Register

A password will be e-mailed to you.

Bethesda bol prvá spoločnosť, ktorá na tohtoročnej E3 mala svoju tlačovú konferenciu. Minulý rok mali čo sa tlačoviek týka premiéru, po ktorej sa následne vyjadrili, že ich konferencie nemáme očakávať každý rok. Situácia sa však pravdepodobne zmenila, keďže sa Bethesda na E3 vrátila aj tento rok. Mali nám čo ukázať, aby bola ich tlačovka zbytočná?

Možno sa zdalo, že prvý titul, ktorý Bethesda odhalila je nový Quake s podtitulom Champions, no nie je to celkom pravda. Ešte skôr, než sa bootovaica obrazovka pripomínajúca éru MS-DOSu dostala k položke Quake, objavila sa v zozname hra s názvom New Colossus, spadajúca pod sériu Wolfenstein. Dokonca chýba dátum vydania ako u ďalších hier z tejto série, no aspoň vieme, že Wolfenstein: The New Colossus je v príprave. Viac sa pravdepodobne dozvieme v blízkej dobe, zatiaľ nám musí stačiť aj toto.

bethesda-e3-2016-dos-intro_960.0

Ako už bolo naznačené, skutočne prvým odhaleným titulom bol Quake Champions, ktorý po dlhej dobe privedie späť k životu slávnu sériu, ktorá je ikonou kompetitívneho hrania. Autori sľubujú arénové súboje, k tomu frenetickú a brutálnu akciu s unikátnymi postavami, ktoré budú mať rôzne schopnosti. Titul bude podľa slov autorov nesmierne rýchly, čomu pomôže aj to, že bude bežať na 120 Hz s odomknutým framerateom. Cieľom je zameranie sa na eSports, určite máme očakávať aj podporu v podobe profesionálnych turnajov a viac sa máme dozvedieť už tento rok na QuakeCone v auguste. Ešte celkom podstatná drobnosť, nový Quake bude pravdepodobne exkluzivita pre PC.

Keďže sú v súčasnosti mimoriadne populárne kartové hry, ani Bethesda nemôže byť v tomto segmente pozadu. Ich zástupcom v tomto žánri je The Elder Scrolls: Legends. Beta test prebieha už od apríla, pričom doposiaľ sa zdalo, že pôjde iba o PvP multiplayerovú záležitosť, no počas tlačovej konferencie došlo k oznámeniu príbehovej kampane pre jedného hráča. Na svet Tamrielu sa tentokrát pozrieme očami postavy menom Kellen, pričom okrem PC titul zamieri aj na mobilné zariadenia s Androidom a iOS, čo bez pochýb pomôže zvýšiť popularitu tejto záležitosti. Otázkou zostáva, či má hra proti Hearthstone: Heroes of Warcraft a novo-oznámenému Gwent: The Witcher Card Game veľkú šancu na úspech.

Samozrejme nemohol chýbať ani fenomén menom Fallout. V prvom rade reč padla o nových prídavkoch a DLC pre Fallout 4. Prídavok Contraptions umožní hráčom vytvárať rôzne stroje, ako napríklad výťahy, prístroje na triedenie, pohyblivé pásy atď.. Tou najlepšou správou je, že tento add-on bude dostupný už budúci týždeň. Prídavok, respektíve add-on s poradovým číslom päť bude Vault-Tec Workshop a treba poznamenať, že hráčov určite poteší omnoho viac, ako spomínaný prídavok Contraptions, keďže Vám umožní si vytvoriť vlastný vault / bunker, ktorý následne budete svojimi rozkazmi riadiť. Pripravte si stavebné náčinie, Vault-Tec Workshop dorazí už budúci mesiac. Najzaujímavejšie oznámenie spojené so štvrtým Falloutom je DLC nazvané Nuka World. Hráčom bude sprístupnená úplne nová oblasť vybudovaná na troskách zábavného parku s tematikou Nuka-coly. Posledné DLC príde už v auguste a prinesie zo sebou mnoho  nových questov.

Mobilný Fallout Shelter, ktorý sa teší mimoriadnej obľube bol taktiež súčasťou prezentácie, pričom boli prisľúbené viaceré novinky. Obyvatelia Vaultu sa budú môcť vydať na dobrodružstvo mimo jeho hranice a hráč ich bude na tejto výprave sprevádzať. Nanovo prepracovaný bude súbojový systém, pribudnú nové lokality, nepriatelia a stretnete sa aj s novými postavami. Spolu s oznámením nového obsahu došlo aj k ohláseniu PC verzie, ktorá dorazí v priebehu júla.

Po Falloutoch prišlo na rad oznámenie, ktoré viac – menej všetci očakávali kvôli únikom. Na aktuálne konzoly a PC dorazí dňa 28.10.2016 The Elder Scrolls V: Skyrim – Special Edition. Remaster ponúkne vylepšený vizuál obohatený o nové grafické efekty a majitelia konzol sa môžu tešiť na podporu módov, ktorá sa v konzolových verziách titulov od Bethesdy objavuje čoraz častejšie. Majiteľom PC verzie bude Special Edition sprístupnená zadarmo, avšak iba v prípade, ak už vlastníte Skyrim aj so všetkými DLC (Dawnguard, Hearthfire a Dragonborn), prípadne ak hráč bude vlastníkom Legendary edície.

