Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

V dnešnej recenzii si predstavíme skutočne priam gurmánsky produkt. Cieľom testovania bol notebook od nášho partnera MSI GAMING s modelovým označením MSI GS60 6QE GHOST PRO. Čo sa v skutočnosti skrýva pod tak krkolomným názvom sa dozviete v samotnej recenzii.

MSI GS60 6QE GHOST PRO – Technické parametre

V prvom rade si predstavme notebook po technickej stránke. MSI nezaspalo a tak ponúka celú sériu svojich herných strojov postavenú na najnovšej Intel Skylake platforme. Niet sa čomu čudovať, Skylake sa podľa testov skutočne vydaril a tak je jeho osadenie viac samozrejmé, ako prekvapivé.

jhj

Osadená i7mička s modelovým označením Intel Core i7 6700HQ zaručuje maximálny výkon aj pre najnáročnejšie aplikácie a samozrejme aj hry. S určitosťou si dovolím konštatovať, že osadený procesor nebude nijak obmedzovať potenciálneho kupujúceho ešte niekoľko rokov. Výkonu ma na rozdávanie.

Trocha prekvapivé je použitie operačného systému Windows 10 len vo verzii Home. I keď hráči pravdepodobne nevyužijú potenciál PRO verzie, pri tak drahom stroji by som očakával práve spomínanú PRO verziu.

Ako sa vraví, pamäte nikdy nie je dosť. MSI ponúka do tohto konkrétneho modelu osadiť až 32 GB pamäte RAM. Samozrejme sa bavíme o najnovších pamätiach DDR4 ktoré vyniknú vysokou taktovaciou frekvenciou a skutočne závratnými rýchlosťami čítania či zápisu.

core-i7-6700HQ

Pri displeji sa trocha pozastavíme, nakoľko MSI ponúka dve verzie. Prvá ponúka Full HD rozlíšenie (1080p) o uhlopriečke 15,6 palca. Displej spadá do kategórie IPS panelov čo je len dobre, hlavne ak sa zameriame na pozorovacie uhly. Druhý ponúkaný panel disponuje UHD rozlíšením, na totožnej uhlopriečke 15,6 palca. Výber je teda čisto na konzumentovi. V praxi však stále za seba odporúčam netlačiť zbytočne na pílu a siahnuť po viac ako dostatočnom Full HD prevedení.

970M-Intro_w_600

Osadenie rýchleho SSD disku do PCIe zbernice nie je prekvapením. Pri hernom notebooku ide skôr o samozrejmosť ako nejakú raritu. Použitý bol SSD o kapacite 128GB, čo na bežné programy, najčastejšie hrané hry a operačný systém plne postačuje. MSI však kombinuje rýchle SSD aj s pripojeným 2,5 palcovým HDD o kapacite 1 TB. Nebudete mať teda problém s kapacitne malým SSD.

A všetkému dáva čerešničku na tortu grafická karta od nVidie s modelovým označením 970M.

MSI GS60 6QE GHOST PRO – Vizuál, Reproduktory, Klávesnica, Displej

Vizuál

Po vizuálnej stránke si MSI „ide svoje“ a už niekoľko generácii ich notebooky vyzerajú veľmi podobne. Absolútne im to samozrejme nezazlievam, ak je niečo žiadúce a dobré, netreba to meniť, stačí dopilovať malé chybičky a nová revízia dizajnu je na svete.

A presne taký GS60 6QE GHOST PRO je. Je vizuálne takmer rovnaký ako jeho predchodcovia, prináša však moderný hardvér, malé vylepšenia dizajnu a v neposlednom rade skutočne ľahkú konštrukciu. Poďme si predstaviť produkt pekne z blízka.

mm

Zadná časť notebooku neintegruje nič iné okrem výduchov ventilátorov. Badať aj plastovú krytku, ktorá zakrýva pohyblivý kĺb. Tento kĺb spája telo notebooku s obrazovkou.

