Register

A password will be e-mailed to you.

Už dlhé roky sa autori dopravných simulátorov snažia nadviazať na úspech starého dobrého Transport Tycoon, no zatiaľ sa to nikomu nepodarilo. Mali sme tu hry ako Cities in Motion, ktoré sa ale zameriavalo na hromadnú dopravu v jednom meste, alebo dokonca predchodcu hodnotenej hry, Train Fever. Ako si vedie Transport Fever v porovnaní so svojím predchodcom a dokáže sa hrateľnosťou dotiahnuť na Transport Tycoon?

Recenzovaná verzia: PC

Pokiaľ ste hrali Train Fever, prídu vám mechanizmy Transport Fever viac než povedomé. Train Fever je totiž predchodcom Transport Fever a bol vytvorený za pomoci crowdfundingu. Môžete to brať ako taký testovací pokus pred tou prepracovanejšou hrou akou Transport Fever nepochybne je. Autori pridali k vlakom a automobilovej doprave ešte lode a lietadlá. No aj tak hrajú v tejto hre hlavnú úlohu vlaky a okolo nich sa bude väčšinou točiť vaša pozornosť.

Vlaky predstavujú najrýchlejšie a najlepšie spojenie väčších miest a dokážu vám priniesť najväčšie zisky. No zároveň je budovanie tratí veľmi nákladné a každá chyba vás môže stáť veľa peňazí. Na nálade vám nepridá ani to, že za zbúranie trate zaplatíte toľko isto ako za jej výstavbu. Takže namiesto toho aby sa vám časť peňazí za demoláciu vrátila, vlastne stratíte dvojnásobok. Za výstavbu a potom ešte raz za samotnú demoláciu.

TF1

A že budete demolovať často. Tunely a mosty sú na úvod príliš drahé a tak sa vám bude železnica krútiť, stúpať a klesať. A tak sa vám stane že sa vám trate nespoja, či už kvôli strmému stúpaniu, alebo príliš ostrému traťovému oblúku. Na stavbu tratí to chce nájsť cit a preto je výborný sandbox režim, kde si odskúšate všetky mechanizmy hry. Príde vám to vhod hlavne pri ovládacích prvkoch hry ktorých je veľa.

Pri prvom spustení hry vás privíta komplexný, ale zrozumiteľný tutoriál. Naučíte sa stavať trate,  vytvárať linky, kupovať vozidlá. Vyskúšate si prepravu cestujúcich, ale aj nákladov. Tieto dve komodity, osobná a nákladná doprava, sú v hre úzko späté. Osobná doprava vám generuje najväčšie zisky a nákladná doprava pomáha rozvoju miest. Takže pokiaľ chcete zvýšiť zisk, musíte prilákať viac cestujúcich, ktorí pribudnú s rozvojom mesta, ktoré sa zväčší s nákladnou dopravou.

transport-fever-30-11-2016-16_43_19

Všetko to vyzerá v teórii krásne, no v praxi je to trochu inak. Oblasti s komoditami občas bezdôvodne prestanú generovať suroviny a vy tak jazdíte “naprázdno”. Navyše vás na to hra neupozorní a tak musíte kontrolovať spoje po celej mape. Autori však už slúbili nápravu. Najväčší problém ale zažijete s tvorením liniek.

Systém sa snaží nájsť najkratšiu cestu medzi dvomi stanicami, ale pokiaľ máte dvojkoľajnú trať a medzi koľajami máte prepojenie tesne pred oblúkom, vyhodnotí to trasu ako kratšiu a tak vám budú vlaky behať z jednej koľaje na druhú. Navyše ak vám v stanici stojí osobný vlak a za ním ide nákladný, tak by ho ten osobný vlak pokojne obísť po voľnej koľaji, no bohužiaľ. Linka má pridelenú špecifickú koľaj a nedokáže vyhodnocovať voľné cesty a váš nákladný vlak skrátka musí počkať.

transport-fever-30-11-2016-16_44_58

Takže sa vám môže stať, že zo stanice A do stanice B budú vlaky v oboch smeroch jazdiť po rovnakej koľaji na viackoľajovej trati, pretože to systém vyhodnotil ako najkratšiu trasu. A preto sa vám protiidúce vlaky zaseknú v staniciach a vy budete musieť jeden z nich poslať do depa, pretože hra nedokáže jednoznačne určiť, ktorý z nich má prednosť. Možnosťou, ako toto obísť, sú značky na koľajniciach, ktoré fungujú ako virtuálne stanice a môžete tak konkrétne naplánovať trasu spoja.

Hra vás na zaseknutý vlak upozorní iba raz a aj to iba malým oznamom v hornej časti obrazovky. A ten ľahko prehliadnete keďže sa na mape sústredíte na milión iných vecí. Takže sa vám môže stať, že vlak sa zasekne v stanici a vy si to vôbec nevšimnete a prichádzate o zisky. Preto je dobré sledovať na mape, či sa vám v nejakej stanici nehromadia cestujúci.

