Register

A password will be e-mailed to you.

Dead Secret je ďalšia z množstva hororových záležitostí, ktorými herní vývojári pravidelne bombardujú fanúšikov tohto žánru. Stojí pokus štúdia Robot Invader za to, alebo ide o zbytočnú záležitosť? Vzhľadom na to, že sa pýši podporou virtuálnej reality, má jeho vznik určite zmysel. Bude to však stačiť aj bežnému hráčovi? Viac sa možno dozviete v nasledujúcich odstavcoch.

Recenzovaná verzia: PC

DS1 DS2Píše sa rok 1965. Vžívate sa do úlohy ambicióznej novinárky Patricie Gable, ktorá sa snaží výraznejšie presadiť v náročnej konkurencii. Jej vstupenkou do sveta profesionálnej žurnalistiky má byť záhadné úmrtia samotárskeho profesora Harrisa Bullarda. Patricia ako jedna z mála verí, že nešlo o úplne prirodzenú smrť a rozhodne sa posvietiť si na celý prípad. Jej kroky vedú na miesto, kde Bullard trávil všetok svoj čas. Neozbrojená  a s jednou rukou  v sadre vchádza do opusteného domu v odľahlých končinách, nevediac čo ju tam čaká.

DS3 DS4Vďaka dôkladnému prieskumu rôznych denníkov a iných dokumentov na mieste činu odhaľuje čoraz viac o ľuďoch, ktorí patrili do okruhu profesorových najbližších. Jeden z nich stál pritom veľmi pravdepodobne aj za jeho smrťou. Zatiaľ však ide len o jej domnienky a v prvom rade musí nájsť dôkaz, že išlo o plánovanú vraždu. Ale to je len otázkou času.

DS5 DS6Dom je síce zdanlivo opustený, no Patricia v ňom neustále pociťuje isté mrazenie v zátylku. Jej nepríjemné pocity sa ešte znásobia po udalostiach, ktorých je svedkom takmer ihneď po vstupe. Sú to iba neškodné vidiny, alebo niečo viac? Fantázia Patricie pracuje na plné obrátky, lenže motivovaná novinárka sa nemieni nechať len tak ľahko odradiť. Takáto šanca sa len tak ľahko nepúšťa z rúk.

DS7 DS8Veľmi rýchlo sa však ukazuje, v dome nie je sama. Jej najhoršie obavy sa stanú skutočnosťou, keď sa na scéne zjaví tajomná maskovaná osoba, ktorá si zjavne nezaskočila na priateľskú debatu. Patricia nepanikári a rozhodne sa rýchlo konať. Na rozhodovanie nie je veľa času. Skryje sa, alebo sa pokúsi uniknúť z jej dosahu? A kto je vlastne tá tajomná osoba? Jej prítomnosť každopádne potvrdzuje, že Patricia je na správnej stope.

DS9 DS10Otázkou je, či sa jej podarí odhaliť pravdu, skôr než si nemilosrdný vrah pripíše ďalší zárez. Musí konať rýchlo a efektívne. Či sa jej to podarí, záleží v konečnom dôsledku iba na vašich schopnostiach. Trúfate si ponoriť sa do tohto neobvyklého dobrodružstva? Ak nie ste rozhodnutí, či dáte Dead Secret šancu, možno vám viac napovie nižšie uverejnené gameplay video.

Druhá strana mince

Autor: Martin Kubeš

Dead Secret je celkom zaujímavý počin, ktorému z môjho nechýba slušná atmosféra, čo je pri thrilleroch, respektíve počinoch, ktoré balansujú na hrane s hororom podstatné. Áno, nenájdete tu síce nič nové, no hra vôbec nie je zlá. Technická stránka síce nikoho na zadok neposadí, no pre účely VR je grafická stránka dostačujúca.

Príbeh je fajn, taký správne béčkový. Máme tu mŕtvolu a k tomu ambicióznu novinárku, ktorej sa náhodné úmrtie nepozdáva. Síce cliché, ale v tomto prípade akceptovateľné.

Prekvapilo ma ovládanie, kedže sa s Patriciou pohybujete kliknutím na určité miesto a nie klasickou kombináciou WASD. Mal som pocit, ako keby som hral point ‘n click adventúru.  To neznamená, že ide o zápor, len som to nečakal.

Herná dĺžka je pomerne krátka, stačia dve, maximálne tri hodiny a budete pozerať na záver. Tých je našťastie niekoľko, takže si hru môžete kľudne zopakovať. Pre zberateľov achievementov je to vlastne povinnosť, keďže jeden záver sa rovná jednému achievementu.

Ako už naznačil môj kolega Martin, Patricia v dome nie je sama, takže vám pôjde aj o krk, čo napomáha atmosfére. Osobne ma potešila prítomnosť logických hádaniek, no nedá sa povedať, že by vám zavarilo mozgové závity. O to však ani nejde, keďže hra nepatrí do žánru logických adventúr.

Keď titul zhodnotím suma summarum, prichádzam k podobnému hodnoteniu, aké sa nachádza pod textom. Hra je fajn, no chýba jej niečo, čo by sme mohli považovať za povestnú “čerešničku na torte”. Atmosféra je dobrá, hádanky príjemné a celkovo titul zráža dolu iba krátka herná doba a zastaralosť grafickej stránky. Pre VR však môže ísť o diametrálne odlišný a podstatne silnejší zážitok, no v súčasnosti má v našich končinách VR iba málokto, takže o tom až niekedy v budúcnosti.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

robotheader_zm

Dead Secret - Náhodné úmrtie, alebo premyslená vražda?
Dead Secret je atmosferický titul vhodný pre VR zariadenia. Pokiaľ nejaké vlastníte, môžeme ho pokojne odporučiť. Pre tých ostatných však pôjde maximálne o nadpriemerný titul.
Pozitíva
  • Atmosféra
  • Obstojne napísané
  • Podpora virtuálnej reality
Negatíva
  • Slabší vizuál
  • Nie vždy hodiaca sa hudba
  • Krátke
65%85 % (VR)
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
71%

Komentuj!