Register

A password will be e-mailed to you.

Vývojári zo štúdia Milestone nám hry dávkujú ako Baťa cvičky. Ride 2 je už ich šiesta v tomto kalendárnom roku, a to je naozaj úctyhodný výkon. Môžu však vôbec pri takomto tempe dodať skutočnú kvalitu?

Recenzovaná verzia: PC

Poďme si to rozobrať postupne, nakoľko odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Hneď na úvod však môžem prezradiť, že Ride 2 rozhodne nie je zlá hra. Po zapnutí a úvodnej jazde sa vám hra okamžite predstaví v plnej kráse. Nekladie pred vás žiadny lineárny postup, jednoducho vás hodí na ihrisko s motorkami a nechá vás hrať sa. Môžete sa zapájať do rôznych pretekov v odlišných kategóriách podľa vlastného uváženia. Jediným obmedzením budú vaše motorky. Tie si kupujete postupne za získané kredity z pretekov. Našťastie ich budete získavať celkom rýchlo, takže sa môžete rozvíjať do viacerých smerov. Takýto prístup niekomu nemusí vyhovovať, ja ho ale hodnotím pozitívne. Vy si totiž stanovujete svoje ciele postupu a dávkujete si preteky tak, ako to vyhovuje vám.

ride2_4

Okrem klasických herných módov a kariéry hra obsahuje aj správu vlastného tímu. Znie to pekne, ale v skutočnosti mi existencia tímu prišla trochu zbytočná a odtrhnutá od zvyšku. S vašimi spolujazdcami si totiž zajazdíte naozaj iba ojedinele a keby tu táto možnosť nebola, hrateľnosť by tým vôbec neutrpela. V móde kariéry sa autori snažia okoreniť hernú náplň a tak okrem klasických pretekov občas absolvujete aj súboj s časom, prejdenie okruhu bez zrážania kužeľov a podobne. Stále mi to však prišlo trochu málo a po istom čase sa dostaví stereotyp. Navyše kariéra je ohromne veľká, takže ju len tak ľahko neprejdete.

V online hre si môžete zajazdiť samostatné preteky, alebo si vytvoriť vlastné. Príjemným prídavkom je lokálny split-screen, ktorý vždy poteší. Po mojich skúsenostiach však s multiplayerom spokojný nie som. Už aj mesiac po vydaní budete mať problém nájsť hru, navyše všetky hry spravujú samotní hráči. To nemusí byť nutne zle, avšak väčšina z nich nastaví úplne voľné podmienky a keď tam prídu hráči s nadupanými superstrojmi, menej skúsení jazdci majú proste smolu. Okrem toho je v hre ešte jedna zásadná chyba. Keď sa pripojíte do už rozohranej hry, môžete iba čakať, kým sa dané preteky skončia. Čakanie vám spríjemní iba mapka okruhu a bodky znázorňujúce jazdcov. Nemôžete si ani pozrieť, ako jazdia, ani koľko kôl ostáva do konca.

ride2_2

Čím hra naozaj vyniká, je počet dostupných strojov. K dispozícií je až neuveriteľných 190 motoriek a väčšina z nich je navyše licencovaných. Okrem niekoľkých ikonických legiend sa tu objavujú napríklad aj elektrické motocykly. Ponuka motoriek je jednoznačne jedna z najväčších predností hry. Navyše sú o každej z nich spísané zaujímavé informácie, ktoré si môžete preštudovať počas loadingov. Väčšinu z nich môžete aj vylepšovať – pridávať lepší výfuk, kvalitnejšie pneumatiky a podobne. Ak chcete byť konkurencie-schopný, zašpiniť ruky si musíte, pretože bez vylepšovania sa ďaleko nedostanete.