Ihneď pri prvom pohľade na ľavú časť notebooku musím konštatovať bohatú portovú výbavu. Nechýba tu dvojica USB 3 konektorov, dvojica 3,5 mm zdierok na pripojenie slúchadiel a mikrofónu. Tento počin skutočne chválim, hlavne na hernom notebooku by sa nemal nikdy používať združený konektor pre slúchadlá a mikrofón. Mnoho hráčov používa mikrofón a slúchadlá samostatne od seba čo môže byť bez redukcie zo združeného konektora problém, ktorý v rámci notebooku nemáte ako vyriešiť. Good job MSI! Ako sa vraví, bezpečnosť nadovšetko. Nechýba teda ani konektor pre kensington zámok a všimnúť si môžeme aj ďalší výduch pre chladiaci systém.

csm_MG_6705_1fe83053d8

Pravá strana je doplnená o jeden 3.1 USB port (hurá) slot pre osadenie SD karty, HDMI, Mini-Display Port a ethernetový konektor. Ani na tejto strane nechýba výduch pre chladiaci systém. Konektivita je teda skvelá, ale vidím tu jeden problém, ktorý mi bol problémom aj v praxi. Na pravej strane nemám ani jeden USB 3.0 port. Okrem 3.1 USBéčka chýba plnohodnotný USB port čo mi v praxi viac krát spôsobilo problém. Napriek chválenej a širokej konektivite kritizujem len dvojicu plnohodnotných USB 3.0 konektorov. Vzhľadom na reálnu využiteľnosť USB 3.1 by som skutočne uvítal minimálne trojicu plných USB 3.0 konektorov.

csm_MG_6697_a269245c8f

Predná časť notebooku je označená stavovými diódami. Tie indikujú stavy osadeného hardvéru, ako napríklad činnosť diskov, sieťovej karty, stav zapnutia WiFi a pod. Stavové diódy sa už dnes skutočne nenosia, no do herného notebooku ich prímam bez problému.

csm_MG_6696_14c709544b

Reproduktory, klávesnica, touchpad, displej

Ak by ste sa chceli notebooku pozrieť pod kapotu, stačí zložiť zadné veko, ktoré ukrýva všetok dostupný hardvér. A musím konštatovať, že pod vekom je skutočne plno! Výrobca využil každý jeden dostupný milimeter priestoru. V horných rohoch nájdeme dvojicu aktívnych chladičov, v spodnej časti zasa osadený 2,5mm pevný disk, po ktorého pravici nájdeme batériu.

Reproduktory vidíme v pravej prednej časti notebooku. Apropo, reproduktory hrajú pomerne dobre, dostatočne nahlas. Nebudete mať problém ani pri sledovaní filmu či seriálu s veľkým dynamickým rozsahom zvukovej stopy. A ak by ste aj mali, MSI vám samozrejme v priloženej utilitke dovolí všetko potrebné nastaviť.

Čo sa samotného dizajnu notebooku týka, tu si dovolím tvrdiť staré známe – sto ľudí, sto chutí. Jednoducho niekomu MSI dizajn sadne, niekomu nie. Mne osobne dizajn MSI notebookov imponuje, no niekto môže preferovať pre mňa strohejší, i keď zároveň dospelejší dizajn notebookov od priameho konkurenta z dielne ASUS ROG alebo ACER PREDATOR.

Osadená klávesnica určite nezožne úspech pre ľudí, ktorý budú na notebooku písať siahodlhé texty. Klávesnica je na písanie doslova núdzovka, čomu nasvedčuje veľmi krátky zdvih kláves. Klávesnica však nepatrí k hlučným, čo patrí k jej plusom. Oproti predchádzajúcim modelom, kde osadená klávesnica bola prakticky nepoužiteľná, ide o veľmi príjemnú evolúciu. Klávesnica je samozrejme podsvietená, ako sa na herný notebook patrí. To isté by sa dalo napísať o touchpade, ktorý je modernejší a omnoho viac citlivý, než tomu bolo u predchádzajúcich notebookov z modelovej série MSI Gaming.

