Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Singapurský Creative patrí v oblasti audia medzi rokmi ostrieľané spoločnosti. Nejeden z vás už určite mal doma slúchadlá, či reproduktory, ktoré pochádzajú práve z dielne tohto výrobcu. V dnešnom teste sa pozrieme na prenosný reproduktor Sound Blaster Roar Pro a už dopredu vám môžem prezradiť, že kvalitný zvuk tomuto zariadeniu vôbec nie je cudzí.

Každý jeden hráč má rád kvalitný zvuk. Či už je to pri hraní hier, prípadne počúvaní obľúbenej hudby, alebo sledovaní filmov, kde v jednom zábere vybuchne polovica planéty a popritom hlavný hrdina s drsným výrazom kráča smerom do obrazovky. Mať kvalitný zvuk doma nie je veľký problém, obzvlášť v dnešnej dobe. Trochu horšia situácia je s prenosnými reproduktormi, keďže kvalita ich zvuku často býva podpriemerná. Spoločnosť Creative nie je v oblasti bezdrôtových prenosných reproduktorov žiaden nováčik, čo sa na Sound Blaster Roar Pro prejavuje v plnej sile.

01

Balenie + obsah

V balení reproduktoru Sound Blaster Roar Pro vás nečaká žiadne prekvapenie, nakoľko potrebná kabeláž (3,5mm jack kábel, napájací kábel) a dokumentácia by sa dala považovať za samozrejmosť. Výrobca vám okrem našej “klasickej” koncovky do zásuvky nadelí aj koncovku, ktorá sa napríklad používa vo Veľkej Británii. To už úplne bežné nie je, no nakoľko je táto ústretovosť k zákazníkom užitočná si musí zodpovedať každí jeden z vás sám.

Najviac zo všetkého vás asi môže prekvapiť váha reproduktoru, ktorá je približne 1,10 kilogramu. Najskôr som bola trochu prekvapený aj ja sám, avšak po rozbalení reproduktoru som pochopil, prečo tomu tak je.

Vyhotovenie a dizajn

Sound Blaster Roar Pro je vyhotovený naozaj na jednotku. Výrobca použil pevné materiály, ktoré v oblasti, kde sú umiestnené ovládacie prvky doplnil pogumovaním. Už na prvý pohľad pôsobí reproduktor robustne, no vzhľadom na odporúčanú cenu, ktorá je 199 € sa ani nemožno čudovať. Všetky časti do seba pekne zapadajú. všetko je príkladne opracované, skrátka som nenašiel žiadne miesto, ktoré by muselo čeliť kritike.

04

Čo sa dizajnu týka, tu sa podľa môjho názoru Creative “pochlapili”. Vsadili na heslo v jednoduchosti je krása a oplatilo sa. Žiadne zbytočné experimenty, funkčnosť je prvoradá. Sound Blaster Roar Pro zdedil dizajn po reproduktore Sound Blaster Roar, ktorý v roku 2014 dostal prestížne ocenenie reddot award v kategórii produktového dizajnu, čo vlastne hovorí samo za seba. V prípade, že budete mať záujem o niečo extravagantnejšie, musíte sa poobzerať niekde inde, no ak túžite po reproduktore, ktorý môže byť “ozdobou” vo vašej izbe (a taktiež na cestách), Sound Blaster Roar Pro je tou pravou voľbou.

Ovládacie prvky a konektory

Na hornej strane reproduktoru je umiestnená sada ovládacích prvkov, ktoré dopĺňajú prvky na zadnej strane. Na hornej strane nájdete tlačidlá pre prijatie hovoru / aktiváciu párovania cez Bluetooth, ovládanie hlasitosti, tlačidlo ROAR (zvyšuje výkon reproduktoru na maximum) a tlačidlo pre zapnutie / vypnutie reproduktoru. Na opačnom konci od ovládacích prvkov je logo pre párovanie skrz technológiu NFC, čo dokáže ušetriť niekoľko sekúnd, oproti klasickému párovaniu. Okrem tlačidiel nájdete na hornej strane malé LED diódy, ktoré signalizujú aktiváciu jednotlivých funkcií, prípadne zostávajúcu výdrž batérie.

feature_08

Horná strana je, čo sa ovládacích prvkov týka pomerne jednoduchá, no na zadnej strane toho nájdete omnoho viac. Ak sa na to pozriete od kraja, tak tu máme 15V napájací konektor, AUX IN, 5V / 1A USB konektor slúžiaci pre nabíjanie ďalších zariadení (napr. smartfón), microUSB a slot pre pamäťovú kartu (microSD).