Aby ste sa niekde mohli preháňať, potrebujete okruhy. Ride 2 ich obsahuje 27 a každý je dostupný v rôznych konfiguráciách. Aj keď sa toto číslo môže zdať veľké, omrzeli ma celkom rýchlo, lebo ich dávkovanie v pretekoch je nepravidelné. Kým niektoré budete vidieť často, iné iba raz za niekoľko hodín. Okrem vymyslených tratí nám autori servírujú aj niekoľko reálnych a aj keď ich nie je veľa, výber je zaujímavý. Všetky menovať nebudem, zajazdíte si však napríklad na Monze, Imole, Nürburgringu a mňa osobne potešil aj Donington.

ride2_3

Ďalším pozitívom je jazdný model. Jazdiť na motorkách je zábava aj po hodinách jazdy. Občas vám autori preteky okorenia dažďom, ktorý jemne upraví jazdnú stopu. Stupne pomocníkov si môžete nastaviť tak, aby vám jazda vyhovovala tak akurát. Aj keď sa nejedná o pravý simulátor, zaujme rovnako náročnejších jazdcov ako aj sviatočných zelenáčov. Vďaka možnosti vrátiť čas vám dáva šancu okamžite napraviť svoje chyby.

Veľké mínus je umelá inteligencia vašich súperov. Spočiatku sa vám to možno nebude zdať, ale po čase odhalíte, že je na pomerne biednej úrovni . Na trati sa často chovajú zvláštne – niekedy vás napríklad nedokážu predbehnúť, pretože sa nachádzate v ideálnej stope. Inokedy do vás zozadu napália a takýto stret často končí vašim pádom z motorky. Ich výkony sú nekonzistentné a na niektorých tratiach mi nestačili ani na najvyššej obtiažnosti, nazvanej “realistická”. Do úvodzoviek som tento pojem dal preto, lebo je to číre klamstvo. Rýchlejších protivníkov vám totiž Milestone vedia spraviť iba tak, že im zvýšia rýchlosť na rovinkách a skrátia brzdné zóny. Preto sa často môžete aj roztrhať a nebude vám to nič platné. Jednoducho popri vás oponent prefrčí ako nič. A vôbec mu neprekáža, že si na výjazde spravil výlet do štrku. No a keď príde zákruta, zase ho bez problémov predbehnete.

ride2_5

Technická časť hry je rozporuplná. Na jednej strane vyzerá hra graficky celkom dobre a motorky sú vymodelované detailne a pekne. Zvuky sú tiež celkom dobré a nahrávacie časy boli na PC veľmi krátke. Na druhej strane hru stále sužujú technické chyby a tak som mal najprv problém hru vôbec obstojne spustiť. Optimalizácia by mohla byť aj lepšia, nakoľko na fórach sa viacero ľudí sťažuje na nedostatočný framerate iba preto, aby im ľudia s podobnými zostavami škodoradostne oznámili, že im hra beží fajn. Framerate sa pri hraní pravidelne mení a na určitých miestach na trati neustále klesne, aby sa potom opäť zvýšil.

Menu je zle nadizajnované a budete sa v ňom musieť často pohybovať. Pri tom vás nemilo prekvapia krátke loadingy medzi jednotlivými ponukami a po čase to začne byť značne otravné. Pri pohľade do externého launcheru pred spustením hry si hneď všimnete, že nastavení rôznych grafických možností je veľmi málo.

ride2_1

Ako to teda dopadlo? Výsledok rozhodne nie je zlý, ale ja sa teším na pokračovanie, ktoré snáď túto hru vyzdvihne do ešte lepších vôd. Ride 2 dokáže zabaviť, ale po čase vás môže začať jemne frustrovať stereotypom a hlúpymi oponentami. Vylepšenie by si zaslúžil i multiplayer a technická stránka. Ride 2 si však i napriek tomu nájde viacero priaznivcov, kedže veľa podobných hier nevzniká. Ak vám teda v žilách koluje benzín, miesto hudby počúvate lahodný zvuk motorov, očami prechádzate po ladných krivkách dvojkolesových monštier a so zvrátenými myšlienkami pokukujete po strieborných výfukoch, Ride 2 je hra presne pre vás.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Ride 2 - Raj všetkých motorkárov
Ride 2 by mal potešiť všetkých fanúšikov motoriek. Ovládať detailne vymodelované stroje je zábava aj po hodinách jazdy a im môžeme hru iba odporučiť. Stále má však určité nedostatky, ktoré môžu ostatným brániť v tom, aby si ju užili naplno.
Pozitíva
  • Množstvo motoriek
  • Licencie
  • Jazdný model
Negatíva
  • Technické chyby
  • Spracovanie multiplayeru
  • Umelá inteligencia
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
75%

Komentuj!