Register

A password will be e-mailed to you.

Znie to až príliš neuveriteľne? Bohužiaľ je to však podľa všetkých dostupných informácií pravda a ide o jasný dôkaz toho, že ani úspešná kampaň na Kickstarteri nemusí byť žiadnou zárukou.

Projekt ste mohli nájsť na Kickstarteri v roku 2013 pod názvom The Peachy Printer – The First $100 3D Printer & Scanner! Autori kampane požadovali 50 000 amerických dolárov a podarilo sa im vyzbierať podstatne viac, konkrétne 651,091 USD. To by malo na vývoj rozhodne stačiť, nie? Lenže najnovšie updaty ukázali veci v úplne novom svetle. Ako sa totiž ukázalo, jeden z autorov 100 dolárovej tlačiarne, David Boe, si prisvojil polovicu vyzbieranej čiastky a postavil si za ne nový dom. Jeho kolega Rylan Grayston až doteraz nemal prístup k peniazom a o to nepríjemnejšie bolo jeho zistenie, že firma je momentálne prakticky na mizine. Kvôli nedostatku prostriedkov je tak dokončenie projektu výrazne ohrozené a naviac si nemôže dovoliť svojho nezodpovedného kolegu ani žalovať. Preto celú vec odovzdal do rúk polície a dúfa v čo najskoršie vyriešenie.  Až také jednoduché to samozrejme nebude, keďže dôkazový materiál, ktorý by obstál pred súdom sa nevyzbiera za jeden deň. Momentálne to pre ľudí, ktorí pomáhali kampaň financovať nevyzerá vôbec ružovo a je možné, že sa vrátenia peňazí nikdy nedočkajú.

Bez ohľadu na to, do akej miery je toto všetko pravda, celá kauza iba vrhá tieň na komunitné financovanie. Je síce možné, že peniaze do vlastného vrecka putujú autorom častejšie, akoby sme si to chceli priznať, ale pokiaľ sa projekt dokončí, nikoho to vlastne nemusí zaujímať. Toto je však úplne iný prípad. Určite by nebolo dobré, ak by sa podobné škandály opakovali častejšie, pretože by to mohlo uškodiť aj tvorcom, ktorí k tomu pristupujú zodpovedne.

9342628847eeecc070c657b3c15ed12f_original

Podvodníkov je samozrejme nespočetne mnoho, ostatne o ďalších problematických kampaniach sme už raz písali. Ak ste náhodou náš článok minuli, určite to musíte napraviť.

Komentuj!