Register

A password will be e-mailed to you.

Séria Uncharted je medzi nami od roku 2007, kedy bol na trh uvedený prvý diel s podtitulom Drake’s Fortune. Ihneď bolo jasné, že po sériách Crash Bandicoot a Jak & Daxter si Naughty Dog pripisujú do svojho portfólia ďalší výborný “zárez”. V hlavnej úlohe sa predstavil charizmatický Nathan Drake, ktorý sa vrátil ešte niekoľko krát, pričom kvalitatívny vrchol dosiahla séria druhým dielom. Dnes tu máme diel s poradovým číslom štyri, ktorý má byť veľkolepou rozlúčkou s obľúbeným dobrodruhom. Podarilo sa?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Už niekoľko dní sa herná scéna točí okolo Uncharted 4: A Thief’s End. Vôbec ma neprekvapovali vysoké hodnotenia, ktoré sa minulý týždeň začali objavovať, no i tak som zostal zaskočený, keď som sa do hry pustil sám. A aby nedošlo k omylu, zaskočený som zostal iba pozitívne. Ihneď v úvode vás tvorcovia vrhnú do vynikajúcej akčnej sekvencie a upútajú vašu pozornosť na maximum. A to je iba prológ…

01

Od posledného dobrodružstva Nathana Drake sa v jeho živote zmenilo veľa. Hľadanie pokladov, prestrelky, cestovanie po celom svete vymenil za obyčajný, pokojný život po boku milovanej ženy. Pohodový život, normálne zamestnanie, teplá večera, hranie Crash Bandicoota s Elenou – asi tak by sa dal opísať život “nového” Nathana. Všetko sa však zmení, keď na dvere Nathanovej kancelárie zaklope Sam, starší brat hlavného hrdinu, o ktorom si Nathan myslel, že je mŕtvy.

02

Sam mal byť pätnásť rokov mŕtvy, no útek z väzenia sa mu osudným nestal. Miesto toho tvrdol zatvorený vo väzení, odkiaľ mu pomohol jeho spolubývajúci, narkobarón Hector Alcazar. Ako to už býva, ten chce od Sama niečo na revanš, konkrétne podiel z pirátskeho pokladu v hodnote 400 miliónov dolárov. Pred Nathanom stojí rozhodnutie, či má pomôcť bratovi, alebo zostať doma pri svojom novom živote. Je zrejmé, aké rozhodnutie padne, inak by som dnes nemal o čom písať.

03

Po rozhovore dvoch bratov sa začína vynikajúce dobrodružstvo, ktoré však oproti predošlým dielom pridáva niečo naviac. Pri predošlých častiach k hrám neodmysliteľne patril povedzme béčkový scenár, ktorý s hry robil zábavnú akčnú jazdu s množstvom zábavných hlášok. Ani tentokrát o akciu a zábavné hlášky nie je hráč ochudobnený, avšak scenár sa svojou kvalitou oproti minulosti posunul na omnoho lepšiu úroveň. Posun badať najmä pri samotných postavách, ktoré už nie sú iba figúrky, ale v rámci možností realistické charaktery. Ak by som mal posun vpred opísať skrátene, tak mi to celé príde “dospelejšie”. A to je dobre…

04

Hráč práve vďaka tomu spozná Nathana aj ako obyčajného chlapíka, s ktorým sa dokáže stotožniť. Už to nie je neohrozený akčný hrdina, ale muž, ktorý je rád, že ho doma čaká milujúca žena a zázemie. To je však iba jeden príklad, no v hre ich je hneď niekoľko, ale nechcem vám prezrádzať veľa. Samozrejme by bolo obtiažne stotožniť sa s postavami, ak by sa nesprávali “ľudsky”. Dostávam sa k ďalšej podstatnej veci, a tou sú herecké výkony, ktoré sú jednoducho vynikajúce. Či už mimika postáv, alebo ich dabing – presne budete vedieť, ako sa daná postava práve cíti. Na tomto prvku si dali tvorcovia veľmi záležať a oplatilo sa.

