Register

A password will be e-mailed to you.

Titulky zahraničných serverov odhalili veľmi zaujímavú správu – niekoľko vývojárskych štúdií sa rozhodlo prestať vyvíjať svoje hry pre VR headset Oculus Rift. Stalo sa tak postupne v krátkej nadväznosti po sebe, a dôvod vás možno prekvapí – môže za to politika.

V USA prebieha boj o voličov v prezidentských voľbách. Nič nové pre väčšinu z nás. Nedávno ale vysvitlo, že zakladateľ celého projektu Oculus Rift, Palmer Luckey, sa do nej angažoval viac než len svojim hlasom. Začal finančne podporovať istú politickú organizáciu s názvom Nimble America. Tá sa netají tým, že je silne naklonená Donaldovi Trumpovi a po internete očierňuje meno konkurenčnej kandidátky, Hillary Clinton.  Pravidelná dávka meme obrázkov môže znieť neškodne, organizácia ale verí, že takéto aktivity majú silu.

Po odhalení tejto kauzy viacerí vývojári verejne vyjadrili svoj nesúhlas. Oculus Rift tak príde napríklad o Insomniac Games, tvorcov série Ratchet & Clank, alebo o Polytron, kt. má na svedomí indie hit Fez. To je iba vrchol ľadovca, vývoj prerušili ešte iné, menšie a menej známe štúdiá.

49154874-cached

Čo myslíte, je správne takto odsudzovať celý produkt na základe činov jednej osoby? Je pravda, že morálne kontrolky Luckeyho asi nebudú zrovna najcitlivejšie, ale v princípe neporušil žiadny zákon. Alebo je správne, aby sa politika a biznis miešali dokopy?

Nech je to už akokoľvek, Oculus Rift takto iba prišiel o niekoľko vývojárov. A k čomu by vám bol VR headset, keby s ním nemáte čo hrať?!

Komentuj!