Register

A password will be e-mailed to you.

Všetci to veľmi dobre poznáme. Akonáhle nejaká herná značka zaznamená masovú popularitu, nenásytné filmové štúdiá sa z nej ťažia vyťažiť maximum a výsledkom sú často nie najvydarenejšie adaptácie. Omnoho príjemnejšou alternatívou sú naopak romány inšpirované hrami, čo často zvyknú ďalej rozvíjať herné svety, ktoré máme radi.

Mass EffectOd kníh inšpirovaných hrami sa síce nedajú očakávať skvosty ašpirujúce na ocenenia, ktoré sa zapíšu do histórie, ale to neznamená, že nemajú čo ponúknuť.  Nie všetky pochopiteľne stoja za pozornosť. Niektoré sú len obyčajnými prepismi len s minimálnou pridanou hodnotou, iné sa snažia vyplňať dejové medzery pôvodných hier a predstaviť nám známe postavy v novom svetle. Aj kvalita literárneho štýlu sa líši a kým niektoré sú vyložene oddychovým čítaním, iné sa snažia o komplexnejšiu prezentáciu. U nás sú pravdepodobne najznámejšie knižné spracovania Warcfaftu, Diabla, Warhammeru, Dooma, ale v posledných rokoch sa u nás objavujú aj romány ako Assassins´s Creed, Mass Effect, Dragon Age, či Resident Evil.

Ktoré z nich sa v rôznych anketách pravidelne objavujú medzi najlepšími? Patrí k nim napríklad aj Bioshock: Rapture zasadený pred udalosti prvého dielu Bioshocku a zachytávajúci pád rovnomenného podmorského mesta. Ďalej je to napríklad spracovanie Kingovského Alana Wakea, alebo rovnako doposiaľ jediná kniha inšpirovaná kooperatívnou Magickou nazvaná Magicka: The Ninth Element. Dobré ohlasy má napríklad aj séria Dragon Age, či vybrané diely populárneho Hala (The Cole Protocol, The Fall of The Reach). Špeciálnu zmienku si zaslúži kniha Ico: Castle in the Myst, založená na vynikajúco hodnotenej hre Ico, ktorá však vyšla iba na PlayStation 2 a dnes ju už pozná asi len pár zasvätených. To však nie je finálny výber a určite by sa ich našlo i viac.

halo_novel_collection_by_darkreign2021-d4bj8sm.jpgČo všetko sa teda dočkalo novelizácie? Ak ideme podľa abecedného poradia, tak sú to napríklad úspešné hry ako Baldur´s Gate, Battlefield, Borderlands, Command & Conquer 3: Tiberium Wars, Crysis, Dead Island,  Dead Space, Deus Ex, Elite, Fable, Gabriel Knight,  Gears of War, Guild Wars,  Hitman, Homefront, King´s Quest,  Metal Gear Solid, S.T.A.L.K.E.R., Shadow Warrior, Sonic the Hedgehog, Star Wars: The Force Unleashed, Starcraft, Street Fighter,  The Elder Scrolls,  Tom Clancy´s Splinter Cell, či Ghost Recon, Tomb Raider, Uncharted, Unreal, Warhammer, ale aj X-COM. A to je len výber románov, ktoré vyšli v anglickom jazyku. Viaceré z nich sa však dočkali aj českej lokalizácie a tým pádom aj pulty našich predajní (Uncharted: Čtvrtý labyrint, Pekelné město a Pán duší zo série Elder Scrolls, knihy zo sérií Gears of War, Splinter Cell a podobne). Spomeňme aj Nemecko, kde vyšli dva romány Far Cry,  alebo Japonsko s knihami na motívy Final Fantasy, Silent Hillu a Tekkenu. 

Čo si všeobecne myslíte o novelizáciách herných značiek? Ktoré z týchto kníh, prípade aj tých, čo neboli v článku spomenuté, ste mali možnosť čítať? Ktoré považujete za najvydarenejšie? Podeľte sa o svoj názor.

Komentuj!