Keď chcete uvoľniť koľaj  poslať vlak do depa, musí aj ten čakať a môžete sa tak dostať až do absurdnej situácie, že sa vám zaseknú všetky vlaky a ani jeden sa nedostane do depa. Jedinou možnosťou je potom rušiť linky, búrať koľaje a skúšať rôzne fígle, aby ste to napravili. Pokiaľ sa chcete všetkým týmto problémom vyhnúť, musíte si starostlivo tvoriť trasy, aby vlaky prechádzali cez konkrétne koľaje a zastavovali na konkrétnom nástupišti, aby ste minimalizovali možné kolízie. Systém bohužiaľ nedokáže presmerovať vlaky do stanice cez dostupné voľné cesty.

transport-fever-30-11-2016-16_46_40

Našťastie, tieto neduhy netrápia ostatné módy dopravy v hre, teda cestnú, lodnú a leteckú. Cestná doprava je výhodná medzi menšími mestami, alebo ako MHD v rámci väčšieho mesta. Pod cestnú dopravu spadajú aj električky, ktoré vám poskytnú vyššiu kapacitu než autobusy a hodia sa tam, kde by boli vlaky stratové. Lodná a letecká doprava sa zase hodí na prekonávanie veľkých vzdialeností medzi veľkými mestami.

Transport Fever obsahuje kampaň rozdelenú na dve časti, každá po siedmich misiách. Prvá časť sa odohráva v Amerike a druhá v Európe. Misie pekne naberajú na intenzite a obtiažnosti a tak sa nemusíte báť, že by vám hra dala niečo zadarmo. Najlepšie je nabrať skúsenosti vo voľnej hre a potom sa môžete pustiť do zdolávania kampane.

transport-fever-30-11-2016-16_52_09

Čo vás možno najviac poteší je pohľad spredu vozidla. Môžete si totiž prepnúť kameru, kochať sa výhľadom a prejsť si celú trasu spoja. Textúry sú v tomto móde vo vyššom rozlíšení a tak tento priblížený pohľad vôbec neuberá na grafickej kvalite. Avšak zamrzí, že grafická stránka hry je rovnaká ako tri roky starý Train Fever, takže nečkajte žiadne prevratné efekty.

Grafické nastavenia sú iba základné, väčšina efektov sa len zapína a vypína a nemáte kontrolu nad ich kvalitou. Jedine nastavenia geometrie a textúr majú možnosť voľby kvality. Na najnižších detailoch hru rozbeháte aj na pomerne slabšom počítači, no zázraky rozhodne nečakajte. Hra by potrebovala väčšiu optimalizáciu a to nie len po grafickej stránke.

transport-fever-30-11-2016-16_42_24

Najväčším problémom je databázový model, ktorý hra používa na ukladanie svojho stavu. Pokiaľ načítate prázdnu mapu, všetko je v poriadku. No keď zapnete mapu s veľkým množstvom spojov a vlakov, tak sa vám čas nahrávania pretiahne na dlhé minúty. Navyše hra zaťažuje procesorové jadrá a občas sa vám na sekundu alebo dve zasekne.

Okrem toho Transport Fever trápili i problémy so zmenou rozlíšenia, ktoré opravil posledný patch. S posledným patchom prišlo aj zlepšenie úpravy terénu. Ďalšie opravy majú prísť v budúcnosti a majú riešiť optimalizáciu hry, ako aj vylepšiť a pridať rôzne funkcie hry a zlepšiť UI, ktoré je neprehľadné a neintuitívne.

transport-fever-30-11-2016-15_25_20

Aj keď hra obsahuje ešte lodnú a leteckú dopravu, tak primárne cieli na výstavbu vlakových tratí. Technická stránka hry občas zamrzí, no nie je to také zlé a v budúcnosti sa očakáva odstránenie väčšiny neduhov. Grafická stránka hry neohromí, no v globále s ňou môžete byť spokojní. Kampaň je síce zaujímavá, no tým najväčším lákadlom je i tak režim voľnej hry. Hra ako taká vás pravdepodobne rýchlo neomrzí, skôr samotná mapa a radšej si založíte novú a budete dúfať, že tentokrát ju vybudujete o niečo lepšie než predtým.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Transport Fever - Vybudujte si vlastné dopravné impérium
Transport Fever nepochybne poteší všetkých milovníkov transport tycoonov. Aj keď úplne nedostál povesti a prepracovanosti originálneho Transport Tycoonu, aspoň sa k nemu trochu priblížil. V režime voľnej hry tak môžete zažiť hodiny návykového stavania tratí a tvorenia dopravných liniek.
Pozitíva
  • Modely vlakov
  • Rozvíjajúce sa mestá
  • Prepojenie nákladnej a osobnej prepravy
Negatíva
  • Technické problémy
  • Tvorenie liniek
  • Málo typov vozov
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)
84%

Komentuj!

O autorovi

Herný vývojár pre Bohemia Interactive. Hry som hrával prakticky od malička už skoro v predškolskom veku. Medzi moje konzoly patrili Sega Genesis, PlayStation, Xbox 360 a Xbox One. A samozrejme som vystriedal niekoľko herných počítačov. Inak som zapálený programátor a hráč a venujem sa aj hardvéru. Medzi moje obľúbené série patrí Bioshock, Batman, Mirror's Edge, Dead Space a Deus Ex.

Súvisiace príspevky