Register

A password will be e-mailed to you.

Hovorieva sa, že to najlepšie prichádza na záver. Tohtoročná E3 toho bola dôkazom, i keď pred začatím tlačovky SONY panovalo presvedčenie, že Microsoft už prekonať nemožno. Ako sa však ukázalo, SONY to dokázala, tak sa poďme pozrieť, čím tento japonský gigant potešil svojich priaznivcov.

Tlačovku odpálil živý orchester, ktorý následne hudobne sprevádzal všetky herné ukážky večera. Po pár tónoch bolo asi väčšine jasné, čo prichádza. Bol to nový God of War, ktorý ani nemusel byť nejako okomentovaný, circa desaťminútový gameplay hovoril sám za seba. Presvedčte sa sa sami, stojí to za to.

Ako sa ešte pred samotnou E3 špekulovalo, nový God of War sa tentokrát bude zaoberať severskou mytológiou, nakoľko grécka je vyčerpaná, veď Kratos tam vyvraždil čo sa dalo. Áno, Kratos sa vracia, no je starší, naučil sa ovládať svoj nespútaný hnev a má syna, ktorého sa snaží vychovať. Charakteristické čepele, ktorými sa hlavný hrdina oháňal v minulosti sú preč, tentokrát bude (pravdepodobne) hlavnou Kratosovou zbraňou sekera, no v prípade potreby sa môžete premeniť na Muhammada Aliho (R.I.P.) a s nepriateľmi zatočiť “ručne stručne”.

Nový diel má byť pokračovaním tretieho dielu, no zároveň aj taký menší reštart, o čom svedčí odstránenie číslovky z názvu a aj gameplay trailer, keďže kamera už staticky nesleduje danú scénu, ale presunula sa nad Kratosove rameno. Taktiež do pozadia ustúpilo bojové šialenstvo, ktoré určite nebude chýbať, no pravdepodobne bude dávkované rozumnejšie. Novinkou bude aj prítomnosť RPG prvkov, čo možno vypozorovať z videa, kde je signalizované zvýšenie skúseností za určité úkony. Zatiaľ nie je zrejmé, kedy God of War vyjde, no povráva sa o budúcom roku, nakoľko je hra vo vývoji už viac ako 2 roky.

Bez zbytočných rečí sa prešlo z God of War na oznámenie nového titulu Days Gone od Bend Studio, ktoré v minulosti prinieslo sériu Syphon Filter či Uncharted: Golden Abyss pre handheld PS VITA. Pôjde o open-world survival titul, v ktorom vypukla pandémia, ktorá ľudí premenila na tvorov prezývaných Freakers, no dalo by sa povedať, že ide o zombie. Počas hry ich spolu s hlavným hrdinom – motorkárom menom Deacon St. John stretneme s niekoľko druhov. Boj to veru nebude ľahký, a preto bude potrebné vyrábať rôzne predmety a zbrane zo súčiastok roztrúsených po hernom svete.

Bez prieťahov sa plynulo prešlo k hre The Last Guardian, ktorá sa prezentovala novou ukážkou, ktorá obsahovala doposiaľ nevidené zábery z hry. To hlavné však je, že sme sa konečne dozvedeli dátum vydania tohto niekoľkokrát odloženému titulu. V októbri, konkrétne 25. si nič neplánujte, nakoľkov tento deň vyjde “mýtus” menom The Last Guardian.

Z nastoleného tempa sa nepoľavilo a ihneď prišiel na rad Horizon Zero Dawn. V novej gameplay ukážke sme mali možnosť vidieť skener, ktorým môže Aloy zistiť, aké súčiastky je možné získať z robotických nepriateľov, no samozrejme nechýba ani prieskum prostredia a súboje. Ak máte záujem prečítať si o tiule niečo viac, zamierte na tento odkaz.

Na konferencii nemohol chýbať ani Detroit: Become Human, najnovší počin od štúdia Quantic Dream, ktorých môžete poznať vďaka titulom ako Fahrenheit, Heavy Rain či Beyond: Two Souls. Minulý rok štúdio ukázalo ako hrateľnú postavu androidku Karu, tentokrát na rad prišiel Connor a podľa autorov to nie je všetko – ďalšie hrateľné postavy však oznámia až neskôr. Iba na Vás bude záležať, ako sa príbeh bude vyvíjať, ostatne to môžete vidieť v nasledovnej ukážke.

