Register

A password will be e-mailed to you.

Od Creative som otestoval už niekoľko produktov, pričom sa testovaniu nevyhol ani headset Sound BlasterX H5. Na konci recenzie tohto produktu som skonštatoval, že ide o naozaj vydarený produkt, ktorý bude svojim majiteľom robiť radosť. Nedávno sa tento headset dočkal novej, takvaznej Tournament edície, ktorá zo sebou prináša niekoľko vylepšení.

Medzi headsetmi Sound BlasterX H* sa model H5 zaraďuje doprostred. Nad ním sa nachádza headset Sound BlasterX H7, no a pod ním zase Sound BlasterX H3. Ak hľadáte headset, ktorý vám bude dobre slúžiť a nesklame ani po zvukovej stránke, venujte nasledovným riadkom niekoľko minúť pozornosti.

Balenie + obsah

Balenie H5 Tournament Edition sa v porovnaní so štandardnou edíciou razantne zmenilo. Vtedy bol hlavným materiálom plast, no nová edícia siahla po tvrdenom papieri. Napriek tejto zmene je headset i tak výborne chránený pred poškodením, no z môjho osobného pohľadu bol plastový obal predsa len lepším ochrancom. Nemožno však v tomto smere niečo kritizovať, keďže headsetom nebudete pribíjať klince a aj nové balenie dobre chráni produkt ukrytý vo vnútri. Viac vám napovedia priložené fotografie, ktoré o balení čo – to prezradia.

V balení okrem headsetu nájdete odnímateľný, textíliou opletaný štvorpólový 3,5mm jack kábel s ovládačom zvuku, odnímateľný mikrofón, zvukový / mikrofón Y-splitter kábel (pre prípad, ak zariadenie nepodporuje štvorpólový jack a je nutné zvlášť pripojenie pre zvuk a zvlášť pre mikrofón) a produktový leták. Oba priložené káble majú zhodnú dĺžku, a to 1,2 metra.

_dsc6666_zm

Technická špecifikácia

Slúchadlá

Konštrukcia: Uzatvorená, circumaural

Meniče: 50mm FullSpectrum

Frekvenčný rozsah: 20 Hz ~ 20 kHz

Impedancia: 32 Ω (ohmov)

Citlivosť: 118 dB/mW

Mikrofón

Typ: jednosmerný pre zníženie hluku, kondenzátorový

Frekvenčný rozsah: 100 Hz ~ 15 kHz

Impedancia: <2,2 kΩ (kiloohmov)

Citlivosť: -40 dB

Vyhotovenie

Produkt je vyhotovený naozaj kvalitne, čomu napomáha najmä kombinácia masívnej ocele a hliníku. Samozrejme nechýba ani plast, no nie je ho veľa. Headset na pohľad pôsobí robustne a dostatočne odolne. Nie je tomu inak ani vtedy, keď produkt uchopíte do ruky, rovnaký pocit sa dostaví aj pri ohmataní.

_dsc6670_zm

Priložené káble sú opletané textíliou, čo prispieva k ich odolnosti a výdrži, no ako som už v mnohých testoch spomínal, vďaka tejto povrchovej úprave sa môžu z času na čas vyskytnúť nepríjemné zvuky v slúchadlách pri kontakte káblu s oblečením. Opletanie však nemožno považovať za nedostatok, keďže výhody prevažujú nad asi jediným nedostatkom (ten sa navyše neprejavuje často).

Náušníky sú polohovateľné, mierny náklon po vertikálnej osi zabezpečuje lepšie priľnutie k hlave. Sklopenie náušníkov po horizontálnej osi nie je možné vzhľadom na konštrukčné prevedenie. V tomto prípade to však nie je veľký problém, keďže po zložení headsetu z hlavy sa náušníky pritlačia jeden k druhému, čo prispieva k ich skladnosti.

output_apvgaw

Keď už sme pri náušníkoch, tie sú potiahnuté koženkou, ktorá je príjemná na dotyk, takže sú slúchadlá po nasadení skutočne komfortné. Nevýhodou koženkovej povrchovej úpravy je horšia priedušnosť, ktorá môže spôsobovať potenie, avšak behom testu sa u mňa tento jav neprejavil. Čomu však koženka napomáha, to je odhlučnenie okolitých ruchov prostredia. A v tomto prípade je odhlučnenie priam ukážkové. Či už kúsok od Vás bude „hulákať“ televízor, prípadne Vaše ratolesti alebo naštvaná žena, Vy sa budete môcť nerušene oddávať zvukom hry. Výborná odvedená práca, v tomto smere môžem iba chváliť. Pod koženkou je navyše umiestnená pamäťová pena, ktorá sa pekne prispôsobí tvaru vašej hlavy.

Headset je napriek svojej robustnosti veľmi ľahký, váha je približne 260 gramov bez káblov, s pripojeným káblom a mikrofónom sa váha dostane na circa 300 g, čo je aj tak skutočne nízke číslo. Vďaka tomu Vám headset ani po niekoľkých hodinách nebude prekážať.

Vzhľad

Creative vsadil pri svojich produktoch na kombináciu čiernej s červenou, vďaka čomu na pohľad poznáte, od koho daný výrobok pochádza. Na oboch náušníkoch je jasne a zreteľne vidieť Sound BlasterX, pričom červená farba písmena X je jediným zreteľným farebným prvkom, ktorý tu nájdete.