Reproduktor dokáže prehrávať hudbu priamo z microUSB karty, takže ďalšie tlačidlá slúžia na ovládanie skladieb. Nechýba ani voľba opakovaného, či náhodného prehrávania. Ako voliteľné príslušenstvo je dostupný mikrofón, ktorý taktiež možno ovládať priamo na reproduktore. Väčšinu asi bude zaujímať tlačidlo TERA BASS, keďže bez dobrých basov má hudbu rád iba málokto. Toto tlačidlo slúži na zapnutie / vypnutie zvýraznenia basov, pričom tu ešte máme prepínač prednastavených profilov warm / neutral / eneregetic.

03

Zvuk

Dostávam sa k najdôležitejšej oblasti, a to zvuku. Ako už bolo naznačené v úvode, Sound Blaster Roar Pro zvučí výborne. Reproduktor nie je žiaden obor, no i tak dokázali inžinieri v Creative umiestniť do tela zariadenia päť reproduktorov. Konkrétne ide o dva basové reproduktory, jeden basovo – stredový reproduktor, no a o výšky sa taktiež stará dvojica reproduktorov.

02

Pri vyšších hlasitostiach je zvuk naozaj vynikajúci, basy sú jasné, zreteľné a nesplývajú. To isté možno povedať aj o stredoch a výškach. Samozrejme je dôležité, aby ste reproduktor dobre umiestnili, pevné podložie dokáže urobiť veľa. Dovolím si povedať, že reproduktor dokáže uspokojiť aj náročnejších poslucháčov, a to je naozaj pekná vizitka.

Aby som iba nechválil, pri nižších hlasitostiach už zvuk nebol úplne čistý, občas som zaznamenal splývanie. Nie je to však nič závažné, najmä ak zoberiem do úvahy, že väčšinu času bude reproduktor nastavený na vyššiu hlasitosť.

O reprodukciu zvukových spektier sa v Sound Blaster Roar Pro starajú dva zosilňovače, vďaka čomu je hudobný prenos čistejší a vyváženejší. Ak by sme to poňali trochu z technickejšieho hľadiska, jeden zosilňovač sa stará o hĺbky a stredy, druhý zosilňovač zase o výšky.

fea_1_cs

Výdrž batérie

Zvuk je naozaj kvalitný, no ako je na tom výdrž batérie? Výrobca udáva desať hodín na jedno nabitie a ja tento údaj môžem potvrdiť. Vždy som sa pohyboval okolo desiatich hodín na jedno nabitie, nech už som reproduktor zaťažoval rôzne. Z mojej strany spokojnosť, pri zohľadnení všetkých odstupných funkcií a kvality zvuku je desať hodín viac, ako dosť.

iRoar Mic

K Sound Blaster Roar Pro existuje voliteľné príslušenstvo v podobe mikrofónu iRoar Mic. Okrem počúvania hudby môžete reproduktor využiť pri poradách, prednášaní, no nemusíte sa báť ani karaoke. Mikrofón je skutočne kompaktný, dizajnovo ladí k reproduktoru a počas testovania som nezaznamenal žiadne problémy so zvukom. Výdrž batérie je približne desať hodín na jedno nabitie (závisí od spôsobu používania), čo sa zhoduje s výdržou samotného reproduktoru.

iroar_mic_bot

Horšie to je s cenou, ktorá bola stanovená na 79,99 €, takže rozhodne nejde o lacný špás. Mikrofón okrem kompatibilných reproduktorov od Creative nepripojíte k mobilným telefónom či PC, a to je v mojich očiach hlavný problém tohto produktu.

iroar_mic_back

Záver

Reproduktor Sound Blaster Roar Pro od spoločnosti Creative je vynikajúcim kusom hardvéru. Ponúka vynikajúci zvuk, výbornú výdrž batérie a kopec rozličných funkcií (napr. powerbanka) za dobrú sumu, i keď je pravdou, že nie je najnižšia. Konkurencia však v tejto cenovej hladine nie je takmer žiadna, čo hrá výrobku do karát. Pokiaľ máte v pláne kúpu prenosného reproduktoru a hľadáte niečo s kvalitným zvukom, rozhodne Sound Blaster Roar Pro nesmiete prehliadnuť. Možno práve tento reproduktor bude tou správnou voľbou.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound Blaster Roar Pro - Dokonalý spoločník na cesty?
Creative Sound Blaster Roar Pro ponúka za odporúčanú cenu 199 € naozaj veľa muziky. Hoci existujú aj lacnejšie alternatívy, no podobne vybavených kúskov mnoho nie je. Navyše reproduktor oplýva výborným zvukom, takže ak túžite po prenosnom reproduktore a chcete kvalitu, zvážte práve túto možnosť. Prípadne to skúste takto: "Milý Ježiško..."
Pozitíva
  • Kvalitný zvuk
  • Pevná konštrukcia, vydarený dizajn
  • Výdrž, funkcie
Negatíva
  • Pri nízkej hlasitosti zvuk nie je úplne čistý
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!