05

Dôležitou súčasťou príbehu sú flashbacky, ktoré sa zameriavajú na Nathanove detstvo. Vďaka tomu sa hráč dozvie dôležité skutočnosti o hlavnom hrdinovi a jeho vzťahu so starším bratom. Presuny v čase sú spravené výborne a prichádzajú v správny moment. Okrem návratov do minulosti sa počas priechodu hrou príbeh presunie po niekoľkých krajinách, takže sa môžete tešiť napríklad na Madagaskar, Škótsko atď.. Všetky lokality prezrádzať nebudem, aby ste si ich objavovanie vychutnali naplno. Ak to však zhrniem, ide o dobrodružstvo ako má byť a so všetkým, čo k tomu patrí. Nechcem ani veľmi prezrádzať príbeh, ten by si mal užiť každý jeden hráč sám, no prezradím iba toľko, že celá zápletka sa točí okolo pirátskeho pokladu kapitána menom Henry Avery. Menšia poznámka bokom – hra je lokalizovaná, obsahuje CZ titulky, takže si príbeh budú môcť vychutnať všetci. Síce sa nejaké tie chybičky v preklade nájdu, no inak je úroveň prekladu na dobrej úrovni.

06

Kto už v minulosti mal čo dočinenia s touto sériou, asi ho neprekvapí, že Uncharted 4: A Thief’s End ponúka presne to, čo od neho hráči očakávajú. Kto by očakával nejaký odklon od zavedeného a fungujúceho konceptu, ten bude čakať márne. Opäť je servírované akčné dobrodružstvo plné dychberúcich momentov, prestreliek, nádherných scenérií a samozrejme nemôžu chýbať ani logické hádanky. Navyše tu máme niekoľko noviniek, ako je lano s hákom, vďaka ktorému je možné zdolávanie veľkých priepastí a riešenie niektorých hádaniek, konečne poriadne fungujúci stealth systém, a tentokrát nechýbajú ani vozidlá.

07

Jazda džípom, alebo riadenie motorového člnu je novinkou, ktorá príjemne osviežuje hrateľnosť a navyše sa vozidlá dobre ovládajú. Či už skúmanie Madagaskaru, alebo akčná sekvencia známa z ukážky na minuloročnej E3, obe sú práve vďaka dopravného prostriedku unikátne. O nič horšie na tom nie je pasáž, v ktorej budete ovládať motorový čln. Oba dopravné prostriedky si užijete v dvoch odlišných “polohách”, a to v pokojnej, kde si vychutnáte prieskum okolia, no taktiež dôjde na akciu. Z oboch dopravných prostriedkov má človek dobrý pocit a nemá dojem, že práve šoféruje iba akúsi krabicu. Obe vozidlá majú svoju váhu, správajú sa odlišne a myslím si, že tieto pasáže si užijete rovnako, ako som si ich užil aj ja.

08

Tvorcovia už dopredu avizovali, že pôjde o doposiaľ najdlhší diel v sérii, čo je pravda. Celý príbeh pozostáva z 22 kapitol plus prológ a epilóg, takže suma summarum 24 kapitol. Ja osobne si si nastavil obtiažnosť na Hard, takže mi priechod hrou zabral 17 hodín, a to som nenašiel všetky skryté poklady. Ak sa rozhodnete pre platinovú trofej, určite sa herná doba ešte o zopár hodín natiahne. Zbytočne som sa nenáhlil, snažil som sa vychutnať si záver dobrodružstiev Nathana Drakea naplno, i keď samozrejme som sa nemohol flákať, aby sme vám mohli recenziu priniesť čo najskôr.

09

Ďalšou zmenou oproti predchádzajúcim častiam je relatívna otvorenosť niektorých úrovní. Už nemusíte k cieľu dôjsť iba jednou jedinou cestou, tentokrát si budete môcť vybrať z viacerých možností. Cieľ je samozrejme vždy rovnaký, no možnosť voľby postupu vpred napomáha pri opakovanom hraní. A verte mi, toto dobrodružstvo si budete chcieť zopakovať!

10

Každý jeden diel Uncharted sa vyznačoval kombináciou výbornej grafiky a návykovej hrateľnosti. Najnovšie pokračovanie na tomto princípe nič nemení. V rámci platformy PlayStation 4 ide skutočne o grafickú špičku, modely postáv sú plné detailov, okolité prostredie “žije” – stromy sa hýbu, divoké zvieratá pobehujú / lietajú okolo vás, mestská štvrť je plná obyvateľov a mohol by som pokračovať. V skratke je však na hru radosť pozerať. Ku kvalitnému vizuálu samozrejme patrí aj hudba, respektíve zvuky, ktoré v ničom nezaostávajú.

Spomínal som stealth systém, ktorý skutočne funguje veľmi dobre a hráč má na výber, či sa pokúsi danú pasáž prejsť pekne potichu, ale vyvolá prestrelku alá Rambo. Nepriateľov môžete zhodiť z útesu, pridusiť vo vysokej tráve, skočiť na nich z vyššie položeného miesta, jednoducho je to iba na vás. Opäť je to však niečo, čo napomôže pri opakovanom hraní – raz sa môžete hrať na Ramba, druhý krát zase na špióna. Nepriatelia síce nepatria medzi úplnú inteligenčnú špičku, no potrápiť dokážu i tak. Jediné, čo by som vytkol je, že sa vaši protivníci riadia iba zrakom, sluch ich veľmi neposlúcha, takže pri nich môžete tancovať odzemok a nebudú si to všímať. To je iba taká menšia chybička, ktorá niekomu vadiť môže, inému zasa nie.