Po “klasických” hrách nasledoval blok venovaný VR, avšak aj tu si SONY dalo záležať a zbytočne sa nerozprávalo, prim hrali ukážky z hier. Prvým VR titulom bolo tech-demo Kitchen, ktoré novinárom prezentovali na E3 už minulý rok, avšak iba za zatvorenými dverami a o hre sa nesmelo hovoriť. Podľa názorov to však bola doslova hororová bomba. Tento rok už bol projekt Kitchen prezentovaný verejne, dokonca došlo na pomerne veľké prekvapenie. Projekt Kitchen je niečo viac, než sa pôvodne očakávalo, ide totiž o Resident Evil 7 biohazard. Titul bude plne hrateľný aj bez VR, no kto si bude chcieť znásobiť hororový zážitok, nič mu v tom nebude brániť. V prípade, ak máte predplatené PS Plus, môžete si prezentovanú ukážku sami zahrať, dočasne je dostupnú v PS Store. Rozhodne Vám ju odporúčame, takže ak dnes večer, respektíve v noci nemáte lepší program, skúste sa na vlastnej koži presvedčiť, ako vážne to autori s návratom k hororu myslia. Hra vyjde 24. januára 2017 a okrem PS4 titul dorazí aj na Xbox One a PC.

Po prekvapení menom Resident Evil 7 biohazard nasledovalo oznámenie dátumu vydania PlayStation VR, ktoré je stanovené na 13. október 2016. Naši susedia v Českej republike patria medzi krajiny, v ktorých sa predaj začne už v októbri, no naša krajina sa do zoznamu zatiaľ nedostala, zrejme budeme musieť počkať do budúceho roku, prípadne si objednať zariadenie od našich susedov. Cena bola stanovená na 10 990 Kč, u nás čakáme cenu 399 €, no SONY nám to zatiaľ nepotvrdilo.

Po oznámení dátumu vydania sa prešlo na ďalšie VR hry, medzi ktorými bola aj novinka Farpoint. Pôjde o fps strieľačku odohrávajúcu sa na mimozemskej planéte, pričom hra bude podporovať novooznámený PS VR Aim Controller.

Fanúšikom Star Wars určite v hre Battlefront chýbali vesmírne súboje, ostatne v diskusiách to jasne dávali tvorcom najavo. V novinke pre VR nazvanej Star Wars Battlefront X-Wing VR Mission však súboje vo vesmíre chýbať nebudú, tentokrát pre istotu bude chýbať všetko ostatné. Avšak čo tam po klasickom strieľaní, kto by nechcel pilotovať legendárny X-Wing, že?

Ani to nebolo ohľadom VR všetko, spoločnosť Rocksteady, ktorá stojí za Arkham sériou Batmana pripravuje novinku určenú pre VR. Opäť pôjde o titul spadajúci do tejto série, keďže je v príprave Batman: Arkham VR. Tentokrát nepôjde o akčnú hru z pohľadu tretej osoby, podľa dostupných informácii nás čaká počin zameraný na detektívnu činnosť, chýbať však nebude ani BatCave. Ukážka toho o hre nepovedala veľa, no stále lepšie ako nič.

Po Batmanovi sa spustil trailer na Final Fantasy XV, ktorý potvrdil dátum vydania na 30. september 2016, no ukážka nebola do bloku venovanému virtuálnej realite zaradená náhodou. Po dátume vydania prišla na rad ukážka z Final Fantasy XV VR Experience, ktorá ukázala súboj s nepriateľom, no viac sme sa nedozvedeli, takže ťažko povedať, či bude celá hra hrateľná vo VR, ale skôr by sme odhadovali, že pôjdu o samostatne stojaci počin.

Touto ukážkou sa blok venovaný VR uzavrel a prišlo na Call of Duty: Infinite Warfare. Hrateľná ukážka nás zaviedla do vesmíru a treba poznamenať, že gameplay pôsobí lepšie, než hra vyzerala po predstavení. Nie, nadšení z tohto smeru CoD nie sme, no na druhú stranu, aspoň tu stále sú viac – menej reálne zbrane a žiadne sci-fi laserové pušky. Ako to dopadne uvidíme začiatkom novembra.

Omnoho viac fanúšikov sa miesto nového Call of Duty teší na Call of Duty: Modern Warfare Remastered, takže nemohla chýbať ani menšia ukážka z tohto titulu.

