Register

A password will be e-mailed to you.

Ak ste sa ešte nikdy nestretli so sériou Princess Maker, je načase, aby ste zbystrili pozornosť. Špeciálne jej druhý diel je menším kultom u PC hráčov a to aj napriek tomu, že oficiálna anglická verzia nikdy nevyšla. Princess Maker 2 Refine našťastie napravuje tento zásadný nedostatok.

Recenzovaná verzia: PC

Kde bolo, tam bolo, bolo jedno kráľovstvo plné bohatých a namyslených ľudí. Tí sa vo všetkej svojej ľahostajnosti zriekli bohov a preto na nich bola povolaná armáda príšer z pekla vedená samotným Princom Temnoty Lucifonom. Keď to však už vyzeralo beznádejne, na scéne sa objavil potulný bojovník a Lucifona porazil. Okamžite sa stal miestnym hrdinom a kráľ mu ponúkol pravidelný žold, pokiaľ sa rozhodne zotrvať s nimi. Lenže tu príbeh nekončí. Bojovníkovo hrdinstvo si všimli aj bohovia a a preto sa rozhodli, že práve on je ten správny na výchovu dieťaťa z nebies. Jednej noci sa tak sa otvorilo nebo a so svetlom sa dolu vznieslo aj malé desaťročné dievčatko kompletne nepoškvrnené nástrahami sveta. Ako sa bude ďalej vyvíjať jej príbeh? To je len na jej náhradnom otcovi, ktorým ste, ako správne hádate, práve vy.

pm4

Japonská séria Princess Maker disponuje naozaj neotrelým, priam až bizarným konceptom. Ten do istej miery evokuje Tamagoči, avšak s tým rozdielom, že tu sa nestaráte o virtuálneho domáceho miláčika, ale o adoptívnu dcéru. Takéto prirovnanie by však nebolo úplne presné, nakoľko ide o nepomerne komplexnejšiu záležitosť. Už ani nehovoriac o tom, že koncept Princess Maker je starší ako spomínané Tamagoči. Dvojka vyšla ešte v roku 1993 a vo vylepšenej CD verzii až v roku 2004. Toto každopádne platilo iba pre japonský trh, nakoľko práce na anglickej verzii boli nakoniec zrušené. Európski hráči si ju však mohli vychutnávať aspoň v abandonware anglickej verzii, vďaka uniknutiu beta verzie pôvodne vytváraného prekladu. Vydanie oficiálnej Refine verzie po rokoch je tak menšou satisfakciou pre všetkých fanúšikov.

Princess Maker 2 je mixom simulátora a RPG hry. Vašej dcéry sa ujímate počnúc jej desiatym rokom a vašou úlohou je pripraviť ju na dospelosť. Vyberiete pre ňu meno, zvolíte jej presný dátum narodenia, krvnú skupinu a môžete sa pustiť do výchovy. Našťastie nemusíte riešiť zďaleka všetko – o domov máte postarané, dostávate aj pravidelný ročný obnos, ktorý vás dokáže vysekať z najhoršieho. Taktiež máte k dispozícii vlastného sluhu, ktorý za vás dokáže zaskočiť a postarať sa o všetko potrebné. Výchova ako také je však plne vo vašich rukách. Peniaze, čo dostávate, však stačia len na vyžitie a nemôžete sa na ne spoliehať. Toto platí obzvlášť, ak máte vyššie ambície, ako mieriť za kariérou ženy v domácnosti. Aby sa totiž vaša dcéra mohla osobnostne vyvíjať, potrebuje absolvovať rôzne kurzy. Tie pritom pochopiteľne nie sú lacnou záležitosťou. Aj preto je potrebné zapriahnuť ju v skorom veku do práce, nech si na to zarába sama.

princess-maker-2-refine

Zatiaľ sa vám to javí jednoducho? Chyba lávky. Vaša dcéra totiž nie je robot a neustálym pracovaním, či štúdiom sa jej zvyšuje stres. Život v neustálom strese ju postupne doženie k tomu, že začne trucovať, alebo ochorie. Ak ju budete i napriek tomu neustále vyťažovať, môže vám dokonca aj umrieť a hra pre vás predčasne skončí. Pokiaľ sa rozhodne trucovať, nie je to o nič jednoduchšie. V práci , či počas štúdia sa totiž začne úmyselne flákať a pokiaľ ju necháte vo voľnom čase bez dozoru, začne len tak míňať vaše ťažko zarobené peniaze. Dokonca ju môžete dohnať aj k úteku z domova, či zločinu a následnému zatknutiu. A to má pochopiteľne citeľný dopad na jej reputáciu.