etgže

Čomu sa však nevyhne kritika je displej. Najskôr ale pozitíva. Medzi ne bez pochýb patrí povrchová úprava displeja, ktorá je matná. Matný displej je niečo, čo s určitosťou ocení každý jeden hráč. Jeho použitie je skôr rarita ako pravidlo, a aj preto si táto vlastnosť zaslúži dodatočnú pozornosť. Čo sa týka podania farieb, tak tie sú pomerne sýte, no niekedy až príliš prepálené. K dispozícii je niekoľko preddefinovaných farebných profilov, ktoré vedia s podaním farebného spektra poriadne zatočiť. Na druhú stranu však musím konštatovať, že ani jedno nastavenie mi doslova neučarovalo. Zväčša som menil farebný profil skôr podľa nálady, ako konkrétneho pracovného nasadenia, ako by sa to malo robiť. Ak však všetky korekcie vypnete, dostanete pomerne presné farby, čo je hlavné.

V čom displej taktiež nevyniká je intenzita podsvietenia. Do tmavšej miestnosti skvelé, slnečný deň a nie úplne zastreté žalúzie však znamenajú problém. Maximálne podsvietenie displeja nie je nijako ohromujúce, skôr by som ho v niektorých prípadoch označil za nedostatočné. V tmavších herných scénach som niekoľko krát musel doslova siahnuť po softvérovej gama korekcii aby som vôbec niečo videl. Toto je obrovská škoda. V ponuke je však ďalšia dvojica panelov (3K a 4K), no ako sú na tom tieto dva panely povedať neviem.

MSI GS60 6QE GHOST PRO – Benchmarky, prevádzkové vlastnosti, výdrž batérie

Benchmarky

Asi to najdôležitejšie, čo nás pri hernom notebooku zaujíma je jeho herný výkon. Zariadenie sme teda podrobili niekoľkým základným benchmarkom pre lepšiu predstavu, čo za výkon sa ukrýva  v tele notebooku.

Vzhľadom na osadený hardvér musím konštatovať, že na nami testovanom notebooku rozbeháte 90% dostupných hier vo full HD rozlíšení, na vysokých nastaveniach, a to úplne bez problému. Myslím, že tu nemá zmyslel nejako extra špekulovať. Osadená grafická karta od nVidie s modelovým označením 970M, ktorej sekunduje výkonný mobilný procesor Intel Core I7 6700GQ jednoznačne vraví – spustím všetko! A tak to v praxi aj vyzeralo. Či už sme si na notebooku zahrali najnovší Far Cry Primal, alebo sme sa pustili do viac kompetetívych hier typu Counter Strike GO, League of legends, Dota 2, notebook nemal problém.

Aby sme však vedeli porovnávať nami testované notebooky, zaradili sme do testu niekoľko jednoduchých benchmarkov, ktorých výsledky môžeme neskôr porovnávať, a tak jednoduchšie vyhodnotiť výkony samotných notebookov.

CINEBENCH R15

Snímek obrazovky (9)

Crystal Disk Mark

AIDA64 Cache and Memory Benchmark

3D Mark

Vzhľadom na skutočnosť, že toto je nami prvý recenzovaný notebook, nebudeme sa výsledkami ďalej zaoberať, nakoľko ešte nemáme s čím porovnávať.

Prevádzkové vlastnosti

Pozrime sa na reálne prevádzkové vlastnosti notebooku a teda správanie sa ventilátorov, teploty komponentov, celkový odber z elektrickej siete a hluk samotného notebooku.

