Register

A password will be e-mailed to you.

Predstavte si, že žijete v peknom veselom svete… Všetci okolo vás sú šťastní, večne usmievaví a vaše okolie hýri farbami a pohodou. Chceli by ste takýto svet vyskúšať? Keď áno, tak vám odporúčame virtuálnu návštevu pohodového mestečka Wellington Wells v hre We Happy Few. Tam je všetko dokonalé, krásne, proste taký raj na zemi. Že sa vám to celé nejak nezdá? Že takýto raj nemôže existovať len tak? Ani nám sa to nezdalo, a preto sme sa tejto idylke pozreli bližšie na jej podozrivo krásne zúbky.

Na prvý pohľad mi We Happy Few silne pripomínal známu sériu Bioshock. Nielen svojou štylizáciou, ale hlavne tým, že rovnako ako Bioshock predstavuje alternatívnu verziu minulosti. Konkrétne We Happy Few sa odohráva v roku 1964, ale politická situácia v hre je iná, na rozdiel od tej skutočnej. Vo Veľkej Británii totiž vládne diktatúra kvôli pokračujúcej vojne so Sovietskym zväzom. Diktatúra však nevládne vojenskou brutalitou, ale prostredníctvom štátom distribuovaných narkotík. Hlavnou a vlastne povinnou drogou je pilulka Joy, ktorá celé obyvateľstvo udržuje v stálom stave blaženosti. Droga Joy je verná svojmu názvu, a tak upravuje stav mysli tak, že užívateľ vidí všetko krásne a ideálne.

20160831152259_1

20160831152051_1A presne taký pocit som mal po spustení. Začínal som hru vo svojej štýlovo zariadenej kancelárii ako redaktor miestnych novín a mojou náplňou práce bolo schvaľovať jednotlivé články. Ale skôr by som to nazval cenzúra, než schvaľovanie. Akonáhle sa mi čokoľvek nepáčilo, článok som pomocou zvláštneho prístroja zlikvidoval. Do tejto záslužnej a zodpovednej práce som sa ponoril natoľko, že som odmietol zobrať svoju pilulku. A odrazu ma kolegovia pozvali na menšiu narodeninovú oslavu. Tá prebiehala vskutku bizarne. Oslávenci pri nej proste mlátili palicami do hračky na stole, pomaľovanej hýrivými farbami. Keďže všetci po mne kričali: „Udri! Udri!“  tak som samozrejme musel udrieť aj ja. Problém bol v tom, že presne v tom nešťastnom momente skončila účinnosť tabletky Joy. A tak som uvidel, že namiesto milej farebnej hračky naplnenej čokoládou, sa na stole rozprskli krvavé vnútornosti obrovskej krysy…

320240_screenshots_20160830200220_1 320240_screenshots_20160830200227_1Darmo som si takto zakryl oči, ako vidíte na obrázku. Skutočnosť bola nemilosrdne odhalená mojim očiam a zároveň som bol odhalený aj ja. Previnil som sa totiž zločinom veľkým, v tom svete priam hrdelným. Nezobral som si svoju drogu a stal sa tak vyvrheľom spoločnosti. Tunajší obyvatelia totiž nemajú radi ľudí, ktorí nedodržujú ich zvláštne pravidlá. Všetci v mestečku sú pod vplyvom drogy. Môj hrdina, útly novinár je v tejto hre jediný človek so zdravým rozumom.

Keď som na začiatku spomínal silnú inšpiráciu Bioshockom, postupom hry som musel svoj názor trochu upraviť. We Happy Few je o niečom inom. Obyvatelia nie sú až také bezduché trosky ako bioshockovskí “spliceri” a žiadne drogy vám tu nedajú špeciálne schopnosti. We Happy Few nakoniec ani nie je akčná hra. Mohol som síce mlátiť policajtov  so zbraňou nablízko, ale neviedlo to vôbec k ničomu a čoskoro ma premohli. Rýchlo som zistil, že stealth postup, alebo útek je oveľa prijateľnejšou možnosťou.  Hre tak dominujú survival prvky a obsahuje všetko, čo robí tento žáner atraktívnym. Okrem neustáleho ukrývania, vyhýbania sa pasciam a vyrábania vlastných zbraní som sa teda musel zaoberať aj zháňaním jedla, či tekutín. Našťastie mi vždy, keď mi išlo do tuhého, zostávalo moje útočisko, kotolňa, v ktorej som sa mohol občerstviť, vyspať sa, alebo si v pokoji usporiadať veci v inventári.

WeHappyFew_4_PreAlphaHra je momentálne k dispozícii v predbežnom prístupe, takže veľa vecí sa určite zmení. Je to citeľné už len z porovnanie prvých gameplay videií, s tým, čo som mal možnosť hrať sám. V spomínanom úkryte napríklad chýbala celá jedna miestnosť a ťažko povedať, koľko vecí bude ešte v plnej verzii inak. Dočkať by sme sa mali podľa prísľubu vývojárov nového obsahu, lepšej AI nepriateľov a pribudnúť by mal aj upravený záver. Aj v tomto štádiu však môžem hru odporučiť.

We Happpy Few je inšpirovaný nielen slávnym románom Georga Orwella 1984, ale aj populárnymi konšpiračnými teóriami a to všetko predvádza so šarmom a nadhľadom. Možno vás o tom presvedčí aj priložený gameplay trailer z hry priamo od tvorcov zo štúdia Compulsion Games.

Hru na preview poskytla spoločnosť


Komentuj!