Musíte sa o ňu teda neustále starať, komunikovať s ňou, sem tam ju niečim obdarovať a keď je to potrebné, tak jej dopriať prázdniny. Popri tom všetkom však nesmiete zabúdať ani na získavanie konexií, ktoré jej môžu do budúcna iba pomôcť. Lenže počítať musíte i s tým, že členovia kráľovského paláca ju budú ignorovať, pokiaľ nebude jej vyjadrovanie na patričnej úrovni a podobne. Neustále ju teda musíte zdokonaľovať v tom, čo vám pripadá dôležité. Toto sa dá docieliť nielen štúdiom, ale čiastočne aj prácou, na ktorú spočiatku nemusí mať predpoklady. Ak ju dáte do kuchyne a nevie variť, logicky jej to spočiatku nepôjde. Postupne ju síce naučíte všetko, lenže pozor – kým sa jej v zamestnaní nedarí, nedostanete zaplatené. A pokiaľ sa ju napríklad rozhodnete preorientovať z farmárčenia na kaderníčku, nemalo by vás prekvapiť, že začne pomaly, ale isto strácať svoju nadobudnutú fyzickú zdatnosť.

pm3

Raz ročne sa v meste koná aj veľký jesenný festival, kde máte možnosť ju zviditeľniť medzi verejnosťou. Na výber máte štyri rôzne súťaže – varenie, tanec, umenie a boj. Aby ste sa však mohli s vašou zverenkyňou zúčastniť tanečnej súťaže, potrebujete na to vhodné šaty. Lenže to nestačí – musí si ich aj obliecť a pokiaľ medzitým dostatočne pribrala na váhe, tak to pochopiteľne nepôjde. Ak chcete súťažiť medzi umelcami, musíte namaľovať aspoň jeden obraz a to sa dá dosiahnuť len počas kurzu. Ostatné dve súťaže môžete absolvovať bez akýchkoľvek podmienok, no ak sa rozhodnete zmerať sily s najlepšími v turnaji, bez prípravy pohoríte takmer okamžite a utrpí aj vaša morálka. Dcéra môže naviac v štrnástich rokoch získať aj sokyňu a tá vám prípadné ťaženie za úspechom komplikuje ešte viac.

Ešte je tu však jedna zložka, ktorú som zatiaľ nespomínal. Princess Maker 2 sa totiž dá hrať aj ako klasické 2D RPG. To vtedy, ak sa rozhodnete vydať do sveta a získavať skúsenosti bojom, či hľadaním pokladov. V obchode si teda kúpite potrebné vybavenie a hor sa na skusy. Aj tu máte na výber štyri rôzne lokality – lesnú, púštnu, vodnú, či zasneženú. Ani jedna z nich sa síce nemôže pochváliť výnimočnou rozlohou, lenže i navzdory tomu každá z nich skrýva dostatok zaujímavých NPC, príšer a miest vhodných na preskúmanie. Niektoré naviac nemusíte odhaliť, ak nemáte v inventári potrebný predmet, alebo na to nemáte iné dispozície. Samého ma prekvapilo, koľko vecí z pôvodnej verzie mi ušlo a nie je to pritom tým, že by tam neboli.

princess-maker-1

V čom sa vlastne nová verzia líši od tej klasickej? Nová pochopiteľne disponuje vylepšeným vizuálom a bez problémov beží aj na modernejších systémoch. Okrem toho tu však nájdete aj hudbu a dabing, i keď len japonský. Text je pochopiteľne anglický, no už tu by som smeroval prvú výraznejšiu výčitku. Je totiž o poznanie horší ako ten neoficiálny a už úvodné intro prekvapí nie najlepším prekladom. Rôzne hrúbky sa pritom nachádzajú aj inde, v turnaji je napríklad na bežnom poriadku, že vám text oznamuje vašu prehru, hoci ste v skutočnosti vyhrali. Pozitívom nie je ani jedna zo záverečných obrazoviek, kde text pre zmenu chýba a tí, čo nevedia japonsky, majú smolu. Hra príliš nespolupracuje ani so samotným Steamom. Len niektoré achievementy naskakujú pomerne náhodne, niekedy aj bez toho, aby ste ich reálne splnili, inokedy nenaskočia vôbec, i keď by mali. Sympatické je, že hru si môžete kedykoľvek ľubovoľne zrýchliť a preskakovať opakujúce sa pasáže, ale pomerne dlhé intro prekvapivo preskočiť nejde. Nastavení inak nie je veľa, no i tak je zvláštne, že hra si po vypnutí nezapamätá vôbec nič. Vo všetkých prípadoch ide skôr drobnosti, ale i tak by ich tvorcovia mali čo najskôr odstrániť.

Bez ohľadu na tieto nedostatky ide stále o vynikajúcu hru. Vďaka unikátnemu konceptu naviac ani nijak zvlášť nezastarala a má čo ponúknuť aj v dnešnej dobe. Jej nesporným plusom je obrovská znovuhrateľnosť, pretože disponuje až 74 rôznymi závermi. Čo nakoniec vyrastie z vašej zverenkyne? Bude z nej nová kráľovná, dvorný šašo, veliteľ bandy zločincov, luxusná prostitútka, alebo rovno Princezná Temnoty? Dosiahnuť niektoré konce je ľahšie, iné podstatne náročnejšie a niekedy záleží doslova na detailoch. Princess Maker 2 Refine vás skrátka môže zabaviť na dlho a je rovnako dobrou voľbou ako pred rokmi. Verte mi, stojí to za to.

Hru na recenziu poskytli spoločnosti

pm-logo

Princess Maker 2 Refine - Zábavný simulátor dospievania
Princess Maker 2 Refine je vskutku unikátny a mimoriadne chytľavý simulátor dospievania mladého dievčaťa v sympatickom fantasy svete. Škoda len niektorých zbytočných technických nedostatkov. Našťastie však nejde o nič výrazne narúšajúce celkový zážitok.
Pozitíva
  • Originálny koncept
  • Obrovská znovuhrateľnosť
  • Viacero vylepšení oproti pôvodnej verzii
Negatíva
  • Technické nedostatky Steam verzie
85%90% (Pôvodná verzia)
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!