Po The Elder Scrolls V: Skyrim – Special Edition prišlo na rad oznámenie, ktoré viaceré úniky naznačovali už popredu, no iba málokto by si naň vsadil peniaze. Opätovného oznámenia sa dočkal titul Prey, ktorý vzniká aktuálne pod taktovkou Arkane Studios (autori Dishonored, avšak odlišná pobočka). S Prey 2 od Human Head Studios (ktorý bol štúdiu následne odobratý a vývoj bol zrušený) nemá novinka okrem názvu nič spoločné. Keďže sa autori vzdali číslovky, možno nový Prey považovať za pomyselný reštart tejto značky. V koži pokusného subjektu Morgana Yu sa ocitneme na vesmírnej stanici Talos I, ktorú ovláda akási mimozemská sila. Chýbať by nemali špeciálne rôzne schopnosti, ktoré Morganovi pomôžu prežiť v boji proti záhadnému votrelcovi. Prvý trailer vôbec nevyzerá zle a vyzerá to tak, že nás budúci rok čaká veľmi zaujímavé vesmírne dobrodružstvo.

Chýbať nemohol ani DOOM, ktorý minulý mesiac prišiel do predaja a zaznamenal veľmi pozitívnu odozvu ako od hráčov, tak i od kritikov. Oznámené bolo multiplayerové DLC s názvom Unto the Evil, ktoré prinesie tri úplne nové mapy, hrateľného démona, zostavy brnenia a zbraň. Okrem toho majú do multiplayeru prísť nové režimy, no tie nebudú súčasťou DLC, mali by byť pre každého. Do SnapMapu pribudnú nové prídavky ako zbrane, objekty a rozličné funkcie, ktoré kreatívnym fanúšikom umožnia vytvoriť skutočný singleplayerový zážitok. Všetky príchodzie SnapMap rozšírenia navyše budú zadarmo.

Okrem nového obsahu bolo oznámené taktiež demo, ktoré je počas tohto týždňa dostupné pre PC (Steam), PS4 a XOne. Vyskúšať si môžete úvodnú úroveň z príbehovej kampane, takže ak ste ešte nový DOOM nevyskúšali, máte ideálnu príležitosť, no je potrebné sa poponáhľať.

O značke The Elder Scrolls už síce reč padla, avšak The Elder Scrolls Online prišiel na rad až po DOOMe. Autori sa poďakovali fanúšikom za podporu a spätnú odozvu, ktorá je pre nich veľmi dôležitá, keďže práve na jej základe je možné do hry pridávať veci, po ktorých hráči túžia. Samozrejme padla zmienka aj o tom, že The Elder Scrolls Online bolo vyhlásené ako najlepšie MMO roku 2015 a vo videu sa autori pochválili úctyhodnými štatistikami.

Zaujímavejšia časť ohľadom titulu však prišla až potom, keďže došlo k oznámeniu DLC s názvom The Elder Scrolls Online: Dark Brotherhood pre konzoly. Príbeh rozšírenia bude veľmi temný, plný intríg a tajomstiev. Na záver ešte prišlo k odhaleniu “One Tamriel”, čo znamená, že budete môcť preskúmavať svet Tamrielu bez ohľadu na úroveň Vašej postavy, takže žiadne obmedzenia a celý svet odomknutý pre každého. Podľa slov z tlačovky je v Online RPG niečo podobné predstavené vôbec po prvý krát. Zmena na jeden Tamriel príde do hry už túto jeseň. 

Čo by to bolo za tlačovku bez VR, pravda? Návštevníkom bolo prisľúbené, že si budú môcť virtuálnu realitu vyskúšať v stánku Bethesda VR. Mnoho informácií nepadlo, no VR verzie sa dočká Fallout 4 a taktiež nový DOOM. Obe hry budú v prevedení pre virtuálnu realitu dostupné v priebehu budúceho roku, a to pre HTC Vive  (o ostatných VR reč nepadla).

Záver tlačovej konferencie patril podľa očakávaní titulu Dishonored 2, ktorý vyjde tento rok, konkrétne 11.11.2016. Po úvodnej reči zástupcu z Arkane Studios prišlo na rad pomerne dlhé video, ktorého súčasťou bola aj dlhá gameplay ukážka. Neváhajte a pozrite si, čo nás v novembri čaká.

Druhý diel sa odohráva 15 rokov po udalostiach prvej časti, pričom okrem navrátilca Corva Attana bude možné hrať i za jeho dcéru Emily Kaldwin. Titul ma začať a končiť v Dunwalle, no drvivá väčšina príbehu sa bude odohrávať v meste Karnaca. To by malo mať podľa slov autorov úplne odlišnú atmosféru. Obom postavám budú podobne ako v prvej časti k dispozícii rôzne špeciálne schopnosti a technické vymoženosti. Hru bude pohánať Void engine, ktorý síce neočarí fotorealistickým spracovaním, no peknú štylizáciu a schopnosť vykresliť pôsobivé scenérie zvláda na jednotku.

Novinkou bude možnosť prepínať medzi dvoma časovými rovinami, ktoré pomôžu v riešení hádaniek. Prepínanie sa samozrejme uskutoční v reálnom čase, netreba sa obávať žiadneho nahrávania či niečoho podobného. Ostatne, vo vyššie priloženom videu je prepínanie medzi časovými rovinami pekne odprezentované.

Samozrejme nebude chýbať ani zberateľská edícia, pričom Bethesda upozornila, že ak máte záujem, mali by ste sa s objednávkou poponáhľať, zásoby budú obmedzené. Súčasťou tejto edície bude samozrjme zberateľský box, v ktorom nájdete masku Corva Attana aj s podstavcom, prsteň Emily Kaldwinovej, plagát s propagandou, steelbook, in-game bonusy a ak si Dishonored 2 predobjednáte s dostatočným predstihom (platí aj pre štandardnú edíciu), obdržíte aj digitálnu kópiu prvého dielu v remastrovanej podobe so všetkým obsahom, ktorý do hry pribudol.

slack-imgs-1.com_

Na záver ešte pripájame boxart pre štandardnú edíciu, ktorý taktiež vyzerá veľmi dobre.

87935_27_2

Komentuj!