V porovnaní so štandardnou edíciou pribudla “medená” farba na kovovom dielci, ktorý spája náušníky s náhlavnou časťou. Mušle sú inak z lešteného kovu, ktorý na pohľad vyzerá naozaj pekne a za seba môže povedať, že nová edícia headsetu je po vizuálnej stránke krokom vpred. Nie je to žiadna razantná zmena, no detaily niekedy urobia veľa.

_dsc6668_zm

Zo subjektívneho hľadiska, keď to zhrniem, považujem vzhľad za vydarený. Nenachádza sa tu žiaden rušivý prvok, k tomu nechýba pekné opracovanie kovu, v tomto smere je headset naozaj podareným kúskom. Vzhľad je síce konzervatívny, no pre oslovenie širšieho publika je to určite správny krok.

Konektory a ovládacie prvky

Ako už bolo spomínané, v balení sa nachádza textíliou opletaný štvorpólový 3,5mm jack kábel s ovládačom zvuku. Jack konektor je pozlátený pre lepší prenos signálu. Na hlavnom kábli je umiestené ovládanie hlasitosti zvuku a prepínač mikrofónu on / off. Ovládač je označený písmenom X a červenou farbou, takže pekne ladí so slúchadlami.

_dsc6677_zm

Druhým káblom je tzv. Y-splitter, ktorý môžete využiť pri pripájaní headsetu k stolnému PC, ak vaša zvuková karta nedokáže komunikovať cez štvorpólový jack na hlavnom kábli. Oba oddelené konektory výrobca pozlátil a farebne odlíšil.

_dsc6676_zm

Priložený mikrofón je rovnako ako hlavný kábel odnímateľný, aby ste ho v prípade, ak ho nebudete potrebovať mohlo pokojne odložiť. Kábel mikrofónu je ako jediný opatrený gumovou povrchovou úpravou, čo síce nekorešponduje so zvyšnými káblami, no v tomto prípade ide o správne riešenie, nakoľko takto je mikrofón zladený k samotným slúchadlám. Konektor je taktiež pozlátený.

Zvuk headsetu

To najdôležitejšie na každých slúchadlách je bez pochýb zvuk. V tomto prípade ho obstarávajú 50mm FullSpectrum meniče, ktoré si počas testovania bez zaváhania poradili so všetkým. Oba sú naklonené, vďaka čomu sa vo vnútri slúchadiel zabraňuje rezonancii.

Či už išlo o videohry, hudbu, prípadne film či seriál zvuk bol kvalitný. Zvukový prejav je dobre vyvážený, bassová zložka nie je zbytočne preexponovaná. Nie je problém ani s ostatnými zložkami zvuku, čo treba oceniť. Medzi pozitíva by ešte bolo vhodné zaradiť dobrú reprodukciu zvuku bez výrazného skreslenia pri vysokej hlasitosti.

Už na balení výrobca uvádza, že meniče sú nové, s vylepšenou citlivosťou. Nakoľko som nemal k dispozícii obe verzia zároveň, nemôžem úplne presne posúdiť rozdiel, no zvuk mi prišiel o niečo lepší ako v prípade klasického modelu. Presnejšie by som povedal, že je zvuk živší a “realistickejší”.

driver_grey

Chápem, ak niektorý audiofil bude o zvukovom podaní polemizovať, no tieto slúchadlá nie sú primárne určené pre nich. Cieľová skupina je bežná až mierne náročnejšia klientela, ktorá sa bude určite vytešovať so všetkých výbuchov a výstrelov, ktoré headset sprostredkuje. Tejto cieľovej skupine budú podľa môjho názoru slúchadlá kvalitou zvuku bohate stačiť.

_dsc6681_zm

Mikrofón počas testu obstál dobre, nevyskytli sa žiadne problémy s kvalitou zvuku, hlas bol pre druhú strany jasný a zreteľný, či už na PC alebo PlayStation 4.

Každý fanúšik kvalitného zvuku si rád prispôsobuje nastavenia cez ekvalizér. Creative k headsetu odporúča použiť sprievodný program Sound BlasterX Acoustic Engine Lite. Programu a jeho možnostiam som sa podrobnejšie venoval v teste headsetu Sound BlasterX P5takže by bolo zbytočné opakovať to isté.

_dsc6674_zm

Záver

Headset Sound BlasterX H5 Tournament Edition je výborný produkt, ktorý svojmu majiteľovi bude robiť radosť. Ponúka kvalitný zvuk, vyhotovenie a komfort, ktorý je dôležitý pre azda každého jedného hráča. Pri uvedení na trh výrobca udal maloobchodnú odporúčanú cenu 129,99 €. Hoci to nie je zrovna málo, no za túto cenu dostanete naozaj kvalitný výrobok, ktorý by nemal sklamať nikoho. Pokiaľ vlastníte štandardnú verziu, nemá význam kupovať vynovenú verziu, pokiaľ však hľadáte úplne nový headset, potom môže byť H5 Tournament Edition tou správnou voľbou.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition - Kvalita sa nezaprie?
Headset Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition ponúka kvalitný zvuk, kvalitné vyhotovenie a komfort pri používaní. Tieto vlastnosti robia z tohto produktu veľmi vydarené zariadenie. Ak hľadáte nový headset, pokojne zvážte kúpu Sound BlasterX H5 Tournament Edition, ja som si ho počas používania obľúbil veľmi rýchlo.
Pozitíva
  • Dobrý zvuk
  • Vyhotovenie
  • Komfort pri používaní
Negatíva
  • Nič podstatné
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!