Register

A password will be e-mailed to you.

O hre Shu ste pravdepodobne doposiaľ nepočuli. Nejde o žiadnu AAA hru, vydaniu nepredchádzala obrovská mediálna kampaň, no odozva od hráčov a recenzentov dáva jasne najavo, že priaznivci kvalitných skákačiek by mali zbystriť pozornosť.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Úvod hry pripomína rozprávku. Vidíme, ako si obyvatelia dediny užívajú bezstarostný život, hlavný hrdina hry Shu stojí na útese a jeho predok mu rozpráva príbeh o prastarom zle, ktoré sužovalo ich krajinu. Zrazu sa príbeh, ktorý vyzeral ako legenda začne zhmotňovať. Prastaré zlo, v tomto prípade v podobe diabolskej búrky napadne túto dedinku a jej obyvateľom nezostáva nič iné, ako utiecť. Predok hlavného hrdinu sa pokúša zlo zdržať a zachrániť tak obyvateľov, no pri tomto pokuse bohužiaľ prichádza o život. Ak si myslíte, že vám spoilerujem príbeh hry, tak to nie je celkom pravda, keďže to, čo som vám pred chvíľkou opísal je úvodné intro. Vašou úlohou bude nájsť niektorých osadníkov, za pomoci ktorých zostrojíte zbraň, ktorá spomínané zlo zničí. Tu sa začína Vaša cesta. Príbeh originalitou síce neoslní, no hlavná sila tohto titulu spočíva v niečom inom.

shu_20161009175505

Tým hlavným dôvodom, prečo si Shu zadovážiť je hrateľnosť. Podobne poctivú skákačku so všetkým, čo k tomu patrí som nehral už dlhšiu dobu. Veľmi dôležité je ovládanie, ktoré je presné, responzívne a hranie vám naozaj spríjemňuje. Nemusíte sa nervačiť, že ste stlačili tlačidlo a hlavný hrdina urobil niečo iné (prípadne neurobil), to sa v prípade Shu nedeje. Shu toho síce nedokáže mnoho (vie skákať a plachtiť), avšak úplne to postačuje. Plachtenie je inak veľmi dôležité, keďže vám mnohokrát zachráni život. Aby hra nebola stereotypná, počas svojej cesty stretnete niekoľko postáv, ktoré sa k vám na určitú dobu pridajú. Ich spoločnosť nie je iba na okrasu, práve prostredníctvom týchto spoločníkov dokáže Shu napríklad chodiť po vode, spomaliť čas, ovládať pohyblivé plošiny a pod.. Zo schopnosťami týchto spoločníkov súvisí aj riešenie hádaniek, ktoré je vždy späté práve s tou, či onou schopnosťou.

shu_20161012002012

Okrem výbornej hrateľnosti hra veľmi pekne vyzerá a má podarené audio. Hudba síce nie je veľmi rôznorodá, avšak veľmi pekne sa hodí k atmosfére hry a len tak ľahko sa neopočúva. Grafické orgie na hráča síce nečakajú (aspoň ak sa bavíme v zmysle nejakého benchmarku), no ručne kreslená grafika má svoj pôvab a v tomto prípade funguje na jednotku. Ako možno vidieť z priložených obrázkov, hra kombinuje 2D a 3D, pričom postavičky sú dvojrozmerné a objekty sú trojrozmerné. Možno táto kombinácia pôsobí zvláštne, no v prípade Shu funguje veľmi dobre. Veľmi sa mi páčila aj deštrukcia prostredia. Aby sme sa však nepochopili nesprávne, prostredie neničíte Vy, avšak pri naháňačkách so zlom sa krajina rúca a kam dosiahne zlo, tam nezostane kameň na kameni. Všetko je plné pekných detailov, v tomto ohľade dobre odvedená práca.

shu_20161019152149

S čím sa ja osobne nestotožňujem, je náročnosť hry. Chápem, že ide o titul orientovaný na mladšie publikum, no i tak mi prišlo, že hra mohla byť o niečo náročnejšia, pretože by jej to prospelo. Niektorými úrovniami doslova preletíte a jediné, čo vás môže trochu zdržať sú situácie, kedy vás naháňa hore spomínané zlo. Hra je však veľmi štedrá aj v udeľovaní životov a pri každom checkpointe sa vám ich hodnota navýši na päť. A checkpointov je v hre až až. Menším nedostatkom je (aspoň z môjho pohľadu), že ak túžite odhaliť viac z príbehu, budete musieť zbierať rôzne predmety. Vďaka ním sa potom dozviete viac. V iných hrách mi to nevadí, no pri skákačke určenej mladšiemu publiku mi to príde kontraproduktívne. Verím však tomu, že mnoho hráčov tento prístup ocení, takže rozhodnutie nechám na vás.

shu_20161019152955

Našťastie je hra solídne dlhá, na tých sedem až osem hodín vydrží, no ak sa budete pokúšať o skutočne rýchly priechod, môže to byť menej. Okrem prechádzania jednotlivých úrovní nechýba ani zbieranie rôznych predmetov, hľadanie ukrytých batoliat či time trial, kedy sa vám ponáhľanie skutočne vyplatí. Opakované hranie teda nie je titulu cudzie, čo určite hodnotím pozitívne.

shu_20161019154211

Hra obsahuje niekoľko rôznych svetov, pričom každý jeden pozostáva z oddelených úrovní. Tieto svety sa od seba navzájom líšia, ani jeden nie je podobný tomu predošlému. Nakoľko je v každom svete väčšinou trojica úrovní, jednotlivé prostredia sa nestihnú opozerať. Je to síce maličkosť, ale celkom podstatná a úspešne bojujúca so stereotypom.

shu_20161019155320

Shu je malý titul, avšak s veľkým srdcom. Jeho autori perfektne vystihli podstatu skákačiek, obalili ju príjemným audiovizuálom, výborným ovládaním a nezabudli ani na znovuhrateľnosť. Jediným výraznejším nedostatkom je na môj vkus nízka náročnosť, no keďže ide o titul smerovaný k mladšiemu publiku, dá sa nad týmto privrieť oko. Pokiaľ máte chuť zahrať si podarenú skákačku, určite dajte šancu Shu, ide o veľmi príjemné prekvapenie. Bodaj by ich bolo viac…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

coatsink-logo

Shu – Nenápadná skákačka, ktorá stojí za to!
Shu je jedným z tých titulov, ktoré možno nespôsobia veľký rozruch, avšak hráčov, ktorí jej dajú šancu dokáže veľmi príjemne odmeniť. Ponúkne im skvelú hrateľnosť, peknú atmosféru "rozprávkového" sveta a podarený audiovizuál. Skutočne nie je veľa vecí, ktoré by sa Shu dali vytknúť. Zahoďte predsudky a pustite sa do tejto skákačky, ktorá Vám pripomenie, ako zábavný tento žáner dokáže byť.
Pozitíva
  • Skutočne poctivá skákačka
  • Výborná hrateľnosť, responzívne ovládanie
  • Príjemný audiovizuál
Negatíva
  • Nízka obtiažnosť
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (6 Hlas)
80%

Komentuj!