severe. Príbeh hovorí o svete, kde všetci bohovia zahynuli a ľudia sa snažia udržať mier spolu s Varlami, rasou obrov. Hra dominuje svojou ručne kreslenou grafikou, dôrazom na príbeh a taktické ťahové súboje. Nedávno vyšiel i druhý diel, ktorý sa nesie v podobnom severskom duchu a tvorcovia plánujú urobiť z The Banner Sagy trilógiu.

baner-saga
9. South Park: The Stick of Truth (2014)

Určite už každý z vás aspoň niečo počul o kultovom seriáli South Park. Hra South Park: The Stick of Truth vychádza priamo z neho a podieľali sa na ňom aj jeho seriáloví tvorcovia Trey Parker a Matt Stone. Ako inak je teda určená predovšetkým fanúšikom a stretnete sa v ňom aj so všetkými známymi postavami. V malom mestečku, do ktorého sa práve počas zimy nasťahovala na prvý pohľad normálna rodinka, zúri brutálna vojna o artefakt obrovskej moci, ktorú medzi sebou vedú elfovia a ľudia. To, že ide vlastne iba o štvrtákov zo základnej školy, ktorý sa iba hrajú, intenzitu vojny nijako nezmenšuje. Hre síce priamo zima nedominuje, ale môžete v nej napríklad na nepriateľov hádzať snehové gule. A to v mnohých hrách robiť nemôžete.

south-park-the-stick-of-truth
10. Icewind Dale 1+2 (2000 a 2002)

Hra, ktorá disponuje asi najvýraznejšou zimnou atmosférou je rozsiahle RPG Icewind Dale. Ako už čiastočne napovedá samotný názov, celá sa odohráva na večne zmrznutom území Planiny ľadového vetra. Sneh a mráz dominuje obom dielom a hra navyše zimnú a mrazivú atmosféru umocňuje každou novo navštívenou lokalitou. Zmrznutú, pustú krajinu, kde sú roztrúsené zväčša len menšie osady a chladné jaskyne spestrujú opustené ruiny, skryté pod snehom. Len návšteva takého zmrznutého paláca, ktorý jeho vládcovia už dávno opustili a zostali po nich len obrovské akvária s dávno zmrznutými rybami, je neopakovateľný zážitok.

icewind-daleHier aspoň čiastočne situovaných do prostredia zimy a mrazu je naozaj neúrekom. Ak vás náš výber 10 zimných hier na dlhé zimné večery naplno neuspokojil, napíšte nám, aké tituly vám tu chýbajú.

Komentuj!