Register

A password will be e-mailed to you.

Posledné dni sa množia prípady chybných grafických kariet nVidia GTX 1070 v spojitosti s problémovými pamäťovými čipmi. Užívatelia hlásia problémy s taktovaním pamätí, preblikávanie, grafické chyby, artefakty a problémy so stabilitou.

Problémy by mali mať grafické karty s 8Gb/s pamäťovými čipmi od spoločnosti Micron. Väčšina výrobcov grafických kariet upustila od 8Gb/s GDDR5 čipov od Samsungu kvôli ich nedostatku a zvolili čipy od Micronu. Karty vybavené čipmi od Samsungu však týmito problémami netrpia. Niekoľko výrobcov už potvrdilo, že ich karty obsahujú čipy od Micronu. Zároveň už traja výrobcovia vydali novú verziu BIOSu pre svoje karty, ktorý by mal tieto problémy eliminovať.

Gigabyte a MSI potvrdili že používajú čipy od Micronu aj od Samsungu a že už pripravujú nový BIOS, ktorý by mal vyriešiť problémy s ich kartami. Bohužiaľ Asus, Inno3D, Galax, PNY a Zotac zatiaľ neposkytli žiadne informácie ohľadom chybných grafických kariet. Pokiaľ si nie ste istí, ktorú verziu pamäťových modulov má vaša karta, môžete si stiahnúť GPU-Z utilitu a v kolónke “Memory Type” uvidíte buď “GDDR5 (Micron)”, alebo “GDDR5 (Samsung)”.

geforce_gtx_1070_pcb

Vyzerá to že nVidia nemá posledné roky s číselným označím x70 šťastie. Pamäťové problémy sprevádzali aj kartu GTX 970, ktoré boli spôsobené deaktivovanou časťou ROP jednotiek a karta tak vlastne pracovala iba s 3.5GB pamäte namiesto avizovaných 4GB. Našťastie riešenie problémov s GTX 1070 by nemalo predstavovať problém pre väčšinu výrobcov. Niektoré neoficiálne zdroje uvádzajú, že problém spočíval v chybnom nastavení riadenia spotreby. Ponúka sa tak otázka prečo sa problémy objavili a začali sa riešiť až 4 mesiace po vydaní karty. Pokiaľ však trpíte problémami s vašou GTX 1070, aktualizácia BIOSu by ich mala rýchlo a jednoducho vyriešiť.

Zdroj: kitguru.net

Komentuj!