11

Ak už dôjde na prestrelku, tie sú správne dynamické a na vyššej obtiažnosti sa bez krytia len tak cez skupinky žoldnierov neprebojujete. Nathan nie je nesmrteľný, takže podarený cover systém určite oceníte. V tomto smere je však situácia veľmi podobná predošlým dielom, takže je zbytočné dlhšie rozoberanie.

Zastaviť sa však musím pri návykovosti hry. Akonáhle hru spustíte, nedokážete sa od nej odtrhnúť. Bude vás zaujímať, čo vás čaká v ďalšej lokalite, akým smerom sa bude vyvíjať príbeh a ako sa to vlastne celé skončí. Ako to už býva zvykom, dôjde aj na niekoľko dejových zvratov, ktoré možno vytušíte aj skôr, no rozhodne nepôsobia smiešne a hlúpo. Ja vám každopádne neprezradím ako sa Uncharted 4: A Thief’s End skončí, no za seba môžem vyjadriť maximálnu spokojnosť k spôsobu, akým Naughty Dog uzatvorili príbeh Nathana Drakea a jasne dali najavo, že toto je posledný krát, kedy sa s obľúbeným hrdinom stretávame.

12

Už od druhého dielu je súčasťou série aj multiplayer, ktorý samozrejme nechýba ani v Uncharted 4. Rovnako, ako aj príbehová kampaň, tak i multiplayer je veľmi zábavný a pravdepodobne v ňom strávite ďalšie desiatky hodín. Pripravených je niekoľko herných režimov (konkrétne sú zatiaľ tri) a osem máp, ktoré sú inšpirované lokalitami z príbehovej kampane, takže vám tieto miesta budú určite povedomé. Strašiak menom mikrotransakcie sa však Uncharted 4 nevyhol, no nemusíte sa báť, vôbec nemusíte dodatočné nákupy využiť, keďže ide iba o kozmetické zmeny postáv, rôzne pokriky a pod., ktoré si navyše môžete odomknúť aj samotným hraním. Je to iba pre nedočkavcov a menšia “daň” za to, že ďalší obsah, ktorý do multiplayeru časom pribudne (režimy a mapy) bude zadarmo.

13

Nechcem to už dlhšie naťahovať, pretože sa iba ťažko dá opísať, ako výborný Uncharted 4: A Thief’s End je. Rozlúčku s Nathanom Drakeom si rozhodne nenechajte ujsť, táto hra má všetko – kvalitný príbeh, herecké výkony, výborne napísané postavy, zaujímavé prostredia a iba ťažko hľadať nejaké podstatné chybičky. Uncharted 4 si síce absolútne hodnotenie zaslúži, no jeden symbolický bodík hre uberiem. Chybičky sa nájdu, no našťastie tu nie je žiadna taká, ktorá by narúšala celkový výborný dojem, a to je hlavné. Autorom sa navyše podarilo prekonať výborný diel a so cťou uzatvoriť výbornú hernú sériu, ktorá mi určite bude chýbať. V závere nezostáva nič iné, iba štúdiu Naughty Dog poďakovať za vynikajúce dobrodružstvá a rozlúčiť sa s Nathanom Drakeom, ktorý si svoj “dôchodok” po všetkých tých patáliách zaslúžil.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

sony-logo

Uncharted 4: A Thief's End - To najlepšie na záver?
Naughty Dog to opäť dokázali! Prekonávajú sami seba, vďaka čomu je Uncharted 4: A Thief's End majstrovským kúskom, ktorý nemá výrazné slabé miesta. Takto má vyzerať drahokam vybrúsený do detailov a ja už dodám iba jedno, toto dobrodružstvo si nemôžete nechať ujsť, nič lepšie v danom žánri doposiaľ nevzniklo. Posledná kapitola príbehu Nathana Drakea nemohla dopadnúť lepšie, no o tom sa musíte presvedčiť na vlastnej koži.
Pozitíva
  • Príbeh, scenár, herecké výkony
  • Audiovizuálna stránka
  • Rozmanité prostredia, herná dĺžka, zábavný multiplayer
Negatíva
  • Nič podstatné, iba sem-tam umelá inteligencia
99%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (21 Hlas)
80%

Komentuj!