Register

A password will be e-mailed to you.

Tento víkend prebehla uzavretá beta hry Steep a my sme sa jej pozreli na zub. V plnej paráde totiž vychádza ani nie za mesiac a práve preto by mohla čo – to naznačiť o výsledných kvalitách hry.

Tejto hre osobne veľmi fandím. Vždy ma poteší, keď náplň AAA hry nespočíva v zabíjaní a strieľaní a preto som sa na prvé kroky v horách naozaj tešil. Nadšenie som však krotil, keďže po E3 som počul aj nespokojné hlasy na margo hry. Odvtedy však ubehlo dosť času a bol som zvedavý, čo sa odvtedy zmenilo.

steep_1

V prvých hodinách som si v hre prešiel viacerými štádiami. Na úplnom začiatku Steep dokáže ohúriť rozľahlými kopcami a  vy si budete len tak spokojne jazdiť po zasnežených pláňach. Samotný soundtrack je podľa mňa výborný a výraznou mierou pomáha atmosfére. Keď som sa popri západe slnka relaxačne lyžoval dolu svahom, dostavil sa u mňa pocit skutočného zadosťučinenia.

Okrem toho však môžete zaregistrovať aj typické problémy nedokončených hier. Optimalizácia je žalostná a preto som musel znížiť úroveň grafiky na absolútne minimum, aby som prekonal hranicu 30 fps. Bugov bolo na môj vkus prítomných taktiež dosť. Ovládanie bolo trocha neotesané a hlavne navigácia na mape mi pridávala vrásky na čele. Toto všetko som ale schopný odpustiť , nakoľko sa jedná  o beta test.

steep_4

Po prvých krokoch vám autori otvoria mapu a vy tak môžete svoj progres smerovať tak, ako vám najviac vyhovuje. Človek okamžite odhalí, že ide o hru od Ubisoftu – mapa je posiata rôznymi stanovišťami a výzvami. Aby bol obrázok dnešnej AAA hry kompletný, dostanete aj možnosť upravovať si vzhľad vašej postavy. Jednotlivé čiapky, rukavice, lyže a ostatné kusy vybavenia si odomykáte za splnené výzvy. Aby ste ich ale mohli použiť, musíte si ich však kúpiť za hernú menu. Tú si navyšujete postupne za hranie hry, ale ceny mi prišli dosť vysoké a evokujú využitie mikrotransakcií.

K dispozícií sú 4 možnosti, ktorými môžete tráviť čas. Menovite sú to snowboarding, lyžovanie, paragliding a lietanie vo wingsuite. Kvalita ich spracovania sa líši. Snowboarding a lyžovanie mi prišli spracované veľmi dobre. Kľučkovať pomedzi stromy a robiť vo vzduchu triky dokáže adekvátne zabaviť. Horšie je to s aktivitami, pri ktorých plachtíte vzduchom. Wingsuit som poriadne neovládol ani po vyše dvoch hodinách hrania a paragliding mi zase prišiel príliš nudný. Osobne som sa preto najviac držal na snehu a myslím si, že práve tam sa bude skrývať gro celej hry. Ostatné aktivity môžu slúžiť ako občasné odreagovanie, ale dlhodobo podľa mňa zábavné nebudú.

steep_2

Prítomné výzvy mali rôznu obtiažnosť. Časom som sa pustil aj do tých ťažších a nedopadlo to dobre. Prišlo mi totiž, že ich obtiažnosť je nastavená príliš vysoko. V plnej rýchlosti prejsť 20 malých checkpointov? Možno to neznie zložito, ale keď miniete čo i len jeden, výzvu môžete začať odznova. Preto mi po prvotnej fáze ohromenia začínal pomaly stúpať tlak. Radšej som teda rezignoval na plnenie zložitejších výziev a jazdil si iba pre radosť.

A práve v tom sa skrýva čaro nového titulu od Ubisoftu. Keď si iba pre radosť jazdíte dolu svahom, občas vykúzlite vydarený trik a to všetko je podporené kvalitným soundtrackom. Či to stačí pri hre za 60 €? Za mňa skôr nie. Nejdem však hru zatracovať predčasne, keďže sa stále jedná iba o betu a počkám si na 3. december. Nie som si však istý, že autori odstránia všetky problémy, ktoré beta odhalila. Možno sa k nej ešte vrátim na tento víkend, kedy sa odohrá otvorená beta. Ak vás hra zaujíma, skúsiť ju teda môžete aj vy.

steep_3

Komentuj!