Register

A password will be e-mailed to you.

Že Andrzej Sapkowski nie je fanúšikom hier a nijak zvlášť neholduje ani hernej sérii Zaklínač, ktorá vznikla na motívy jeho kníh, je známe už dlhšie. Pre prvých dvoch dieloch síce pomohol CD Project RED s názvami oblastí a postáv, ale tam jeho angažovanie sa končilo.  Pokiaľ by ste však čakali, že ho úspech hier aspoň čiastočne teší, nakoľko dopomáha aj k úspechu jeho kníh, prekvapivo tak tomu nie je.

Sapkowski sa nechal počuť, že keby išlo o zlé hry, asi by nemali úspech, aký sa im podarilo dosiahnuť. K ich kvalitám sa každopádne nechce vyjadrovať, no výrazne mu vadí, že mu berú všetku pozornosť. Prekáža mu, že napríklad aj to, že americké vydavateľstvá umiestňujú na obaly jeho kníh obrázky z hier, následkom čoho sa čitatelia neznalí jeho tvorby, domnievajú, že akýsi neznámy Sapkowsi iba parazituje na jej sláve. Knihy podľa hier totiž podľa jeho názoru fanúšikovia kvalitnej fantasy literatúry považujú skôr za podradné a z princípu ich ignorujú. Vyjadril sa aj v tom zmysle, že tretí herný Zaklínač mu celkovo berie čitateľov, nakoľko fanúšikovia sa sústredia skôr na neho, ako na jeho romány. Z čoho on pochopiteľne nemá nič.

Čo k tomu dodať? Miesto toho, aby bol Sapkowski rád, že popularita hier zvyšuje popularitu jeho kníh (napríklad aj v USA), pričom z následných predajov určite niečo má, radšej sa prezentuje podobne kontroverznými výrokmi. Ako keď svojho času údajne žartovne prehlásil, že pár hráčov pozná, ale radšej ostáva s inteligentnými ľuďmi. Na druhú stranu sa však dá chápať, prečo mu vadia obaly inšpirované hrami, lenže praví fanúšikovia si nepochybne vedia zistiť kto a kedy danú knihu napísal. Alebo si myslíte opak?

 

Komentuj!