Osadená je dvojica úplne nezávislých chladiacich blokov, pričom každý integruje malý radiálny ventilátor. Ventilátory pracujú nezávisle na sebe s tým, že ak sa nachádzate v prostredí operačného systému, beží jeden ventilátor, na ktorom sme namerali úroveň hluku okolo 34dB. To je pomerene dosť, notebook tak nemožno určite označiť za tichý, respektíve vhodný na nerušenú prácu pri svetle sviečok o pol tretej ráno. Na druhú stranu, ak notebook zaťažíte napríklad nejakou hrou, dostávame sa na úroveň hluku okolo 48db, čo už je skutočne pomerne veľa. Pri herných notebookoch sa však jedná o veľmi akceptovateľnú hladinu hluku, ktorú znegujete akýmkoľvek kvalitnejším headsetom. Treba dať na pravú mieru, že vzhľadom na osadený hardvér možno hovoriť o pomerne tichom chode pri plnej záťaži. Aj keď slovné spojenie „tichý chod“ v tomto prípade ďaleko neguje svoj reálny význam.

Čo sa týka teplôt, na povrchu notebooku sme namerali pri pokojnom režime teploty v rozmedzí  27 – 30 stupňov. Pri záťaži sa teplota ani v hornej časti notebooku nevyštverala nad 55 stupňov, čo hodnotíme za veľmi pozitívne. V dolných častiach notebooku, kde bude mať hráč umiestnené ruky, sme nenamerali viac ako 38 stupňov.

Výdrž batérie

Ako iste očakávate, ani výdrž batérie nebude dominantou herného notebooku. Výdrž je však natoľko nízka, že môže byť pre niekoho vyslovenou prekážkou pri kúpe. No veď posúďte sami. Pri bežnej nečinnosti (bez WiFi a s minimálnym jasom obrazovky) sme sa nedostali ani nad hranicu dvoch hodín. Pri zapojení WiFi a miernej činnosti na webe sme s problémami prekonali hranicu jeden a pol hodiny. No a pri záťaži notebook vybijete do hodiny. V praxi si teda na jedno nabitie nepozriete ani len poriadny celovečerný film.

MSI GS60 6QE GHOST PRO – Záver

Čo sme sa o novom MSI GS60 6QE GHOST PRO dozvedeli? No predsa to, že je to skvelý herný notebook. Skutočne vo svete hráčov mu ťažko niečo vyčítať. Nájdu sa však elementárne chybičky, ktoré musíme komentovať.

mm

– Hluk zariadenia pri plnom zaťažení

– Len dvojica plnohodnotných USB portov, navyše umiestnených iba na jednej strane notebooku

– Testovaný LCD IPS Full HD displej má slabé maximálne podsvietenie

Pre niekoho maličkosti, pre niekoho možno dôvod prečo nekúpiť. To už ale musíte zhodnotiť sami.

Na notebooku sa mi páčilo priam extrémne veľa vecí a celkovo sa jedná o skutočne vyváženú zostavu na každú možnú výpočtovo náročnú aplikáciu, a teda aj gaming. Z hlavných plusov pripomínam

+ studené telo notebooku v oblasti rúk aj pri záťaži

+ veľmi, veľmi vysoký procesorový, grafický aj pamäťový výkon

+ nízke teploty osadenej grafickej karty, rovnako aj osadeného procesora

+ USB 3.1 + USB Type C

+ ani po dlhom hraní notebook nepodtaktuje GPU + CPU

+ patrí k najtenším notebookom vzhľadom na osadený výkon

Celkovo však MSI GS60 6QE GHOST PRO hodnotím ako podarený notebook, ktorý bude verne slúžiť svojmu hráčovi pri každej jeden modernej hre. A pritom sa ani poriadne nezapotí 🙂

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

MSI GS60 6QE GHOST PRO – Čistokrvný herný notebook?
Pozitíva
  • Veľmi, veľmi vysoký procesorový, grafický aj pamäťový výkon
  • Ani po dlhom hraní notebook nepodtaktuje GPU + CPU
  • Patrí k najtenším notebookom vzhľadom na osadený výkon
Negatíva
  • Hluk zariadenia pri plnom zaťažení
  • Len dvojica plnohodnotných USB portov, navyše umiestnených iba na jednej strane notebooku
  • Krátka výdrž na batériu pri každom možnom použití
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!