Register

A password will be e-mailed to you.

Južná Kórea berie e-sport takmer ako svoj národný šport. Podmienky pre profesionálnu kariéru sú tam nastavené veľmi dobre a aj preto sa tam mnohým hráčom darí. Dlho sme sa aj my mohli pozerať na profesionálne stretnutia rôznych kórejských tímov v hre StarCraft 2. Tento rok sa na tom niečo zmení. Kórejská asociácia pre e-sport totiž oznámila, že StarCraft ProLeague sa zruší.

StarCraft ProLeague bola vytvorená v roku 2003 a odvtedy beží nepretržite už štrnásty rok, čo je najdlhšia šnúra v histórii e-sportu. Rok 2016 však pre ňu bude posledný. Pre neznalých môžeme zhrnúť, že sa jedná o offline hranú ligu, ktorá pôvodne začala hrou StarCraft: Brood War a v roku 2011 sa prešlo na StarCraft 2. Liga okrem krízy v roku 2008 dlho nemala problémy so zháňaním sponzorov a predávaním vysielacích práv. Minulý rok bola za prvé miesto odmena 70 miliónov juhokórejských wonov, čo je v prepočte zhruba 56 700 eur.

starcraft2

Zároveň s tým bolo oznámené, že 5 zo 7 tímov hrajúcich v tejto sezóne bude rozpustených. Menovite sa jedná o SK Telecom, Samsung, KT, CJ, a MVP. Za zrušenie ligy môže údajne nedostatok sponzorov. StarCraft 2 je totiž v profesionálnom e-sporte v Ázii upozadená populárnejšími hrami ako je League of Legends alebo Overwatch.

Komentuj!