Nasledovalo niečo, na čo čakali milióny fanúšikov po celom svete. Po úvodných tónoch, ktoré hrali známu melódiu bolo jasné, čo bude nasledovať. Na pódium prišiel Shawn Layden, ktorý ihneď povedal, že tentokrát to nebude o žiadnom tričku (narážka na minuloročnú PlayStation Experience, kam prišiel v tričku s potlačou Crash Bandicoota) a oznámil, že Crash Bandicoot je späť! Na PS4 prídu kompletne zremastrované prvé tri časti, ktoré z tejto značky urobili fenomén. Neskôr sme sa dozvedeli, že hry pripravuje štúdio Vicarious Visions, no ako to dopadne je zatiaľ vo hviezdach. Podľa všetkého bol iniciátorom znovuzrodenia práve japonský gigant SONY, a preto pravdepodobne dohliadne táto spoločnosť na to, aby sa návrat Crasha podaril. V zápätí došlo k oznámeniu, že Crash sa už tento rok objaví v Skylanders Imaginators, o čom sa hovorilo už pred E3 vďaka úniku z čínskych obchodov. Treba však uznať, že Crash pôsobí omnoho vernejšie svojmu pôvodnému vzhľadu než dráčik Spyro, ktorý je v Skylanders už stálicou. O pár dní sa na NeoGafe objavila informácia, že okrem remastrovaných Crashov pod taktovkou Vicarious Visions vzniká úplne nový diel, ktorý pripravuje priamo SONY. Zatiaľ sa informácia nepotvrdila (ale ani nevyvrátila), no dôležité je, že Crash Bandicoot je späť medzi nami a snáď ho čaká veselá budúcnosť.

Po veselom oznámení Crasha sa spustil trailer na LEGO Star Wars: The Force Awakens, ktoré vychádza už o pár dní, no ak sa neviete dočkať, demo už je dostupné v PS Store.

Na pódium následne prišiel Andrew House, ktorý uviedol príchod jedného z najtalentovanejších ľudí herného biznisu. Následne sa zodvihla opona, svetelné efekty začali tvoriť chodník pre človeka, ktorým nebol nikto iný ako Hideo Kojima, “otec” značky Metal Gear Solid. Ten utíšil potlesk publika, ktoré následne privítal a povedal: “I’m back!” Po pár slovách predstavil svoju novú hru, ktorá bude jeho prvotinou. Pôjde o titul Death Stranding, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstaví Norman Reedus, takže Kojima aj po neúspešnom projekte Silent Hills pokračuje v spolupráci s týmto hercom.

Po Death Stranding prišlo na rad ďalšie prekvapenie, tentokrát od štúdia Insomniac Games, ktoré stojí napríklad za sériou Ratchet & Clank, prípadne prvými troma časťami Spyro the Dragon. Pôjde o hru založenú na komiksovej licencii, chystá sa totiž nový Spider-Man. O hre nepadlo ani slovo, prezentovala ju iba výborná ukážka, ktorá bola podľa slov zložená z in-game záberov. Neskôr sme sa dozvedeli, že pôjde o open-world titul, ktorý má byť doposiaľ najdrahším a najväčším počinom od tohto štúdia. Hra je síce vo vývoji už nejakú dobu, no zatiaľ nebol zverejnený ani približný dátum vydania, no pravdepodobne sa dočkáme budúci rok exkluzívne pre PS4. Dosť rečí, pozrite si video.

V závere sa opäť ukázal titul Days Gone, čo pravdepodobne nikto nečakal. Tentokrát prišiel na rad gameplay, ktorý vyzerá skutočne dobre. Pôvodne vraj na konci prezentácie malo byť oznámenie pokračovania Red Dead Redemption, avšak ukážka podľa zdrojov na internete obsahovala streľbu, pri ktorej zahynuli aj civilisti, čo vzhľadom na masaker v gay klube v Orlande nepripadalo do úvahy, a preto bolo oznámenie stiahnuté a nahradil ho gameplay práve z Days Gone. Či to je skutočne pravda je iba predmetom dohadov, no ak sa mal titul ukázať na E3, pravdepodobne sa ho dočkáme už čoskoro. I napriek tomu si užite ukážku z novinky od Bend Studio, titul zatiaľ vyzerá výborne.

Úplnou bodkou za vynikajúcou tlačovou konferenciou bol zostrih z videohier, ktoré sa ukázali počas večera, no nechýba ani mnoho ďalších titulov, na ktoré nezostal priestor.

Komentuj!